Τρία Μεσσηνιακά ελαιόλαδα στις 50 πρώτες θέσεις παγκοσμίως
Θριάμβευσε για ακόμα μια φορά η Ελλάδα στις λίστες του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas, τον οποίο έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα και αφορά στα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου.
Η μία λίστα αφορά στην καλύτερη ποικιλία ελαιολάδων στον κόσμο και εκεί η Καλαμάτα βρέθηκε στη 2η θέση, ενώ η άλλη λίστα αφορά στα καλύτερα τυποποιημένα ελαιόλαδα με τρία μεσσηνιακά να βρίσκονται στις 100 πρώτες θέσεις, αλλά από την 23η θέση και κάτω.
Οι καλύτερες ποικιλίες
Στην πρώτη λίστα με τις ποικιλίες ελαιολάδου, στην πρώτη δεκάδα η συντριπτική πλειοψηφία είναι ελληνικά. Στην υψηλότερη θέση, σε σχέση με τα υπόλοιπα, βρίσκεται το ελαιόλαδο από τη Φοινίκι Λακωνίας. «Αυτό το εξαιρετικής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από ελιές των ποικιλιών Κορωνέικη (70%), Τσουνάτη (25%) και Ασπρολιά (5%) που καλλιεργούνται στην περιοχή Φοινίκι του Νομού Λακωνίας. Το ελαιόλαδο αυτό οφείλει τις μοναδικές οργανοληπτικές του ιδιότητες στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και στα ασβεστολιθικά εδάφη της. Το άρωμά του περιγράφεται ως φρεσκοκομμένο γρασίδι και η γεύση του είναι αρκετά φρουτώδης και πιπεράτη», γράφει χαρακτηριστικά ο οδηγός.
Στην 2η θέση βρέθηκε το ελαιόλαδο Καλαμάτας, για το οποίο αναφέρει ο Taste Atlas: «Αυτό το ελαιόλαδο είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσσηνίας και του νοτιοδυτικού τμήματος της Πελοποννήσου, όπου παράγεται το λάδι. Η παραγωγή ελαιολάδου είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων της Μεσσηνίας στο τέλος του έτους και βασικός παράγοντας στην περιφερειακή οικονομία.
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται κυρίως από ελιές Κορωνέικης ποικιλίας, με μέγιστο 5% ελιές “Μαστοειδής”. Το τελικό προϊόν έχει έντονο πράσινο έως κιτρινοπράσινο χρώμα και ευχάριστη γεύση. Το λάδι είναι ελαφρώς πικρό και έχει άρωμα πράσινων φρούτων και ήπια πικάντικη γεύση».
Στην 3η θέση αυτής της λίστας βρίσκεται η Ολυμπία, στην 4η η Σάμος και στην 5η το ελαιόλαδο της Σητείας Λασιθίου Κρήτης.
Τα τυποποιημένα
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη λίστα με τα τυποποιημένα ελαιόλαδα, στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν αυτά από την Ισπανία, την Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το πρώτο ελληνικό ελαιόλαδο το συναντάμε στην 23η θέση και είναι από τα Φιλιατρά το «Lia». Ακολούθως στην 30ή από το Κολυβάρι Κρήτης, στην 32η από τη Σπάρτη, στην 33η το μεσσηνιακό ελαιόλαδο «One & Olive» της Olive Ergo Anagnostopoulos, στην 36η από την Αλεξανδρούπολη, στην 37η από τα Βαρβάσαινα Ηλείας, στην 44η από την Κίσσαμο Κρήτης, στην 46η θέση το μεσσηνιακό ελαιόλαδο της Agrovim «Iliada» και στην 47η θέση άλλο ένα από το Κολυβάρι Κρήτης. Στις θέσεις πάνω από το 50 δεν υπάρχει άλλο μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Της Βίκυς Βετουλάκη











