Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, πραγματοποιήθηκε χθες, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος.
Η συνάντηση είχε ως σκοπό την παρουσίαση της τεχνικής έκθεσης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η οποία καταδεικνύει τη δυνατότητα κατασκευής μικρών φραγμάτων στις λεκάνες απορροής Κακόρεμα και Λιγίδι στη Δημοτική Κοινότητα Ελληνοεκκλησιάς του Δήμου Μεσσήνης.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συγκεκριμένες περιοχές πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή φραγμάτων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συλλογής σημαντικών ποσοτήτων επιφανειακού νερού έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Λαμπρόπουλος και Αθανασόπουλος ζήτησαν τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, ώστε σε δεύτερη φάση να αναζητηθούν πόροι για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην περιοχή.
Η δημιουργία, δε, μικρών φραγμάτων θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την εξασφάλιση επαρκούς ύδατος για την περιοχή, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των έργων αυτών για την αγροτική παραγωγή και την ευημερία των κατοίκων, προωθεί ενεργά τη δημιουργία τους.
Γ. Λαμπρόπουλος
Σχετικά με τη συνάντηση αναφέρει ο κ. Λαμπρόπουλος: «Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδώσαμε αντίγραφο της έκθεσης με τίτλο “Αξιολόγηση Υδρογεωλογικών και Υδρολογικών Συνθηκών, για την κατασκευή φράγματος στις Λεκάνες Απορροής Κακόρεμα και Λιγίδη του Δήμου Μεσσήνης”, την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας (ΔΥΠΟΓΕ), με τους διδάκτορες Υδρογεωλόγους Π. Σαμπατακάκη και Δ. Κοιλάκο.
Ζητήσαμε από τον κ. Τσιάρα τη χρηματοδότηση του πακέτου των μελετών, δηλαδή Γεωτεχνικής, Σκοπιμότητας, Περιβαλλοντική και Υδραυλικών Έργων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΑΓΜΕ, οι υδρογραφικοί παράμετροι των δυο λεκανών δημιουργούν αρκετά ευνοϊκές συνθήκες απορροής. Υπό κανονικές συνθήκες βροχόπτωσης, εκτιμήθηκε ότι ο μέσος όγκος ετήσιας απορροής αντιστοιχεί σε 1.900.000 m (Λεκ. Κακόρεμα) και 1.000.000 m³ (Λεκ. Λιγίδη). Ακόμα και στη διάρκεια ξηρών ετών (ετήσια βροχόπτωση ≤ 30% του Μ.Ο.) και έπειτα από έντονο και μεμονωμένο επεισόδιο βροχόπτωσης της τάξης των 40 mm/h και διάρκειας 2 ωρών, στους προτεινόμενους ταμιευτήρες δύνανται να συγκεντρωθούν αξιόλογες ποσότητες επιφανειακού νερού, προσεγγιστικά της τάξης των 600.000 m³ και 370.000 m³ αντίστοιχα.
Συζητήσαμε ακόμα και τα προβλήματα στην άρδευση από τον ποταμό Πάμισο, την αναδιάρθρωση των συκόδενρων, τις ζημιές τόσο από την ξηρασία στον ελαιόκαρπο της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου όσο και από τις ιώσεις της ντομάτας στην περιοχή των Φιλιατρών.
Ευχαρίστησα τον κ. Τσιάρα για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και το ενδιαφέρον του για την κατασκευή των δύο φραγμάτων στο Δήμο Μεσσήνης».