Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, πιο σημαντική από ποτέ η συμβολή της στο ΝΑΤΟ»

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, πιο σημαντική από ποτέ η συμβολή της στο ΝΑΤΟ»

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των δικών της επιλογών

«Δεσμεύομαι να αξιοποιήσω στο έπακρο αυτή την επαγγελματική εμπειρία στην Αθήνα. Είμαι έτοιμη να σταθώ ως ακούραστη υπερασπιστής των αμερικανικών συμφερόντων, αξιόπιστη εταίρος για τους Έλληνες συμμάχους μας και υπερήφανη, αφοσιωμένη εκπρόσωπος του Προέδρου (Τραμπ) και του αμερικανικού λαού» ήταν τα πρώτα λόγια της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ κατά την διάρκεια της ακρόασής της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Το να προτείνομαι για την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, αποτελεί βαθιά τιμή», είπε η Γκίλφοϊλ, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την εμπιστοσύνη τους.

Στην ίδια τοποθέτηση, υπογράμμισε τον καίριο ρόλο της Ελλάδας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών και στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα, ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, τον κάθετο διάδρομο της Αλεξανδρούπολης και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Κύπρο και Ισραήλ.

ΝΑΤΟ και Αμυντική Συνεργασία

«Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη γεωπολιτικά περιοχή. Η συμβολή της στην κοινή μας ασφάλεια εντός του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στους συμμάχους με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνεςκαι προβλέπεται να συνεχίσει να επενδύει 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025 – με στόχο ακόμα και το 5%, βάσει της πρόσφατης δέσμευσης στη Χάγη.

Αυτές οι δαπάνες δεν είναι απλώς στατιστικές – είναι ουσιαστική επένδυση στη συλλογική ασφάλεια. Ένα σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται σε αμερικανική τεχνολογία αιχμής, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα προηγμένα ελικόπτερα Apache και Black Hawk, καθώς και σύγχρονα ναυτικά μέσα. Το προτεινόμενο έργο για συμπαραγωγή φρεγατών αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενδυναμώνουν το ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και δημιουργούν ευκαιρίες για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Αν επικυρωθώ, θα εργαστώ με στόχο την επιτάχυνση του αμυντικού εκσυγχρονισμού και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών».

Η Ελλάδα ως Ενεργειακός Κόμβος

«Η πρόοδος στη διμερή ενεργειακή συνεργασία είναι εντυπωσιακή.Ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και η νέα πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το μερίδιο των ΗΠΑ στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει αυξηθεί από 2% σε 20% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός μου, θα στηρίξω τη δημιουργία του λεγόμενου “κάθετου διαδρόμου” που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός κόμβος για τη διανομή αμερικανικού LNG. Παράλληλα, θα ενθαρρύνω τη συνέχιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος – έργα που ενισχύουν τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».

Οικονομική Συνεργασία

«Οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ–Ελλάδας παραμένουν βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης. Αν αναλάβω τα καθήκοντά μου, θα υποστηρίξω την προώθηση αμερικανικών εμπορικών και επενδυτικών συμφερόντων, αξιοποιώντας προηγούμενες επιτυχίες και ενισχύοντας τις ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι υποδομές, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα φαρμακευτικά, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Θα αναζητήσω επίσης τρόπους για να ενισχύσω τις ελληνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας μια πιο ισόρροπη, ανθεκτική και αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση».

Τζιμ Ρις: «Οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας»

Την πρόθεσή του να συνεχίσει να είναι αντίθετος στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

«Εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να διατηρώ αυτή την παύση για πολλούς διαφορετικούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Κάνοντας μια αναφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες διαφορές δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι «οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας εδώ και πολύ καιρό σε πολλά από αυτά (τα θέματα)», ζητώντας να ακούσει τις απόψεις της κ. Γκίλφοϊλ για τα εν λόγω ζητήματα.

Επίσης, δεν παρέλειψε να προσφέρει συμβουλές στην κυρία Γκίλφοϊλ, λέγοντας: «Ο προκάτοχός σας, Γιώργος Τσούνης, που είναι εδώ και ο πρέσβης μας στην Τουρκία είχαν μια πολύ στενή σχέση. Μιλούσα μαζί τους συχνά και ήταν πολύ καλοί στο να τακτοποιούν τα ζητήματα. Γι’ αυτό θα σας παροτρύνω να αναπτύξετε το ίδιο είδος επαφής με τον πρέσβη μας στην Τουρκία».

Τέλος, ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη στάση που είχε τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μάλωσα μαζί τους. Ηγήθηκα της προσπάθειας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν απίστευτα απογοητευτικό. Η Τουρκία χρησιμοποιούσε τη δύναμή της, επειδή όλα πρέπει να συμβούν ομόφωνα στο ΝΑΤΟ, για να κρατήσει αυτές τις δύο χώρες έξω. Ήταν μεγάλο θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της ενδεχόμενης επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, λέγοντας ότι η γειτονική χώρα έχει αποκλειστεί λόγω των δικών της επιλογών.

«Όπως αναφέρατε νωρίτερα, η Τουρκία αποκλείεται από την απόκτηση των F-35 στη βάση του αμερικανικού νόμου που προωθήσατε. Υπάρχουν επιλογές που κάνουν οι χώρες και οι άνθρωποι στη ζωή. Και η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί με τους Ρώσους για το σύστημα S-400», τόνισε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων γερουσιαστή Τζιμ Ρις.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η κ. Γκίλφοϊλ προχώρησε σε μια ξεκάθαρη αντιπαραβολή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρουσιάζοντας τη χώρα μας ως έναν ισχυρό, σταθερό και συνεπή σύμμαχο, που ανταποκρίνεται πάντα στις προκλήσεις και ξεπερνάει τις προσδοκίες.

«Νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε και να επισημάνουμε την αντιπαραβολή μεταξύ ενός ισχυρού και σταθερού συμμάχου, που έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως η Ελλάδα, και κάποιου, που “ναι” είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει, επίσης, να ακολουθήσει και να είναι το ίδιο ισχυρός και στρατηγικός σύμμαχος. Δεν το έχουμε αυτό αυτή τη στιγμή», επισήμανε η κ. Γκίλφοϊλ.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις ως πολίτης και ότι ανυπομονεί να εμβαθύνει περισσότερο στα συγκεκριμένα ζητήματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου των ΗΠΑ και, επίσης, συνεργαζόμενη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ.

«Απολαμβάνω μια πολύ στενή σχέση με τον πρέσβη Τομ Μπαράκ στην Τουρκία. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό. Και έχω μια στενή σχέση με τον πρέσβη Τσούνη. Νομίζω ότι αυτό θα είναι καθοριστικό για να βεβαιώσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες από την πρώτη κιόλας μέρα».

Πηγή: euronews.gr