Μαρία Χρυσαΐδη: Η Καλαματιανή που δίνει στυλ…

Μαρία Χρυσαΐδη: Η Καλαματιανή που δίνει στυλ…

«Αυτό που χρειάζεται για το τέλειο στυλ είναι να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας!»

Εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα γεμάτη γυναικεία μόδα, συμβουλές για το ντύσιμο αλλά και το στυλ, θέματα δηλαδή που αφορούν στην πλειοψηφία των γυναικών εδώ και χρόνια. Η δημιουργός της, η Καλαματιανή Μαρία Χρυσαΐδη, μπορεί να σπούδασε στη Φιλοσοφική, αλλά πάντα την ενδιέφερε ο χώρος της μόδας και, μάλιστα, σπούδασε το αντικείμενο. Το “Θάρρος” μίλησε μαζί της για το νέο της εγχείρημα, αλλά και γενικότερα για τη μόδα.  

Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για τη μόδα;

Ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου με ένα μολύβι στο χέρι να σχεδιάζει ρούχα. Ήταν η καλύτερη ώρα της ημέρας! Όπως, επίσης, ένα από τα παιχνίδια μου ήταν να οργανώνω επιδείξεις μόδας!  

Τελείωσες τη Φιλοσοφική, αλλά τελικά συνέχισες σε αυτό που πάντα ήθελες. Πώς και γιατί πήρες αυτήν την απόφαση;

Πράγματι οι πρώτες μου σπουδές ήταν στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, κάτι που μου άρεσε αρκετά και με βοήθησε πολύ στον τρόπο σκέψης. Ήδη, όμως, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα πάρει την απόφαση για το τι είναι αυτό που πραγματικά με εκφράζει. Είχα στόχο να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα και μόλις αποφοίτησα συνέχισα με σπουδές σε Styling, Δημοσιογραφία Μόδας, Merchandising και Σχέδιο Μόδας.  

Πρόσφατα είδαμε στο διαδίκτυο το εγχείρημά σου. Μίλησε μας γι αυτήν την ιστοσελίδα.

Η ιστοσελίδα stylemyday.gr είναι κάτι που ήθελα καιρό να κάνω και, επιτέλους, πήρα την απόφαση και το πραγματοποίησα ύστερα κι από παρακίνηση κοντινών μου ανθρώπων. Είναι ένα site με ενημερωτικό –συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα που αφορούν στη μόδα και το στυλ. Στόχος είναι να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις αρχές του στυλ και της μόδας, εξ ου και η κατηγορία ‘’Το Λεξικό της Μόδας’’, καθώς και να τονώσω μέσα από τα άρθρα μου την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας!  

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη μόδα και στο στυλ;

Ναι υπάρχει. Το στυλ είναι έμπνευση, είναι δημιουργία, είναι αυτό που είμαστε, είναι τρόπος ζωής. Η μόδα, από την άλλη, είναι κάτι άλλο. Δυνατό κι αυτό, αλλά διαφορετικό. Η μόδα έχει κανόνες, τάσεις, trends. Είναι κάτι που αγοράζουμε, είναι το καινούριο! Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το στυλ πηγάζει από μέσα μας. Δεν μπορούμε να το αγοράσουμε. Το στυλ έχει τη δική του προσωπικότητα, κάτι που έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά! Το στυλ μπορεί να συνδυάσει το νέο με το παλιό, το ακριβό με το φθηνό. Δεν ακολουθεί απαραίτητα τις τάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι η έμπνευση. Κι όπως είπε κι ο Yves Saint Laurent: «Η μόδα ξεθωριάζει, το στυλ παραμένει!».  

Τα ρούχα και γενικότερα την εμφάνιση πρέπει να τη «φοράς» ή να «σε φοράει»;

Ασφαλώς και να τη φοράς! Αυτό που χρειάζεται είναι να νιώθουνε άνετα και όμορφα μέσα σε αυτό που επιλέγουμε να φορέσουμε καθημερινά. Μην ξεχνάμε πως η εμφάνισή μας δίνει μια πρώτη εντύπωση για την προσωπικότητά μας, οπότε καλό είναι να την προσέχουμε χωρίς να μένουνε μόνο σε αυτό.  

Πολλές φορές, όμως, η μόδα δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα ομοιόμορφο σύνολο, που τελικά τα κάνει όλα ίδια;

Πράγματι η μόδα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που το βλέπεις παντού γύρω σου και να σε κουράσει. Αρκετές φορές βλέπουμε γύρω μας να κυκλοφορούν τα ίδια πράγματα. Εδώ, όμως, έρχεται το στυλ να βοηθήσει την κατάσταση. Το προσωπικό στυλ του καθενός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί δύο γυναίκες να φοράνε το ίδιο ακριβώς φόρεμα, αλλά η καθεμία να το έχει συνδυάσει με το δικό της τρόπο και να φαίνεται εντελώς διαφορετικό!  

Θεωρείς ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του στυλ;

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με το δικό του ξεχωριστό στυλ. O τρόπος που κινούμαστε, περπατάμε, εκφραζόμαστε, ντυνόμαστε έχει το δικό μας προσωπικό στυλ και μας καθιστά μοναδικούς.  

Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει όλα τα στυλ;

Όχι δεν μπορεί. Όπως είπα και πριν, το στυλ έχει προσωπικότητα. Ο κάθε άνθρωπος υποστηρίζει καλύτερα το στυλ που του ταιριάζει και τον προσδιορίζει. Ένας άνθρωπος – χαμαιλέων που μπορεί και προσαρμόζει πάνω του πολλά διαφορετικά στυλ, ουσιαστικά υποδύεται κάποια από αυτά. Το πηγαίο στυλ είναι μοναδικό. Αυτό που χρειάζεται είναι να είναι να είμαστε πάντα ο εαυτός μας.  

Μπορεί ένας νέος στην Ελλάδα να επιβιώσει από την ενασχόληση με τη μόδα;

Έχει σίγουρα αρκετές δυσκολίες αυτό το επάγγελμα και στην Ελλάδα ακόμα περισσότερες. Όμως, πιστεύω πως ναι, μπορείς να επιβιώσεις. Όπως και σε κάθε επάγγελμα, αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά και αγάπη για αυτό που κάνεις, κι αν το «πιστεύεις», αξίζει να προσπαθήσεις, ακόμα κι αν αποτύχεις! Προσπάθεια χρειάζεται, δουλειά και θέληση.  

Αν δεν κάνω λάθος, σχεδιάζεις κιόλας. Πόσο δύσκολο είναι να σχεδιαστεί ένα ρούχο; Υπάρχουν ακόμα νέες ιδέες; Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Όντως έχω αρχίσει να κάνω τα πρώτα μου βήματα στο σχεδιασμό ρούχων. Το «δύσκολο» είναι αυτό που έχεις αποτυπώσει πάνω σε μια κόλλα χαρτί να πάρει μορφή και να ακουμπήσει πάνω στο σώμα, δηλαδή να φορεθεί. Καμιά φορά η αρχική ιδέα μπορεί να διαφέρει πολύ από το τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία φαίνεται «δύσκολη», αλλά όταν ολοκληρωθεί νιώθεις πως έγινε πολύ εύκολα, γιατί σε γεμίζει το αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε ένα σχέδιο είναι να το κάνεις με όρεξη και διάθεση, και σίγουρα αυτό που θα εμπνευστείς θα έχει τη δική σου πινελιά.  

Παρατηρούμε μια στροφή του καταναλωτικού κοινού στα ελληνικά ενδύματα-υποδήματα κ.λπ. Ποια η γνώμη σου;

Αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς το καταναλωτικό κοινό έχει αρχίσει να δείχνει εμπιστοσύνη στα ελληνικά ενδύματα-υποδήματα, προϊόντα κ.λπ. και καλώς πράττει, καθώς δεν υστερούν σε ποιότητα από τα εισαγόμενα προϊόντα. Τα είδη με ελληνική ταυτότητα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο εξωτερικό, να ανταγωνιστούν αντίστοιχα είδη άλλων χωρών και να τα ξεπεράσουν ακόμα. Από την έως τώρα εμπειρία μου σε αυτό το χώρο αρκετοί τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας προτιμούν να αγοράσουν ενδύματα Ελλήνων σχεδιαστών!  

Κλείνοντας πες μας τι επιτάσσει η μόδα για το χειμώνα…

Η μόδα για το χειμώνα επιτάσσει απλές και λιτές γραμμές, στοιχεία από τη δεκαετία του ’70, ήπια καρό χωρίς πολλές αντιθέσεις και vintage floral υφάσματα. Περισσότερα μπορεί να δει κάποιος στο stylemyday.gr.  

Έγραψα επιτάσσει, δεν είναι λίγο αυταρχικό η μόδα να επιτάσσει;

H μόδα έχει δύναμη κι αποτελεί πυρήνα της βιομηχανίας. Η μόδα δεν έχει να κάνει μόνο με τα ρούχα. Μόδα είναι και ένα καινούριο κινητό που μόλις κυκλοφόρησε, ένα αυτοκίνητο, μόδα ακόμα είναι κι ένα νέο στέκι στην πόλη που επιλέγουμε να επισκεπτόμαστε. Αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων με μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία. Συχνά μπορούμε να πέσουμε και θύματα της μόδας, να παρασυρθούμε από αυτήν, επειδή πολλοί γύρω μας θα πουν είναι «της μόδας»! Άρα, λοιπόν, το ρήμα «επιτάσσει» δικαιωματικά τής ταιριάζει, γιατί, ναι, έχει τη δύναμη να διατάζει. Τώρα αν εμείς θέλουμε να την ακολουθήσουμε κατά γράμμα, να την προσαρμόσουμε πάνω στο δικό μας στυλ ή να την παραβλέψουμε, είναι καθαρά δική μας επιλογή!  

Πες μας ένα όνειρό σου σχετικά με αυτό που κάνεις;

Αυτό που θα ήθελα είναι να συνεχίσω να δίνω συμβουλές με τα άρθρα μου για έμπνευση και στυλ και να μπορώ να τονώσω τη γυναικεία αυτοπεποίθηση κατανοώντας πως αυτό που χρειάζεται για το τέλειο στυλ είναι να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας!  

Δείτε τη σελίδα της Μαρίας Χρυσαΐδη στο http://stylemyday.gr

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση