Πρόταση του Δήμου να ενταχθεί στο ΣΔΙΤ του δρόμου η παράκαμψη της Πύλου

Πρόταση του Δήμου να ενταχθεί στο ΣΔΙΤ του δρόμου η παράκαμψη της Πύλου

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από Σουληνάρι – Πανόραμα μέχρι και τον Σεπτέμβριο

Να ενταχθεί στο ΣΔΙΤ του μεγάλου οδικού έργου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Σουληνάρι – Πύλος – Παράκαμψη Πύλου – Μεθώνη νέο οδικό έργο, που θα αφορά στην παράκαμψη της πόλης της Πύλου, συνολικού μήκους 3,7 χιλιομέτρων, θα ζητήσει από το υπουργείο Μεταφορών ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, όπως τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές.

Το Σώμα συγκλήθηκε εκτάκτως τη Δευτέρα  για να δοθεί παράταση ισχύος εκτροπής κυκλοφορίας λόγω αποκλεισμού του κεντρικού δρόμου στο τμήμα που διέρχεται από το Σουληνάρι έως το Πανόραμα λόγω των έργων που εκτελούνται για το νέο δρόμο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί παράταση της ισχύος εκτροπής της κυκλοφορίας έως 30/9/2025, λόγω της επικινδυνότητας που προκύπτει από τις εργασίες εκσκαφών ορύγματος που βρίσκονται σε εξέλιξη στο τμήμα της 82ης Εθνικής Οδού, από χ.θ. 2+900 έως χ.θ. 3+450, στη θέση «Ξεριάς», στο πλαίσιο κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Σουληνάρι – Πύλος – Παράκαμψη Πύλου – Μεθώνη.

Όπως εξήγησε, η στενότητα του χώρου, η έντονη κατά μήκος κλίση και το γεγονός ότι οι εργασίες εκσκαφής βρίσκονται σε εξέλιξη καθιστούν προς το παρόν αδύνατη την ασφαλή απόδοση του συγκεκριμένου τμήματος του δρόμου στην κυκλοφορία.  Πρόσθεσε δε, ότι η συνολική εκσκαφή του ορύγματος περιλαμβάνει τρεις φάσεις κατασκευής:

-1η Φάση: Εκσκαφή του 1ου αναβαθμού ύψους περίπου 20 μ., η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί

-2η Φάση: Εκσκαφή του 2ου αναβαθμού ύψους 17 μ., η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη

-3η Φάση: Εκσκαφή έως ερυθρά της οδού, ύψους 17 μ.

Παράκαμψη Πύλου

«Θεωρούμε ότι η διακοπή κυκλοφορίας, όσο δυσχερής και αν είναι για τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής, είναι επιβεβλημένη για λόγους ασφάλειας των διερχομένων, αλλά και για την απρόσκοπτη πρόοδο των εργασιών, που θα εξυπηρετήσουν μελλοντικά τη σύνδεση και την ανάπτυξη της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Καρβέλας, υπογραμμίζοντας ότι από το υπουργείο Υποδομών θα ζητήσει να μεριμνήσει άμεσα κατά το διάστημα της διακοπής κυκλοφορίας για τα εξής:

-Την αποκατάσταση του αποκλεισμένου τμήματος της Εθνικής Οδού 82, στο τμήμα Σουληναρίου – Πανοράματος.

-Τη συντήρηση των τεσσάρων γεφυρών του οδικού δικτύου, οι οποίες επιβαρύνονται καθημερινά λόγω της αυξημένης χρήσης τους από βαρέα οχήματα.

-Τη βελτίωση της βατότητας των παράπλευρων οδών μέσω των οποίων διοχετεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων

-Την ένταξη στο έργο κατασκευής ΣΔΙΤ της παράκαμψης της πόλης της Πύλου, συνολικού μήκους 3,7 χιλιομέτρων, «καθώς πρόκειται για έργο ιδιαίτερης σημασίας, και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υλοποίησής του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των οχημάτων, η ασφάλεια των πολιτών της Πύλου και των επισκεπτών της».

Διαφωνίες

Με την παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δε συμφώνησαν και καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καφαντάρης, Νικόλαος Γιαννακόπουλος, Γεώργιος Ζεργιώτης, Περικλής Κοντογόνης, Άγγελος Μπίζος, Έφη Σπυροπούλου και Σοφία Τσόπελα. Ζήτησαν, δε, την άμεση ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται στον οδικό άξονα  Καλαμάτας – Μεθώνης και παράλληλα να υπάρξει μέριμνα για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, επειδή έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. 

Επίσης, ζήτησαν να εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα για κάποιες ώρες την ημέρα να δίνεται ο δρόμος σε κυκλοφορία για τη διευκόλυνση των διερχομένων, όπως και να βελτιωθούν οι παράλληλοι οδοί, ώστε να υπάρχει ασφαλής και γρήγορη  διέλευση. 

Με τις απόψεις αυτές συμφώνησε και ο σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εργασίες κατασκευής του δρόμου που γίνονται από τον κόμβο Λαδά μέχρι τη Γιάλοβα, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομικών προβλημάτων στις επιχειρήσεις από τη Γιάλοβα έως τη Μεθώνη.

Τελικά, η παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έως το Σεπτέμβριο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 14 ψήφους υπέρ και 8 κατά.

Της Βίκυς Βετουλάκη