Τους επόμενους μήνες η υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο
Η «τροχοδρόμηση» προς την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας ξεκίνησε τη Δευτέρα, καθώς η Fraport AG, από κοινού με τον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου (Πηλέας Α.Ε.) και τον Όμιλο Κοπελούζου (Delta Airport Investments Α.Ε.), ίδρυσαν την Kalamata Airport Α.Ε. με έδρα στο Μαρούσι.
Η νέα εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του “fortunegreece.com”, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ και αναλαμβάνει τη διαχείριση του αερολιμένα για 40 έτη, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, καταθέτοντας προσφορά 45,2 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε δεκτή από το Δ.Σ. του Υπερταμείου.
Αξιοποίηση
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η νέα ανώνυμη εταιρεία ιδρύεται με σκοπό την πλήρη διαχείριση, ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας μέσω σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπερταμείο.
Το επενδυτικό σχήμα, υπό την ηγεσία της Fraport, προβλέπει και δυνατότητα επέκτασης δραστηριοτήτων σε κατασκευές, έργα υποδομής (αυτοκινητόδρομοι) και τεχνολογικές λύσεις κυκλοφορίας, σηματοδότησης και logistics.
Η είσοδος της Fraport στην Καλαμάτα έρχεται σε συνέχεια της παρουσίας της σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα, ενισχύοντας το στρατηγικό της αποτύπωμα στην τουριστική αγορά της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή ελληνικών παικτών με ιστορικό εμπλοκής σε δημόσιες συμβάσεις αποκαλύπτει τη βαρύτητα του project ως πιθανό πρότυπο ΣΔΙΤ.
Το μετοχικό σχήμα δεσμεύεται να διατηρεί τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου για πέντε χρόνια, ενώ η Fraport υποχρεούται να κρατήσει το 34% έως την έβδομη επέτειο της παραχώρησης.
Η δε διαδικασία μεταβίβασης μετοχών υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς και ρήτρες πρώτης άρνησης και προσκολλήσεως, διαμορφώνοντας ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο ελέγχου και σταθερότητας.
Υπογραφή σύμβασης
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η σύσταση της εταιρείας έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση αδρανών περιουσιακών στοιχείων και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε κρίσιμες υποδομές. Η Καλαμάτα, με άνοδο στις διεθνείς αφίξεις και την επέκταση του τουριστικού της χαρτοφυλακίου, αποκτά ένα νέο σημείο αναφοράς.
Υπολογίζεται πως η προσωρινή έναρξη λειτουργίας θα γίνει τέλη του 2025, υπό την προϋπόθεση των τελικών εγκρίσεων, ενώ η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό θα σημάνει την υλοποίηση από την ανάδοχη κοινοπραξία, μέσα στην επόμενη τριετία, επενδύσεων ύψους 28,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των τερματικών υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Growthfund) θα λαμβάνει πρόσθετα μερίσματα, εκτός των τελών παραχώρησης, από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της διαχειρίστριας εταιρείας. Τα συνολικά έσοδα για το Ταμείο Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολικών τελών παραχώρησης και των μερισμάτων, αναμένεται να ανέλθουν σε 71,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους σκοπούς της η «Kalamata Airport Α.Ε.» μπορεί:
-Να ιδρύει υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού
-Να συνεργάζεται (ως από κοινού μέτοχος ή με άλλο τρόπο) με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο
-Να αναθέτει σε τρίτους την εκτέλεση οποιωνδήποτε εργασιών ή/και υπηρεσιών ή/και την προμήθεια οποιουδήποτε εξοπλισμού και να επιβλέπει και συντονίζει τις απαραίτητες εργασίες ή/και υπηρεσίες ή/και προμήθειες
-Να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και επιχορηγήσεων, καθώς και σε οποιοδήποτε πρόγραμμα τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων εν γένει
-Να συμμετέχει σε επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου
-Να προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια που είναι αναγκαία ή πρόσφορη για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού της.