Σε… κενό αέρος η λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας

Σε… κενό αέρος η λειτουργία  του αεροδρομίου Καλαμάτας

Σε καθεστώς “τεχνητής πτώχευσης” η ΥΠΑ που διαχειρίζεται το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα ρεπορτάζ του “Θ” ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα, δίχως υπερβολή, να…παίζεται στα ζάρια η λειτουργία του. Κι όλα αυτά προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Για την έλλειψη προσωπικού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει βελτίωση. Αντίθετα, μάλλον προς το χειρότερο οδεύει η κατάσταση, μέχρι τουλάχιστον να αναλάβει ο παραχωρησιούχος, δηλαδή από το 2026 και μετά…

Τις προηγούμενες μέρες δε, εκδόθηκε ανακοίνωση του Συλλόγου Πτυχιούχων Οικονομικών Υπαλλήλων του φορέα. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, σε αυτή αναφέρεται ότι σε καθεστώς «τεχνητής πτώχευσης» βρίσκεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), γεγονός που «θέτει σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των πτήσεων όσο και τη γενικότερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

Οι οικονομικοί υπάλληλοι της ΥΠΑ είναι οι αρμόδιοι να παρακολουθούν τα έσοδα και τα έξοδα, αλλά και να διαχειρίζονται τις προμήθειες που θα έπρεπε να διεκπεραιώνει η υπηρεσία, προκειμένου να λειτουργούν τα απαρχαιωμένα συστήματα αεροναυτιλίας, αλλά και να συντηρούνται γενικότερα οι εγκαταστάσεις των 23 αεροδρομίων (σ.σ. μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας) που παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο.

Στο ενημερωτικό του συλλόγου υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4757 που ψηφίστηκε το 2020 όριζε μεν ότι σκοπός της ΥΠΑ είναι «η παροχή, οργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και η διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων και υδατοδρομίων», αλλά ταυτόχρονα εκμηδένισε τα έσοδά της από το Τέλος Εκσυγχρονισμού Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ).

Το τέλος αυτό ήταν 12 ευρώ και το πλήρωνε κάθε επιβάτης που αναχωρούσε από ελληνικό αεροδρόμιο. Έως το 2016, από το ΤΕΑΑ η ΥΠΑ εισέπραττε ετησίως πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε ξεκίνησε η μείωση των εισπράξεων με τα 14 μεγάλα αεροδρόμια που εκχωρήθηκαν στη Fraport, ενώ μετά το 2020 έπεσαν κάτω των 25 εκατομμυρίων και πλέον βαδίζουν προς τον πλήρη εκμηδενισμό.

Εκτός από τα τοπικά προβλήματα, η ΥΠΑ καλείται να δώσει λύση και σε ζητήματα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως την προμήθεια νέων συστημάτων ραντάρ κάλυψης του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς αυτό που σήμερα λειτουργεί έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια και οι αεροελεγκτές συχνά διαμαρτύρονται για τις μειωμένες του δυνατότητες την ώρα που η κίνηση συνεχώς αυξάνεται.

Η προμήθεια αυτού του νέου συστήματος, προϋπολογισμού άνω των 75 εκατομμυρίων ευρώ, καρκινοβατεί εδώ και χρόνια λόγω δικαστικών εμπλοκών. Όμως, ακόμη και αν αύριο ξεμπλόκαρε, δεν υφίσταται πλέον το κονδύλι των 30 εκατομμυρίων ευρώ που υποτίθεται πως είχε εξασφαλιστεί από το ΤΕΑΑ.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος των Πτυχιούχων Οικονομικών Υπαλλήλων της ΥΠΑ τονίζει ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε δυσχερή θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών, να συνεχίσει διαγωνιστικές διαδικασίες προηγούμενων ετών, να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις ακόμη των 23 περιφερειακών αερολιμένων, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας, αλλά και να αντεπεξέλθει σε έκτακτες προκύπτουσες ανάγκες.

Α.Π.