Aκραία θερμική επιβάρυνση σήμερα στη Μεσσηνία

Aκραία θερμική επιβάρυνση  σήμερα στη Μεσσηνία

Επικίνδυνη κλιμάκωση του  πυρομετεωρολογικού κινδύνου

Πολύ υψηλή έως και ακραία θερμική επιβάρυνση αναμένεται σήμερα και αύριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω του ισχυρού κύματος καύσωνα που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για σήμερα αναμένεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να φτάνει ή να ξεπερνά τοπικά τους 44°C. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διάρκεια του κύματος καύσωνα, συμβάλλουν στην αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμικής επιβάρυνσης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γεγονός που θα πλήξει και τη Μεσσηνία.

Παράλληλα, από σήμερα «εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο σχεδόν της χώρας», όπως αναφέρει η πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME, της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομάδα FLAME, «η σωρευτική επίδραση των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, ήδη από την Κυριακή 20 Ιουλίου 2025, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται πάρα πολύ η έναρξη πυρκαγιών, η ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων, η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και η δημιουργία κηλιδώσεων».

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα προσθέτει ότι, όπως έχει ήδη επισημανθεί, ενισχύεται το δυναμικό για πυροεπαγωγικές πυρκαγιές (αυτοκαθοδηγούμενες με δυνητικά πολύ μεγάλα θερμικά φορτία) σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας σήμερα και αύριο. Ενισχυμένοι βορειοδυτικοί (ΒΔ) άνεμοι αναμένονται σήμερα στο Ιόνιο, αυξάνοντας σημαντικά την πυρομετεωρολογική επικινδυνότητα.

«Από σήμερα, έως και αύριο Σάββατο 26 Ιουλίου, αναμένεται ενίσχυση των βόρειων/βορειοανατολικών (Β/ΒΑ) ανέμων στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του δυναμικού για πυρκαγιές καθοδηγούμενες από τον άνεμο.

Τα παραπάνω οδηγούν σε σημαντική και δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση του πυρομετεωρολογικού κινδύνου, οπότε και η δυσκολία ελέγχου περιστατικών που τυχόν εκδηλωθούν θα είναι πολύ υψηλή και τοπικά ακραία», υπογραμμίζει η ομάδα FLAME.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ