Το ψωμί, ψωμάκι…

Το ψωμί, ψωμάκι…

Σκέφτηκα σήμερα να μιλήσουμε λίγο για το φρέσκο ψωμάκι, το κανονικό, αυτό που βγάζει ο φούρνος της γειτονιάς μας και όχι το κατεψυγμένο των σούπερ μάρκετ. Το παρήγορο είναι ότι η τιμή του φρέσκου ψωμιού στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη από το 2020 στην Ευρώπη, όπως έδειξαν τα στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα». Δεν ξέρω σε ποιους «φούρνους» έγινε η έρευνα, αλλά για να το λέει, έτσι θα είναι.

Αναλυτικά, λοιπόν, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως η τιμή του φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500 γρ.) στην Ελλάδα παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020) στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία. Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ).

Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το μ.ο. της μεταβολής στην Ευρώπη.

Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησηςτων πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι), της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Παρ’ όλα αυτά, θα το παρατηρήσατε όλοι πηγαίνοντας στο φούρνο ότι το ψωμάκι τείνει να γίνει από είδος πρώτης ανάγκης, είδος πολυτελείας.

H τελευταία τιμή της φρατζόλας είναι 1,21 ευρώ, με τάσεις να φτάσει και τα 2, έτσι για να μη γεμίζουμε ψιλά τις τσέπες μας (αυτά τα κέρματα του ενός λεπτού και των πέντε είναι τελείως αντιαισθητικά, δε νομίζετε;).

Ο βασικός λόγος της αύξησης, λένε οι φουρναραίοι, εκτός από τα πιο πάνω που αναφέρει η έρευνα, είναι και οι Κινέζοι, οι οποίοι έβαλαν στη διατροφή τους το ψωμί.

Επειδή δεν μπορώ να βγάλω άκρη με όλα αυτά και για να βοηθήσω, σας προτείνω την παρακάτω συνταγή για ζύμη, καθώς και τις οδηγίες για την παρασκευή της. Το πρόβλημα είναι πότε θα καθίσετε να τη φτιάξετε, αλλά αυτό ξεπερνιέται αν φτάσετε μέχρι το τέλος του κειμένου και διαβάσετε τα οφέλη που θα έχετε εσείς και η πατρίδα:     

Συστατικά: 1 κουταλιά τσαγιού ξερή μαγιά, ελάχιστη ζάχαρη, 2/3 φλιτζανιού τσαγιού νερό χλιαρό, 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουταλιά τσαγιού αλάτι, 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι. 

Οδηγίες: Βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε μπολ και τα ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια. Βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς σε μπολ ηλεκτρικού μίξερ. Τοποθετείτε τον γάντζο για ζύμωμα και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και ελαστική. Τη ζυμώνετε με τον ειδικό γάντζο 5 λεπτά ή με το χέρι, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

Τοποθετείτε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, αλειμμένο με λάδι. Τη σκεπάζετε με υγρή, καθαρή πετσέτα και τη βάζετε σε ζεστό μέρος 20 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνετε ελαφρά πριν της δώσετε σχήμα και τη βάλετε σε φόρμα. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ψήνετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και ακούτε έναν κούφιο ήχο όταν τη χτυπάτε.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ: Εάν δε χρησιμοποιήσετε τη ζύμη μόλις φουσκώσει, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τη στέλνετε στους Κινέζους. Έτσι, θα έχετε οικονομικό όφελος από τη μια, αύξηση εξαγωγών της χώρας από την άλλη, και χαρούμενο τον κύριο Μητσοτάκη!

Άντε και καλή όρεξη και μην ξεχνάτε, φρέσκο ψωμάκι και συνάλλαγμα!

Τα λέμε πάλι…           

Του Κώστα Δεληγιάννη