“Dancing On Screen” στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

“Dancing On Screen” στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Μια νέα θεματική ενότητα αφιερωμένη στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα εγκαινιάζει φέτος το Kalamata International Dance Festival, συνεργαζόμενο με την Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Ειδικότερα, καθημερινά από τις 19 έως και τις 27 Ιουλίου θα γίνονται στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος / Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας οι προβολές “Dancing On Screen”, με ελεύθερη είσοδο και σε διάλογο με τις ζωντανές παραστάσεις του φεστιβάλ. Απευθύνονται δε τόσο σε μυημένο κοινό όσο και σε θεατές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σύγχρονο χορό.

Το πρόγραμμα συγκροτείται από ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό κινηματογραφικών έργων που διερευνούν τη σχέση του χορού με την εικόνα μέσα από ποικίλα είδη, ύφη και κινηματογραφικές γλώσσες. Περιλαμβάνει ποιητικά φιλμ-μιούζικαλ, όπως το “Symmetry” του Ruben Van Leer, αλλά και βιογραφικά ντοκιμαντέρ, όπως το “Maguy Marin: L’urgence d’agir” του David Mambouch ή το “One Day Pina Asked…” της Chantal Akerman, που αποτυπώνουν το έργο εμβληματικών προσωπικοτήτων του σύγχρονου χορού μέσα από πολιτικό και υπαρξιακό πρίσμα.

Επίσης, θα παρουσιαστούν χοροθεατρικές μυθοπλασίες, όπως το “Car Men” του Jiri Kylaan και το “The Cost of Living” των DV8, όπου η κοινωνική σάτιρα, η θεατρικότητα και η κίνηση συνδιαλέγονται σε ένα πλούσιο σωματικό πεδίο. Στο πρόγραμμα εντάσσονται ακόμα πειραματικά έργα αισθητηριακής περφόρμανς, όπως το “Transept” των Charmatz & Vayssie ή το τελετουργικό “The Ferryman” του Gilles Delmas με τον Damien Jalet, που εστιάζουν στο σώμα ως φορέα συμβόλων, στοιχείων και μεταμορφώσεων. Το “The Barre Project” του William Forsythe, τέλος, αποτυπώνει με κομψότητα τη φόρμα και την αφαίρεση του κλασικού μπαλέτου, μέσα από μια κινηματογραφική σπουδή ακριβείας και εκφραστικότητας.

Το σύνολο των προβολών χαρτογραφεί το φάσμα της κινητικής αφήγησης στον κινηματογράφο – από την τεκμηρίωση και το στοχασμό έως την παραίσθηση και τη μεταφορά – προτείνοντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον φακό και το σώμα.

Η νέα αυτή ενότητα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Delta Pi και πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του Qualco Foundation.

Σχεδιασμός παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Συντονισμός παραγωγής: Στέλλα Ρίζου, Δημήτρης Κουτσούμπας

Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιμέλεια Κειμένων: Ραλλού Αβραμίδου

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

Πρόγραμμα των δωρεάν καθημερινών προβολών: