Η Καλαμάτα ενέπνευσε και εμπνεύστηκε από την εικαστική δράση “Πρόσθεση +”

Η Καλαμάτα ενέπνευσε και εμπνεύστηκε από την εικαστική δράση “Πρόσθεση +”

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΠΟΨΕ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ 14 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 
Μια μοναδική εμπειρία -τόσο για τους ίδιους τους νεαρούς ζωγράφους που συμμετείχαν, όσο για την Καλαμάτα και τους καθημερινούς της ανθρώπους κάθε ηλικίας που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ώρα της δημιουργίας και να αντιπαραθέσουν τη δική τους ματιά με εκείνη του καλλιτέχνη- αποτέλεσε η επίσκεψη της ομάδας 14 φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους και Κοσμήτορα της ΑΣΚΤ, Άγγελο Αντωνόπουλο, πέρασαν μια εβδομάδα ζωγραφίζοντας σε ανοικτούς χώρους της πόλης, στο πλαίσιο της εικαστικής δράσης Πρόσθεση + (υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και τον Εικαστικό της τομέα).
Απόψε στις 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας Α.Τάσσος (Παπάζογλου 5) θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων που γεννήθηκαν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία. Έχει τίτλο “Πρόσθεση + Ζωγραφίζω την πόλη της Καλαμάτας”, θα διαρκέσει ένα μήνα και θα αφήσει μόνιμη παρακαταθήκη στον Δήμο Καλαμάτας από ένα έργο των νεαρών καλλιτεχνών που είναι πιο συγκεκριμένα οι: Ελπίδα Βουτσα, Ευγενία Γιαννοπούλου, Ελένη Ζούμπα, Στέλλα Καβαγιου, Χαραλαμπία Κατωπόδη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Σπύρος Μακρίδης, Βλαδίμηρος Μητρόπουλος, Ιωάννα Μιχοπούλου, Νικολέττα Παπακωνσταντίνου, Ευστράτιος Σταματάκος, Παναγιώτης Σταύρου, Ελένη Τσαγκαράκη και Γιάννης Τσούχλος.
Χθες το μεσημέρι στο Νέο Δημαρχείο Καλαμάτας η ομάδα της ΑΣΚΤ, η πρόεδρος της Φάρις, και ο διευθυντής του Καλλιτεχνικού Τομέα, Αναστασία Μπελογιάννη και Παναγιώτης Λαμπρινίδης αντίστοιχα, μετέφεραν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τις αρχικές προθέσεις, τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα του επιτυχημένου από κάθε άποψη εγχειρήματος.
H κα Μπελογιάννη ευχαρίστησε τα παιδιά και τον συνοδός καθηγητή τους κ. Αντωνόπουλο, καθώς και τον κ. Λαμπρινίδη, τον οποίο συνεγχάρη για την πρωτοβουλία.
 «Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πάρα πολύ όμορφες περιοχές της πόλης μας, να τις ζωγραφίσουν και το Σάββατο θα έχουμε την χαρά της έκθεσης αυτών των έργων και βραβεύσεις» πρόσθεσε η κα Μπελογιάννη.

sxoli kalo texnon Faris synenteuxi.JPG
 
Με τη σειρά του ο κ. Λαμπρινίδης εξήγησε ότι «Το πρότζεκτ είναι μια συνεργασία με την ΑΣΚΤ και τον εικαστικό τομέα της Φάρις και εξελίσσεται μεταξυ 2017-2018. Είμαστε στη 2η φάση, όπου μια ομάδα σπουδαστών ζωγράφων από την Ανωτάτη Σχολή Καλών έχει έρθει στην πόλη μας και επέλεξαν τόσο αυτά τα γνωστά σημεία που ξέρουμε από την Καλαμάτα, όπως είναι ο μόλος του Πανελληνίου και κάνανε έργα με αναφορά στον Κωνσταντίνο Παρθένη και στο γνωστό έργο ο φάρο της Καλαμάτας, αλλά είχαμε πάει και στο κάστρο και στο ιστορικό κέντρο όπου κι εκεί ζωγραφίστηκαν πολλά έργα. Στην έκθεση μας θα δείτε ότι είναι κι άλλα σημεία που δεν τα έχουμε προσέξει, δεν τα έχουμε ανακαλύψει και θα τα δούμε  ζωγραφισμένα από αυτά τα παιδιά στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καλαμάτας που στήριξε αυτή την έκθεση, τον διευθυντή αυτού του Α’ εργαστηρίου ζωγραφικής, τον κ. Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει την ιδιότητα του Κοσμήτορα της ΑΣΚΤ, αλλά και του αντιπροέδρου του  Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα από αυτές τις ιδιότητες και μέσα από τη μακρόχρονη συνεργασία που έχουμε, εδώ και μια 10ετία, ευελπιστούμε ότι και με το ΕΜΣΤ θα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες συνεργασίες και να φιλοξενήσουμε κάποιες εκθέσεις το επόμενο διάστημα.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους σπουδαστές της ΑΣΚΤ οι οποίοι ζωντάνεψαν το Εικαστικό Εργαστήρι και την πόλη –είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη δουλεύαμε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 π.μ..
Θεωρώ ότι η ΑΣΚΤ είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της εικαστικής τέχνης στην ελληνική κοινωνία» κατέληξε ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της «Φάρις».
 
Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στη δεκαετή συνεργασία που υπάρχει με την Καλαμάτα και τόνισε ότι φέτος η προσπάθεια ήταν «να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε και να ερμηνεύσουμε μέσα από τα μάτια και μέσα από τον τρόπο που κάθε σπουδαστής βλέπει την πόλη και τα μνημεία της πόλης και τον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι συμβάλουμε στην εξωστρέφεια της Σχολής που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει. Η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ένα ιστορικό ίδρυμα και θεωρούμε ότι πρέπει να παίζει και έναν ρόλο στην κοινωνία, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια» ανέφερε ο κοσμήτορας της ΑΣΚΤ και αφού ευχαρίστησε τους φοιτητές του και τους ανθρώπους του Δήμου Καλαμάτας διαβεβαίωσε για τη διάθεση ανταπόδοσης και βοήθεια σε θέματα πολιτισμού και εικαστικών δράσεων.
Τέλος, εκ μέρους των φοιτητών η Ευγενία Γαλανοπούλου, η Μεσσήνια (από το Πετροχώρι Πυλίας) Ιωάννα Μιχοπούλου και ο Γιάννης Τσούχλος μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία τους από το πρότζεκτ και την περιοχή μας, την ευκαιρία έμπνευσης και το πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα…
 
 

 
Επτά δράσεις μέχρι το τέλος του χρόνου στις «Μουσικές του Κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Gyftakis-Belogianni.JPG
 
 
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας συνεχίζει την προσφορά του στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης με ένα δίμηνο πρόγραμμα συναυλιών, με έξι συνολικά συναυλίες, μια διάλεξη και ένα σεμινάριο, στο πλαίσιο της ενότητας «Μουσικές του Κόσμου».
Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται για την υλοποίησή τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία, έδωσε τον λόγο, χθες στο Νέο Δημαρχείο, στον διευθυντή του Ωδείου, Στάθη Γυφτάκη, για να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων. Μετά την συναυλία τζαζ, με τη Νάσια Γκόφα που προηγήθηκε στις 29 Οκτωβρίου, ο ίδιος ο κ. Γυφτάκης, αύριο στις 8 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου θα δώσει συνέχεια με μια διάλεξη-εισήγηση, από την πλευρά του συνθέτη, για την ιστορία της μουσικής από την αρχαιότητα έως σήμερα, με ιδιαίτερη εστίαση στον 20ό και 21ο αιώνα.
«Οι Μουσικές του Κόσμου είναι ένας κύκλος συναυλιών που έχει καθιερωθεί εδώ και τρία χρόνια και αναφέρεται σε διάφορα είδη μουσικής, παραδοσιακή, κλασική, τζαζ, φιούζιον, δηλαδή μουσικές που αναδεικνύουν άλλα είδη μουσικής. Οι Μουσικές του Κόσμου θα συνεχιστούν και μετά τα Χριστούγεννα, ενώ κάτι καινούργιο που συμβαίνει φέτος είναι ότι διατρέχεται όλος ο κύκλος και από το Φεστιβάλ Κιθάρας, μιας κι αυτό δεν θα μείνει στο συνηθισμένο 3ημερο, αλλά θα εξαπλωθεί όλο το χρόνο» ανέφερε ο κ. Γυφτάκης, τονίζοντας ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις συναυλίες και προσκαλώντας τον κόσμο να τις παρακολουθήσει.
Το πρόγραμμα
– Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 Ώρα 20:00 Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Ο Στάθης Γυφτάκης θα μας ξεναγήσει στον «Θαυμαστό κόσμο της Μουσικής» από την Αρχαιότητα ως σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση στον 20ο και 21ο αιώνα.
– Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 Ώρα 20:00 Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Ο Σωκράτης Μαστροδήμος θα μας μυήσει στον θαυμαστό κόσμο του Φλαμένκο, μέσα από μια συναυλία.
(ο ίδιος, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός κιθαρίστας φλαμένκο και φιλος της Καλαμάτας, όπως τόνισε ο κ. Γυφτακης- θα δώσει την προηγούμενη μέρα σεμινάριο σε μαθητές του Ωδείου για τη φλαμένκο μουσική)
– Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 Ώρα 20:30 Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ένα σπουδαίο Piano Trio με τους Πόπη Μαλαπάνη, πιάνο, Νίκο Μάνδηλα, βιολί και Βάνια Παπαδημητρίου, τσέλο, θα μας παρουσιάσει έργα εμπνευσμένα από την Μουσική παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης με τον ευφάνταστο τίτλο «That’s all…folk».
– Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017 Ώρες 11:00 – 14:00 Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών “Αίολος” θα προσφέρει ένα σεμινάριο πάνω στην τέχνη των Ξύλινων πνευστών.
– Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017 Ώρα 20:00 Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Ο τενόρος Βλαδίμηρος Σιαμέτης και η Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο θα παντρέψουν τα Lied με το Musical.
– Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 Ώρα 20:00 Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Η Μέτζο Σοπράνο Δώρα Μπάκα με τη συνοδεία της Μαρίας Παπαπετροπούλου στο πιάνο, θα μας γυρίσουν μουσικά στην εποχή του μεσοπολέμου με τραγούδια που έμειναν στην ιστορία.
Χ.Ε.