Ακόμα και 50% μείωση της παραγωγής αναμένεται σε ορισμένες περιοχές
Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη Μεσσηνία ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής. Η μειωμένη παραγωγή, οι αυξημένες οξύτητες, οι μυκητολογικές προσβολές και η έλλειψη εργατικών χεριών συνθέτουν ένα σκηνικό ανησυχίας για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τα έξοδα να αυξάνονται και τις τιμές να κινούνται στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Η εικόνα που πλέον διαμορφώνεται στη Μεσσηνία φέτος είναι ανησυχητική:
-Η παραγωγή είναι μειωμένη, με κάποιες περιοχές να υπολογίζουν απώλειες έως και 40-50%
-Οι οξύτητες ανεβαίνουν νωρίς, δείχνοντας προβλήματα ποιότητας
-Το γλοιοσπόριο κάνει την εμφάνισή του από τις αρχές της περιόδου
-Τα μεροκάματα έχουν εκτοξευθεί και η έλλειψη εργατών δυσχεραίνει τη συγκομιδή.
-Οι τιμές του ελαιολάδου κινούνται γύρω στα 4,5-5 ευρώ, ενώ οι παραγωγοί θεωρούν ότι δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Μουζάκι: «Δύσκολη χρονιά, χαμηλές αποδόσεις»
Στο Μουζάκι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κώστας Στυλιανόπουλος, η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει και για τη Μαυρολιά και για την Κορωνέικη. Οι αποδόσεις, όμως, είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και στα αυξημένα επίπεδα υγρασίας, που επηρέασαν αρνητικά την καρποφορία.
«Δεν έχουμε καλές αποδόσεις, ειδικά στη Μαυρολιά. Είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Είχαμε αρκετά θέματα με υγρασίες και, παρά τους πολλούς ψεκασμούς, αρχίζει να εμφανίζεται γλοιοσπόριο και ήδη ανεβαίνουν οι οξύτητες. Δύσκολη χρονιά η φετινή και οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ το κόστος παραμένει υψηλό», σημειώνει.
Ο ίδιος κάνει λόγο και για σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, καθώς τα μεροκάματα έχουν εκτοξευθεί: «Οι εργάτες είναι λίγοι, δε βρίσκουν οι παραγωγοί. Ξεκινούν από 60-70 ευρώ την ημέρα. Είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες».
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπουλο, το Μουζάκι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές, όπως οι Γαργαλιάνοι, όπου τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
Κρεμμύδια: «Μείωση παραγωγής έως και 40%»
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρεμμυδίων, ο Γιώργος Κουτσομύτης επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή και για τις δύο βασικές ποικιλίες, Μαυρολιά και Κορωνέικη, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα λάδια έχουν καλές οξύτητες (0,2-0,3), αλλά οι αποδόσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
«Ξεκινήσαμε και στη Μαυρολιά και στην Κορωνέικη, αλλά τα σακιά των 50 κιλών δίνουν μόλις 5 έως 10 κιλά λάδι. Η παραγωγή είναι χαμηλή, οι αποδόσεις μικρές. Οι τιμές τώρα είναι γύρω στα 5 ευρώ για το κορωνέικο και 4,80 για το λάδι Μαυρολιάς, το οποίο οι περισσότεροι δε θέλουν», τονίζει.
Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι κατά τουλάχιστον 40% μειωμένη, ενώ προειδοποιεί για κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες: «Έχουμε μείνει στη μονοκαλλιέργεια. Αν δεν υπάρξει στήριξη, θα περάσει δύσκολα ο κόσμος. Οι επιδοτήσεις καθυστερούν, τα μεροκάματα είναι μεγάλα και πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίς, χωρίς να καλύπτουν τα έξοδά τους».
Γλυφάδα: «Πρόωρη συγκομιδή από φόβο ζημιών»
Στη Γλυφάδα, η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του εκεί Αγροτικού Συνεταιρισμού, Βασίλης Κατσάς, λόγω των καιρικών συνθηκών και του κινδύνου προσβολών.
«Φέτος μπήκαμε νωρίτερα, πριν από τις 25 Οκτώβρη, γιατί η χρονιά δεν έχει πολύ καρπό και φοβηθήκαμε μην τον χάσουμε κι αυτόν λόγω ζέστης και υγρασίας. Έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν οι οξύτητες, κάτι που είναι ανησυχητικό για τόσο νωρίς», αναφέρει.
Ο κ. Κατσάς μιλά για προβλήματα από δάκο και γλοιοσπόριο, με τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας και την έντονη νυχτερινή υγρασία να ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
«Το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε μικρή παραγωγή, χαμηλή απόδοση και τιμές που δεν ικανοποιούν. Αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω στα 4,5 – 5 ευρώ. Περιμέναμε καλύτερη τιμή, αλλά είναι στα περσινά ή και χαμηλότερα επίπεδα», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα συντελούν σε μια δύσκολη χρονιά – το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς και η ποιότητα απειλείται».
Καλαμάτα: «Δύσκολη χρονιά»
Η ελαιοκομική περίοδος στην Καλαμάτα ξεκίνησε με προβληματισμό, αλλά και προσδοκία για βελτίωση των τιμών, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Με την Κορωνέικη και μικρές ποσότητες Καλαμών να έχουν ήδη μπει στη συγκομιδή, η χρονιά χαρακτηρίζεται από χαμηλές αποδόσεις, καταπονημένα δέντρα και αυξημένες προσβολές, που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
«Ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με Κορωνέικη και λίγη Καλαμών. Η χρονιά είναι δύσκολη, γιατί έχει σωρευμένα προβλήματα. Οι ελιές είναι καταπονημένες από τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε πολύ λιγότερο ελαιόκαρπο σε σχέση με άλλες χρονιές», παρατηρεί ο κ. Αντωνόπουλος.
Η εικόνα που μεταφέρει είναι ενδεικτική της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί φέτος στη Μεσσηνία: χαμηλή παραγωγή και μέτρια ποιότητα, λόγω καιρικών συνθηκών και παθογόνων.
«Πρέπει να περιμένουμε μέτρια ποιότητα και χαμηλή παραγωγή. Το γλοιοσπόριο και ο δάκος είναι ανεβασμένα, όπως και οι οξύτητες. Τις οξύτητες που είχαμε πέρυσι δε θα τις έχουμε φέτος», τονίζει.
Ο κ. Αντωνόπουλος στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της παραπληροφόρησης γύρω από την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου, επισημαίνοντας πως κυκλοφορεί λανθασμένα ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει, με αποτέλεσμα να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές. «Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση ότι επανήλθε η Ελλάδα, μια πλαστή εικόνα για να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές. Αυτό παραπλανά τους παραγωγούς. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι τιμές κινούνται αρνητικά», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι, με δεδομένη τη μείωση 50% της παραγωγής πανελλαδικά, θα έπρεπε οι τιμές να κινηθούν υψηλότερα από πέρυσι: «Λόγω της μειωμένης παραγωγής πρέπει να έχουμε καλύτερη τιμή. Δεν μπορεί το λάδι να μείνει στα 5 ευρώ όπως έκλεισε πέρυσι. Και είναι άδικο να προσπαθούν κάποιοι να πάρουν το λάδι του παραγωγού κάτω από αυτή την τιμή».
Σε ό,τι αφορά τις οξύτητες, ο κ. Αντωνόπουλος διευκρινίζει: «Τα λάδια μας ενδιαφέρει να είναι φρέσκα, κι αυτό φαίνεται από τα “κάπα”. Οι οξύτητες μπορεί να είναι και διπλάσιες, αν όμως τα κάπα είναι καλά, τα λάδια είναι άριστα», δίνοντας έμφαση στη σωστή ελαιοποίηση και αποθήκευση.
«Η χρονιά είναι δύσκολη, αλλά ίσως δούμε καλύτερες τιμές λόγω της μειωμένης παραγωγής. Αυτό είναι το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο κ. Αντωνόπουλος, καταθέτοντας την αισιοδοξία του για αύξηση της τιμής.
Η φετινή ελαιοκομική χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα δοκιμάσει ξανά τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα καιρικές, οικονομικές και αγροτεχνικές προκλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και στη βιωσιμότητα του μόχθου τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη










