Πρώτη έκθεση στα πάτρια, με ζωγραφική, σχέδιο και γλυπτά, για το διεθνή εικαστικό Σταύρο Κοτσιρέα

Πρώτη έκθεση στα πάτρια, με ζωγραφική, σχέδιο και γλυπτά, για το διεθνή εικαστικό Σταύρο Κοτσιρέα

Ο Σταύρος Κοτσιρέας έχει… κατακτήσει τον κόσμο με το εικαστικό του έργο, αλλά στη Μεσσηνία είναι η πρώτη φορά που θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά του. «Η γη της Μάνης», μια επιλεγμένη συλλογή ζωγραφικής, σχεδίου, αλλά και γλυπτικής, από το συμπατριώτη μας καλλιτέχνη, θα φιλοξενηθεί στο Οχυρό Συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη από τις 19 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Δήμο Δυτικής Μάνης. Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα να γίνουν το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ευαγγελία Μηλίτση και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Γιώργο Χιουρέα.

«Παρών» θα είναι ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος θα βρίσκεται στην Καρδαμύλη από τις 14 έως τις 25 Ιουλίου, συνδυάζοντας δουλειά και διακοπές, για να συναντήσει φίλους και αγαπημένα μέρη, για να ξεναγήσει το κοινό στον καλλιτεχνικό του κόσμο.

«Ο τόπος καταγωγής μου είναι ό,τι πιο όμορφο μου έχει προσφέρει η ζωή», δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξη στο «Θ» ο Σταύρος Κοτσιρέας, με αφορμή την εικαστική του παρουσία στο Μουσείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο, και τώρα, έμφορτος συναισθημάτων, λέει για αυτή την «επιστροφή» στην κοιτίδα του: «Μεσσηνιακή Μάνη, αρχαιολογικός χώρος στην Παλιά Καρδαμύλη… Σάββατο 19 Ιουλίου 2025. Μετά περίπου 130 εκθέσεις, έφτασε και η στιγμή να παρουσιάσω για πρώτη φορά τα έργα μου στον τόπο που τόσο αγαπώ και λατρεύω από μικρό παιδί. Ο τόπος που με έχει επηρεάσει βαθιά στο πέρασμα του χρόνου και που εάν δεν είχα αναπνεύσει το οξυγόνο του, δε θα ήμουνα ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης που είμαι σήμερα».

Ηρώ Νικοκαλέα: Έργα με αύρα μιας βαθιάς αγάπης και νοσταλγίας
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ηρώ Νικολακέα, επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σκιαγραφεί τον Μανιάτη καλλιτέχνη και μας προϊδεάζει για την επικείμενη έκθεση στην Καρδαμύλη: «Ο Σταύρος Κοτσιρέας παρουσιάζει για πρώτη φορά το εικαστικό του έργο στη Μάνη. Έργα εμπνευσμένα από τον τόπο καταγωγής του, με την αύρα μιας βαθιάς αγάπης και νοσταλγίας από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και σήμερα. Η μητέρα του Σταυρούλα Προκοπέα από το Εξωχώρι και ο πατέρας του Ιωάννης Κοτσιρέας από τον Άγιο Νικόλαο σημάδεψαν και γαλούχησαν βαθιά τη δημιουργική του διαίσθηση στο πέρασμα του χρόνου: “Νιώθω ζωντανός, νιώθω αγάπη, όταν αναπνέω αυτή τη γη”, Σταύρος Κοτσιρέας, 2024.

Στην έκθεση “Η γη της Μάνης” ο Κοτσιρέας θα παρουσιάσει νέα δουλειά και παλαιότερα έργα από ιδιωτικές συλλογές ζωγραφικής και σχέδια με μελάνι εμπνευσμένα από τη Μάνη, όπως και μπρούτζινα γλυπτά. Η επίδραση που έχει η γη της Μάνης και η αγάπη του για το χρώμα και την ποίηση είναι εμφανείς στους καμβάδες του, και το χαρτί. Εσωτερικά τοπία και εικόνες με λόγια, άγριο πράσινο, ώχρες της γης, θυμάρι, κυπαρίσσια και ελαιώνες, θάλασσα και βουνό, γονατίζουν την τέχνη του Κοτσιρέα στη μεγαλοπρέπεια της γης της Μάνης».

Σταύρος Κοτσιρέας, ο γητευτής των χρωμάτων
Ο Σταύρος Κοτσιρέας αποτελεί μια πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα της ελληνικής διασποράς, ο οποίος όντας πολίτης του κόσμου, αφού περιπλανήθηκε για πολλά χρόνια σε πολλούς τόπους με πολύμορφα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αποκομίζοντας

εμπειρίες και συσσωρεύοντας πλήθος εικόνων στο μυαλό και στην ψυχή του, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πλούσια ποικιλμένο καλλιτεχνικό απόθεμα.

Τα έργα του είναι γεμάτα από μνήμες και βιώματα της ζωής του, εμπλουτισμένα με ποίηση, σε σημείο να είναι δύσκολος ο διαχωρισμός του ονείρου από την πραγματικότητα.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι, πέραν των εικαστικών, έχει αναπτύξει παράλληλα και ποιητικές δραστηριότητες, φωτίζοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα

περισσότερο τις κρυμμένες ευαισθησίες της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του.

Οραματιστής, τολμηρός σε επιλογές, προικισμένος με υψηλή αισθητική και ιδιαίτερη ευαισθησία, εξακολουθεί να αφήνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον ελληνικό και στο διεθνή «καλλιτεχνικό καμβά».

Δρ. Παναγιώτης Καμπάνης, αρχαιολόγος, ιστορικός

Τα τοπία του Σταύρου Κοτσιρέα-Η επιστροφή του Ασώτου στο χαμένο Παράδεισο
Ο Σταύρος Κοτσιρέας θεραπεύει με ζήλο μια μορφή τοπιογραφίας που έχει ρομαντική καταγωγή. «Το τοπίο είναι ψυχική κατάσταση»: Ο ορισμός της ρομαντικής τοπιογραφίας ταιριάζει απόλυτα στις εικόνες του. Εικόνες φορτισμένες από συγκίνηση, εικόνες που αναδύονται από τη μνήμη και τη νοσταλγία. Εικόνες ριγηλές, αναρριπισμένες από το αεράκι μιας ποιητικής φαντασίας που βρίσκεται σε διέγερση.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Ποιος είναι ο Σταύρος Κοτσιρέας
Ο Σταύρος Κοτσιρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Η οικογένειά του μετανάστευσε στο Brisbane της Αυστραλίας το 1963, όπου πέρασε την πρώιμη παιδική του ηλικία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1968. Σε ηλικία δεκατριών χρόνων ο Κοτσιρέας ξεκίνησε στίβο στον αθλητισμό (τρέξιμο 400 και 800 μ.) και αγωνίστηκε σε επίπεδο πρωταθλητισμού για δεκαέξι χρόνια 1973-1989. Το 1980 επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στην ομάδα για την «Ολυμπιακή φλόγα» ως λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

Επίσης το 1980 ξεκίνησε μια μαθητεία δύο ετών με τον Βασίλη Φωτόπουλο (σκηνογράφο και ενδυματολόγο, ζωγράφο και βραβευμένο με Όσκαρ για τα σκηνικά και κοστούμια στην ταινία «Ζορμπά ο Έλληνας»), ο οποίος έγινε στη συνέχεια και μέντοράς του. Η πρώτη σκηνογραφική εμπειρία με τον Φωτόπουλο ήρθε το 1980, όταν τον βοήθησε στα σκηνικά για τα θεατρικά έργα «Ο Λευκός Γάμος» και «Εμιγκρέδες», που ανέβηκαν στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη.

Το 1984 ο Kotsireas ξεκίνησε σπουδές (1984-1990) στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη της Ολλανδίας. Εκεί ο καλλιτέχνης ειδικεύτηκε στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική και συνέχισε ολοκληρώνοντας με το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στα σκηνικά και την ενδυματολογία.

Έχει παρουσιάσει την καλλιτεχνική δουλειά του σε 42 ατομικές και 87 ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές, δημόσιες και εταιρικές συλλογές.