Καταθέτει προτάσεις και ζητά διάλογο με τον κλάδο
Επιστολή διαμαρτυρίας για τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έστειλε στην υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και το γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Νίκο Μηλαπίδη, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πώς να προστατέψουν το προσωπικό τους και ζητούν να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα, που δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.
Κόστη και απώλειες
«Πρώτοι εμείς, ως επιχειρηματίες, φροντίζουμε για την υγεία και την ασφάλεια των συνεργατών μας και ουδέποτε θα επιτρέπαμε την εργασία σε μη ανεκτές συνθήκες. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση περί απαγόρευσης λειτουργίας του delivery από τις 12.00 έως τις 17.00 προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και εύλογη αγανάκτηση στον κλάδο μας. Εφόσον από το υπουργείο σας θεωρείται ότι η οριζόντια απαγόρευση αποτελεί το ενδεδειγμένο μέτρο, οφείλετε να λάβετε υπόψη και τις οικονομικές συνέπειες που αυτή επιφέρει στις επιχειρήσεις. Οι αποφάσεις αυτές, χωρίς διάλογο με τους ειδικούς του χώρου και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, συνεπάγονται διαφυγόντα κέρδη, επιπλέον κόστη και απώλειες εισοδήματος, τις οποίες αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι επιχειρήσεις μας», επισημαίνεται στην αρχή της επιστολής.
Ακολούθως σημειώνεται ότι αν το κράτος επιθυμεί την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του delivery, πρέπει να συζητήσουν με τους ειδικούς του κλάδου και να θεσπίσουν σαφείς και εφαρμόσιμες οδηγίες.
Προτάσεις
Καταθέτοντας τις προτάσεις τους, αναφέρουν ότι αντί για γενική απαγόρευση προτείνουν:
-Ορθή οργάνωση των ωραρίων με συχνότερα διαλείμματα ανά εργαζόμενο κατά το διάστημα του καύσωνα
-Καθορισμό υποχρεωτικού εξοπλισμού (π.χ. στολές, θερμικά καλύμματα, παγούρια, ανεμιστήρες, GPS κ.λπ.)
-Αυστηρό έλεγχο εφαρμογής μέτρων σε τοπικό και ατομικό επίπεδο και όχι σε οριζόντια βάση. Ο καιρός διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
«Η επιχειρηματικότητα πλήττεται και χειραγωγείται από τέτοιες πρακτικές, οδηγώντας σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και οικονομικής ασφυξίας, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σας παρακαλούμε να επαναξιολογήσετε το μέτρο και τον τρόπο εφαρμογής του, αποφεύγοντας την αδικαιολόγητη πίεση και τις ζημιογόνες συνέπειες στις επιχειρήσεις μας. Ζητούμε άμεσα διάλογο με τους φορείς του κλάδου πριν από την έκδοση οποιασδήποτε σχετικής απόφασης στο μέλλον», καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας.