Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Συγκινήσεις επιφύλαξε το «Όνειρο του σκιάχτρου»

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Συγκινήσεις επιφύλαξε το «Όνειρο του σκιάχτρου»

Το «Όνειρο του σκιάχτρου» έριξε αυλαία στην Καλαμάτα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από θεατές όλων των ηλικιών, την Τετάρτη 9 Ιουλίου, ενώ έντονη ήταν η παρουσία από παιδιά που παρακολουθούν το μάθημα του Θεατρικού Παιχνιδιού στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.

Η ατμόσφαιρα, όμως, που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους θεατές (κυρίως των παιδιών) και των ηθοποιών προχθές, όπως σημειώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, «ήταν αναπάντεχη. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη και την καρδιά μας. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις την τόσο θερμή αντίδραση του κοινού , ιδιαίτερα των παιδιών, που πήραν προσωπικά την αδικία που συνέβαινε εις βάρος των σκιάχτρων. Αντιδρούσαν έντονα στην κακή λειτουργία της δικαιοσύνης και στο δικαίωμα των σκιάχτρων να ελευθερωθούν και να πετάξουν. Εναντιώθηκαν δυναμικά εναντίον του δεσμοφύλακα και του δικαστή, κατηγορώντας τους για κακή συμπεριφορά και λειτουργία, απαιτώντας με δυνατή φωνή “δικαιοσύνη”. Όταν οι ηθοποιοί που ζωντάνευαν το ρόλο του δικαστή και του δεσμοφύλακα συνειδητοποίησαν στο αίτημα των παιδιών, σκέφτηκαν από μόνα τους να αυτοσχεδιάσουν και να δώσουν συνέχεια. Τους απείλησαν ότι θα φυλακίσουν και τα παιδιά μαζί με τα σκιάχτρα, όσα υποστηρίζουν τα σκιάχτρα.

Και τότε δεκάδες παιδιά ανέβηκαν επάνω στη σκηνή και μπήκαν στη φυλακή, δηλώνοντας συμπαράσταση στα φυλακισμένα σκιάχτρα και αντιδρώντας έντονα στην αδικία. Η λύση δόθηκε με αυτοσχεδιασμούς εκτός κειμένου, με τη βοήθεια των πουλιών που ελευθερώνουν παιδιά και σκιάχτρα, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα όλου του κοινού. Ήταν η πιο συγκινητική σκηνή που έχουμε ζήσει στο θέατρο, που μας επιβεβαίωσε τη δύναμη του θεατρικού κειμένου να επηρεάσει και να διαπαιδαγωγήσει τη νεολαία και τα παιδιά, διαπλάθοντας σωστούς, ευαίσθητους και έντιμους χαρακτήρες.

Άλλωστε, έτσι δεν είναι το θέατρο; Απεικονίζει αλήθειες μέσα από την ίδια τη ζωή.

Προχθές έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πόσο δυνατά πέρασε στα παιδιά η έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης μέσα από ένα θεατρικό έργο. Αυτό ήταν και η μεγάλη επιτυχία αυτής της θεατρικής δημιουργίας της εφηβικής θεατρικής μας ομάδας. Το κείμενο του Ευγένιου Τριβιζά έγινε βίωμα των έφηβων ηθοποιών και τα μηνύματά του πέρασαν στην καρδιά των παιδιών θεατών.

Μήπως θα έπρεπε να γίνει και σε εμάς τους μεγάλους αναγκαίο βίωμα η έννοια της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, για να αντιδρούμε κι εμείς δυναμικά σαν τα παιδιά, σε όποια αδικία, ασχήμια και εγκληματική ενέργεια ασχημίζει τη ζωή μας;

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 3 Αυγούστου στο θεατράκι που υπάρχει στο Διαβολίτσι, σημειώνοντας την έναρξη εκδηλώσεων Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνει εκεί το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».