Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μάχη του Μανιακίου και τη θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή Φλέσσα, γνωστού ως Παπαφλέσσα, τιμήθηκε και φέτος η επέτειος στον τόπο θυσίας του, στο Μανιάκι.
Της επιμνημόσυνης δέησης προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, τον οποίον πλαισίωσαν ο αρχιερατικός επίτροπος και οι εφημέριοι της Αρχιερατικής Περιφερείας Χατζή Πυλίας.
Στεφάνια κατέθεσαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου Αναστ. Φιλιππόπουλος, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Δικαίου ιερεύς Ευστάθιος Δικαίος και ο εκπρόσωπος της οικογένειας Φλέσσα Παναγιώτης Φλέσσας, καθώς και εκπρόσωποι εθνικο-τοπικών συλλόγων.
Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας και εορτή με ποιήματα μαθητών, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η αναφορά της ομιλήτριας, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου, μιλώντας για τον Παπαφλέσσα, ανέφερε ότι «στις 23 Μαρτίου συμμετέχει με πολλούς Μωραϊτες καπεταναίους στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Από εκείνη τη στιγμή ο Παπαφλέσσας πετά το ράσο του, το οποίο δεν τίμησε και ιδιαίτερα, και φορά τη στολή του πολεμιστή», κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς από τον πρωτοσύγκελλο, ο οποίος, επιτιμώντας τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών για τη σιωπή τους, τόνισε ότι «ο Παπαφλέσσας τίμησε το ράσο του ως παπάς και γι’ αυτό έμεινε στην Ιστορία ως Παπαφλέσσας και όχι ως Δικαίος ή Φλέσσας!».
Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις και στα Ταμπούρια της Κοινότητας Φλεσσιάδος.