«Σε λίγο καιρό ο κόσμος δε θα μπορεί να αγοράσει κρέας» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και κτηνοτρόφος από τη Μεσσηνία, Κώστας Γυφτάκης
Με ανησυχία και οργή περιγράφει την κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο ο Κώστας Γυφτάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και κτηνοτρόφος από τη Μεσσηνία, χτυπώντας καμπανάκι για τη διατροφική κρίση που έρχεται. Μιλώντας στο «Θ» κάνει λόγο για ένα σχέδιο γενικότερης εξόντωσης της κτηνοτροφίας, υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία 5ετία στη Μεσσηνία έχασε τη δύναμή της κατά 30-40%.
Η κατάσταση που επικρατεί, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφορά μόνο στους παραγωγούς, αλλά όλους μας, καθώς απειλεί την επάρκεια της χώρας σε βασικά διατροφικά αγαθά. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και η εξάρτηση από εισαγωγές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική κρίση. «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, σύντομα θα φτάσουμε να μην έχουμε ελληνικό γάλα, κρέας ή τυρί. Θα εξαρτιόμαστε πλήρως από άλλες χώρες, αν έχουν κι αυτές», τονίζει ο κ. Γυφτάκης.
Διατροφική κρίση
Με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ζωονόσους, επισημαίνει ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι αντιμετωπίσιμος, ενώ χαρακτηρίζει την ευλογιά ως το πραγματικό πρόβλημα. «Ο καταρροϊκός πυρετός είναι κάτι που είναι αντιμετωπίσιμο και όχι όπως η ευλογιά. Η ευλογία είναι το πρόβλημά μας», δηλώνει. «Στη Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και μπορεί να έχουμε χάσει κάποια ζώα. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση». Ωστόσο, σημειώνει με νόημα: «Δεν τους ενδιαφέρουμε εμείς ως νομός. Δεν είμαστε κτηνοτροφικός νομός. Τους είμαστε αδιάφοροι για να μας τιμωρήσουν…».
Επισημαίνει ακόμα ότι πανελλαδικά έχουν σημειωθεί πολλές θανατώσεις ζώων και καταγγέλλει ότι υπάρχει «σχέδιο γενικότερης εξόντωσης της κτηνοτροφίας. Δεν τη θέλουν πλέον. Σε λίγο καιρό το κρέας δε θα μπορεί να το αγοράσει ο καταναλωτής» προειδοποιεί, μιλώντας στην ουσία για μια διατροφική κρίση που θα επηρεάσει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.
Μάλιστα, προβλέπει πως αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι, στην Ελλάδα θα δούμε του χρόνου αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη: «Θα αγοράζουμε το αρνάκι και το κατσικάκι στα 25 ευρώ και το μοσχάρι θα φτάσει τα 40 ευρώ το κιλό».
«Μας εξοντώνουν»
Αναρωτιέται δε για τις εισαγωγές που πλέον γίνονται καθημερινά από τη Ρουμανία κι άλλες χώρες και γιατί εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα με ασθένειες, παρατηρώντας ότι «οι έμποροι τρίβουν τα χέρια τους όσο συνεχίζεται αυτή η δραματική κατάσταση με τους κτηνοτρόφους». Επίσης, γιατί δεν επιτρέπονται οι εμβολιασμοί, προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο. Αντί για μαζικές θανατώσεις, ο κ. Γυφτάκης προτείνει πιο στοχευμένα μέτρα: «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε 2 ζώα και να θανατώνουμε κοπάδια με 500 ζώα. Να κλείσουμε το κοπάδι μέσα, να εμβολιάσουμε, να δούμε πώς θα πάει. Αλλά δεν τη θέλουν την κτηνοτροφία, εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
Μάλιστα, αναρωτιέται πού είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις όταν γίνονται οι θανατώσεις ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες, να δουν τον τρόπο που γίνεται και τι πραγματικά συμβαίνει με ζώα να θάβονται ημιζωντανά ή την ώρα που γεννάνε…
Σύμφωνα με τον κ. Γυφτάκη, ο κλάδος έχει αποδυναμωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό: «Το 30% της κτηνοτροφίας ήταν στη Θεσσαλία, αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία δεν έχει μείνει ούτε το 10%. Στη Μεσσηνία ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε 30–40% μείωση στην κτηνοτροφία του νομού». Επίσης, σημειώνει ότι υπάρχει πτώση στην εγχώρια αυτάρκεια: «Ως χώρα είχαμε 48–50% επάρκεια σε βοοειδή. Το ίδιο και σε αμνοερίφια, και τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει πολύ χαμηλά. Είχαμε 100% επάρκεια σε κοτόπουλο και τώρα δεν έχουμε τίποτα. Ο κόσμος νομίζει ότι αγοράζει ελληνικό κοτόπουλο. Οι ελληνοποιήσεις δίνουν και παίρνουν».
Δυστυχώς, η εκρηκτική αύξηση στις τιμές και ο φόβος για τις ασθένειες έχουν κάνει τον καταναλωτή να κρατά αποστάσεις από την αγορά κρέατος. Πάντως, ο κ. Γυφτάκης καθησυχάζει τον κόσμο και υπενθυμίζει πως ούτε ο καταρροϊκός πυρετός ούτε η ευλογιά είναι ανθρωπονόσοι. «Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να κρατήσουμε ζωντανή την ύπαιθρο, αλλά δε θέλουν να γίνει αυτό που πρέπει για την κτηνοτροφία», λέει και καταλήγει με πικρία: «Σκοτώνουν έναν κλάδο και δε μιλάει κανείς».
Της Βίκυς Βετουλάκη










