Καλαματιανό Μαντήλι: Νέα προσπάθεια τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας

Καλαματιανό Μαντήλι: Νέα προσπάθεια τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας

Την έγκριση πίστωσης για την παροχή υπηρεσιών που αφορούν στο σχεδιασμό ενός νέου θεσμού τουριστικής προβολής, με επίκεντρο το καλαματιανό μαντήλι, ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, στόχος του νέου θεσμού είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πόλης, με αφορμή το φημισμένο καλαματιανό μαντήλι, μέσα από ένα σύνολο δράσεων ιστορικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 17.980 ευρώ, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Το σχεδιασμό και το αφήγημα του θεσμού, τη δημιουργία οπτικής ταυτότητας, τη διαμόρφωση ενδεικτικού προγράμματος για την πρώτη διοργάνωση, τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ανακοίνωσης και παρουσίασης, και την κατάθεση αιτήματος προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη δήλωση πρόθεσης εγγραφής του καλαματιανού μαντηλιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το καλαματιανό μαντήλι, σήμα κατατεθέν της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αποτελεί ένα κορυφαίο δείγμα της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης, που άνθισε στην περιοχή, κυρίως, κατά το παρελθόν. Παρά την πολιτιστική του βαρύτητα, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξής του και σύνδεσής του με τη σύγχρονη ταυτότητα της Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1980, επί δημαρχίας Σταύρου Μπένου, είχε συσταθεί η Δημοτική Επιχείρηση «Μαντήλι Καλαματιανό», με σκοπό την παραγωγή και εμπορία μεταξωτών μαντηλιών, υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης. Ωστόσο, η επιχείρηση παρέμεινε ανενεργή και τελικά καταργήθηκε το 2007, επί δημαρχίας Παναγιώτη Νίκα, καθώς δεν ανέπτυξε ουσιαστική δραστηριότητα.

Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία ο Δήμος Καλαμάτας επιχειρεί να δώσει νέα πνοή σε ένα διαχρονικό πολιτιστικό συμβολισμό της πόλης, ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική της ταυτότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Χανδρινός, ανέφερε τις αιτιάσεις που υπάρχουν από την Ελένη Δημοπούλου, πρώην εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, υπάλληλο του ΕΟΤ, η οποία τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Messinia Forum όσο και μέσω της εφημερίδα μας είχε αναφερθεί στις δράσεις ανάδειξης του καλαματιανού μαντηλιού. Μάλιστα, σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της αναφέρεται και σε πνευματικά δικαιώματα και στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν έκανε καμία αναφορά στο όνομά της.

Η απάντηση τόσο του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαευσταθίου όσο και του δημάρχου ήταν ότι το καλαματιανό μαντήλι δεν ανήκει σε κανέναν, ενώ τόνισαν τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για τρόπους ανάδειξής του από το Νοέμβριο του 2019, οι οποίες “πάγωσαν” λόγω κορωνοϊού.

Σημείωσαν, όμως, ότι η προσπάθεια είναι ανοικτή προς όλους και οι όποιες ιδέες και προτάσεις καλοδεχούμενες.

Α.Π.