Εδώ και πάρα πολλά χρόνια απέκτησα ένα βίτσιο: όταν βρίσκομαι στο σπίτι, παρακολουθώ τις λεγόμενες Ολομέλειες της Βουλής μας. Στην Ολομέλεια, φαντάζομαι, συμμετέχουν και οι τριακόσιοι εκπρόσωποί μας για να κουβεντιάσουν τα βάσανά μας. Γι’ αυτό λέγεται και Ολομέλεια άλλωστε.
Τρίτη 22/7/2025 προχθές, είμαι σπίτι λόγω πάχυνσης, σαν τις αγελάδες, για να πάρω τα πάνω μου, γιατί άφησα κάποια κιλά σε ένα θέμα υγείας που μου έτυχε τον τελευταίο καιρό.
Ώρα πέντε απόγευμα ανοίγω το χαζοκούτι στο κανάλι της Βουλής. Συζήτηση στην ολομέλεια. Άκρα του τάφου σιωπή. Στα ψηλά έδρανα ο προεδρεύων στα κυβερνητικά, ένας υφυπουργός, γιατί κάποιος πρέπει να ακούει. Στο έδρανο του ομιλητή η γνωστή λαλίστατη αρχηγός κόμματος να μιλά στα άδεια καθίσματα και σε κάποιους βουλευτές σε μια γωνιά πάνω αριστερά, 3-4 μέτρησα. Κανείς άλλος. Απόλυτη σιωπή. Πού πήγαν όλοι; Σκέφτηκα ή τουαλέτα ή στο καφενείο της Βουλής πήγαν, δεν μπορεί. Από την άλλη, όμως, πόσες τουαλέτες να έχει η Βουλή και το καφενείο, νομίζω, δεν τους χωρά όλους.
Αυτή ήταν η εικόνα της Βουλής, που θεωρητικά συζητούσε ένα πολύ σοβαρό θέμα, την παραπομπή Καραμανλή για τα Τέμπη, κι όπως αναμενόταν, στο τέλος με τις ψήφους μόνον των βουλευτών της Ν.Δ., αφού επέστρεψαν, και τριών ανεξάρτητων, η Βουλή άναψε το πράσινο φως για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών. Πλημμέλημα το βάπτισαν, θα περάσει.
Και για να σοβαρευτώ λίγο, θα θυμίσω κυρίως στα «μέλη» της Βουλής, αλλά και σε μας γιατί ξεχνάμε, τι είναι Βουλή και τι Ολομέλεια.
H Βουλή: Η Βουλή των Ελλήνων είναι το νομοθετικό σώμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, αποτελεί απλό νομοθετικό σώμα, ο αριθμός των μελών του οποίου ορίζεται με εκλογικό νόμο και πρέπει να κυμαίνεται από 200 μέχρι 300. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, συγκροτείται από 300 βουλευτές, που εκλέγονται από το εκλογικό σώμα μέσω γενικών εκλογών για περίοδο τεσσάρων ετών.
Η σύνθεση της τρέχουσας Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.
Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, που ασκούν τη νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα, εκλέγονται από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία για περίοδο τεσσάρων ετών. Η Βουλή μπορεί να διαλυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως, για παράδειγμα, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.
Η Ολομέλεια: Ολομέλεια είναι το σύνολο των μελών ενός σώματος που συνεδριάζει. Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αποτελείται από το σύνολο των βουλευτών, δηλαδή από 300 μέλη, τα οποία εκλέγονται από τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός εάν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων ονομάζεται “βουλευτική περίοδος”. Οι βουλευτικές περίοδοι αριθμούνται σε συνεχή σειρά από το 1975, με ελληνική αρίθμηση.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η Βουλή των Ελλήνων συνέρχεται σε τακτικές, έκτακτες και ειδικές συνόδους.
Σε τακτική σύνοδο η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συνέρχεται αυτοδικαίως την πρώτη Δευτέρα του μηνός Οκτωβρίου κάθε έτους. Η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε μήνες, σε αυτήν, δε, ψηφίζεται υποχρεωτικά ο προϋπολογισμός του κράτους. Σε τακτική σύνοδο, επίσης, συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη διεξαγωγή των γενικών βουλευτικών εκλογών.
Εμείς: Εμείς μάλλον έχουμε πάει για μπάνιο, έχει και καύσωνα, αλλά όταν έρθει η ώρα να «μιλήσουμε», κοντά είναι, να μιλήσουμε με μυαλό και όχι με συναίσθημα. Νομίζω ότι όταν γίνει η δική μας «Ολομέλεια», θα είμαστε όλοι εκεί. Εμείς πληρώνουμε, άλλωστε, μην ξεχνάτε. Ο νοών νοείτω. Μιλάμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη