Εκδήλωση στην Καλαμάτα στις 22 Οκτωβρίου
Η Μεσσηνία, μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, συνεχίζει να κερδίζει διεθνή φήμη για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της. Ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σύκα, σταφίδες, αλλά και κρασί, τυριά, αρτοπαρασκευάσματα και παραδοσιακά γλυκά αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής και γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.
Το ανάγλυφο της Μεσσηνίας – από τις βόρειες πλαγιές του Ταΰγετου μέχρι τις εκτεταμένες πεδιάδες, τον Μεσσηνιακό κόλπο και τις ακτές του Ιονίου – δημιουργεί ένα μωσαϊκό μικροκλιμάτων που ευνοεί τη διαφορετικότητα και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής. Οι ζώνες που ευνοούν την ελιά, τη συκιά και το αμπέλι συνυπάρχουν με περιοχές κατάλληλες για καρπούζια, πεπόνια, φράουλες, πατάτες και άλλα οπωροκηπευτικά, ενισχύοντας την πλούσια διατροφική ποικιλία της Μεσσηνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το 3ο Cantina Academy (σ.σ. εκδήλωση που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα και θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο “Φιλοξένια” στην Καλαμάτα) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε παραγωγούς, επιχειρηματίες, γευσιγνώστες και καταναλωτές να αναδείξουν και να γνωρίσουν τις γεύσεις της μεσσηνιακής γης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις προϊόντων, γευσιγνωσίες, συζητήσεις για καινοτόμες πρακτικές στην αγροτική παραγωγή και βιώσιμες μεθόδους διατροφής, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη σημασία της τοπικής παραγωγής για την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Το Cantina Academy δεν αποτελεί μόνο πλατφόρμα προβολής των προϊόντων της Μεσσηνίας, αλλά και χώρο ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασιών. Μέσα από διαλέξεις, workshops και ενημερωτικές συνεδρίες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις στην αγροδιατροφή, την ποιότητα των τροφίμων, την προώθηση των τοπικών προϊόντων στην αγορά και την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που σέβονται το περιβάλλον και ενισχύουν την τοπική κοινότητα.
Η εκδήλωση αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη φήμη των μεσσηνιακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προβάλλοντας τον πλούτο της τοπικής γης και τη σημασία της ποιοτικής διατροφής.
Το 3ο Cantina Academy υπογραμμίζει την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην παράδοση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες και στους επαγγελματίες ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στη γαστρονομία της Μεσσηνίας.
Τα θέματα που θα συζητηθούν
Με κεντρικό θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», το Cantina Academy, που διοργανώνεται από το Πρώτο Θέμα και το Cantina Magazine σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συγκεντρώνει κορυφαίους εκπροσώπους από τον αγροδιατροφικό τομέα, τη γαστρονομία, την πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ουσία, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικές ομιλίες, να παρακολουθήσουν θεματικά πάνελ και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τη νέα αγροδιατροφική στρατηγική της χώρας.
Θέματα που θα συζητηθούν: Καινοτομία και τεχνολογία στο χωράφι. Η ελιά και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής. Αμπελουργία και δυναμική των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Βιοτεχνολογία – τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων. Ανάπτυξη καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών. Γαστρονομία και πράσινη στρατηγική: Από το σχολείο στο εστιατόριο. Θερμοκήπια νέας γενιάς, το μέλλον της γεωργίας. Η σημασία της ενέργειας στη σύγχρονη καλλιέργεια. Εκπαίδευση και προσέλκυση νέων παραγωγών. Ενίσχυση συνεργασιών και συμβολαιακής γεωργίας Κτηνοτροφία και Γαλακτοκομία, το μέλλον βρίσκεται στην εξέλιξη των ειδών. Ψηφιακός και οργανωτικός μετασχηματισμός στη γεωργία
Ομιλητές
Χρήστος – Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος- υπουργός Επικρατείας, Κώστας Τσιάρας- υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαστεργίου-υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Πτωχός- περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος- δήμαρχος Καλαμάτας, Παύλος Γερουλάνος-βουλευτής A’ Αθήνας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, Cobi Bitton- Innovation και Trade Relations Expert, Catarina Bairrao Balula- Head of the Technical Cooperation and Training Dpt, IOC, Ηλίας Τσαφαράς- ερευνητής, Wageningen University and Research, Ολλανδία, Βασίλης Δημόπουλος- καθηγητής, Εργαστήριο γευσιγνωσίας Ελιάς και Ελαιολάδου, ΠΑ.ΠΕ., Απόστολος Αποστολάκος- σύμβουλος Στρατηγικής Agrologistics και Διατροφής, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου- CEO Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου- γενικός διευθυντής – Αγροτική Τραπεζική Πειραιώς, Βαγγέλης Ζαχαρής-B2B Director, Protergia, Αχιλλέας Αγγελόπουλος- CEO Kyknos SA, Νίκος Μπίλλης-Executive chef W Costa Navarino, Σωτήρης Λυμπερόπουλος- σύμβουλος Εξαγωγών και Ανάπτυξης Hellenic Fields, Wildhorta, Πέτρος Σάγκος- Co-Founder Wikifarmers, γεωπόνος, Άρης Τσέλεπος- πρόεδρος ΕΝΟΑΠ, Κτήμα Τσέλεπος, Αντώνης Γκόνης- αγρότης, Gonis Melon- Μαρία Κορκολή, Τυροκομείο Μέμμος και Σταύρος Κωνσταντακόπουλος- βιοκαλλιεργητής Φάρμα Ιζαμπώ.
Α.Π.