Ως δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, στηρίξαμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας και την εκφρασθείσα ομόθυμη διάθεση για αγώνα της Δημοτικής Αρχής και όλων των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής μας, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης αισθάνομαι την ανάγκη να τοποθετηθώ δημόσια και να πω δυο λόγια παραπάνω, για την επιχειρούμενη περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Δήμου μας, αν τυχόν επιτραπεί η λειτουργία αυτής της μονάδας.
Είναι γνωστό ότι η ΒΙΠΕ Μελιγαλά δημιουργήθηκε στην περιοχή μας για να υποδεχθεί βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές – επιχειρηματικές δραστηριότητες, ήπιας ή ελάχιστης περιβαλλοντικής όχλησης, μιας και η ΒΙΠΕ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πολλούς οικισμούς. Στην πράξη, βέβαια, για εύκολα αντιληπτούς λόγους, όπως από τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου τήρησης των κανονισμών, σε πολλές περιπτώσεις οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα από τις μελέτες.
Αυτό προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής από την όχληση που υφίστανται. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την εγκατάσταση και λειτουργία τελικά του σκουπιδοεργοστασίου παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής μας, όχι βέβαια στη ΒΙΠΕ, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας στην Καλλιρρόη.
Τώρα έρχεται μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή μας. Το είδος της δραστηριότητας, οι πρώτες ύλες (δέρματα, τυρόγαλα, απόβλητα ελαιοτριβείων κλπ) και ο τρόπος επεξεργασίας τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως προκύπτει από τις επιστημονικές αναλύσεις των ειδικών, τις οποίες μπορεί κανείς να μελετήσει. Σημειωτέον ότι αντίστοιχη επιχειρηματική προσπάθεια είχε αποπειραθεί να στηθεί στην περιοχή της Τρίπολης, χωρίς τελικά να γίνει κατορθωτό κατά κύριο λόγο από τις τοπικές αντιδράσεις.
Εκείνο που προκύπτει αβίαστα από την ελληνική αλλά πολύ περισσότερο από την τοπική εμπειρία στην περιοχή μας, για τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων δραστηριοτήτων, είναι ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Δήμου Οιχαλίας, αλλά και όμορων Κοινοτήτων άλλων Δήμων (Βαλύρα, Αρφαρά κ.λπ.), θα είναι οριστική και ανεπανόρθωτη.
Για αυτό το λόγο οι αντιδράσεις όλων των φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, παραγωγικοί, επαγγελματικοί και πολιτιστικοί φορείς) και γενικότερα όλων των κατοίκων του Δήμου μας θα πρέπει να είναι αποφασιστικές και το μήνυμα που θα πρέπει να δώσουμε στους αρμόδιους είναι να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας.
Θέλουμε έργα και επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης που θα σταματήσουν το φυλλορρόημα της υπαίθρου από τη συνεχή παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα κρατήσουν κάποιες ακόμα γενιές στο τόπο τους, γεγονός που αποτελεί όρο επιβίωσης για το Δήμο Οιχαλίας και την ελληνική ύπαιθρο.
Επαγρυπνούμε, αναμένοντας τις θετικές για τον τόπο μας εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για αγώνα αν συμβεί το αντίθετο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση και συνεννόηση, Δήμου, φορέων και συλλόγων, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή και έκφραση αρνητικής γνώμης όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της περιοχής μας στη δημόσια διαβούλευση με θέμα «Εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 998kW», στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (https://eprm.ypen.gr/) έως 24/7/2025.
Κων/νος Μιχ. Ντονάς
Πολιτικός μηχανικός, Δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας
Υ.Γ.: Αντί να έρχονται μονάδες που υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά περαιτέρω τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, ας φροντίσουμε όλοι μας και πρωτίστως η Πολιτεία για την αναβάθμισή της, φτιάχνοντας επιτέλους τη σύνδεσή της με τον αυτοκινητόδρομο, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Άνω Μεσσηνίας.