Οι Ηλείοι στις αναφορές τους δεν ξεχνούν ποτέ το Καλό Νερό – Τσακώνα
Η ολοκλήρωση των τελευταίων 10 χιλιομέτρων του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ήταν η αφορμή επίσκεψης προχθές στην Πάτρα του γενικού γραμματέα Υποδομών, Δημήτρη Αναγνώπουλου, και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Ολυμπίας Οδού», Παναγιώτη Παπανικόλα.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το «ilidakampos», έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Όπως υπογραμμίστηκε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την κοινοπραξία και τους τοπικούς φορείς, θα συνδράμει από την πλευρά της σε κάθε τι που θα συμβάλει στην επιτυχή ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου στο ορισθέν χρονοδιάγραμμα, καθώς και σε κάθε αναγκαίο μέτρο που θα διευκολύνει τις διελεύσεις των πολιτών κατά το διάστημα ισχύος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Εντός χρονοδιαγράμματος
Παράλληλα, συζητήθηκαν όλα τα συνοδά έργα του νέου αυτοκινητόδρομου, που επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας ζητήθηκε και η αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς εθνικής οδού μεταξύ Πάτρας και Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να γίνουν καλύτερες και πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις των πολιτών.
Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Υποδομών ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά την παράδοση των 65 χιλιομέτρων, είμαστε εδώ συντονισμένα και σε συνεργασία, για να μπορέσουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα να ολοκληρώσουμε και τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα που αφορούν στο τμήμα από τον κόμβο Αλισσού μέχρι τον κόμβο στο Μιντιλόγλι. Η συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σημαντική και τους ευχαριστούμε για την αμέριστη βοήθεια, καθώς σε όλα τα ζητήματα πάντα βρίσκουμε λύσεις».
Καλό Νερό – Τσακώνα
Τα σκήπτρα τώρα αναμένεται να πάρουν οι εξελίξεις για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποια αξιόλογη πρόοδος, αν και οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν μετατεθεί για το 2026.
Η τελευταία αναφορά ήταν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μίλησε στα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου για αναγκαία συνέχεια της χάραξης προς Καλό Νερό και Τσακώνα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το θέμα αυτό και υπογράμμισε ότι πλέον ως έργο «βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων».
Τα δε Μέσα της Ηλείας χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έργο κομβικής σημασίας για τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, καθώς θα συνδέσει πιο αποτελεσματικά τον Πύργο με τη Μεσσηνία, θα ενισχύσει την πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία, και θα δώσει νέα δυναμική σε τουρισμό, αγροτική παραγωγή και εμπορική διακίνηση.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ο άξονας κατασκευαστικά θα χωρίζεται σε δύο υποτμήματα: το πρώτο αφορά στο κομμάτι Πύργος–Αλφειός (13 χλμ.), ενώ το δεύτερο εκτείνεται από τον Αλφειό μέχρι το Καλό Νερό και την Τσακώνα (76,2 χλμ.).