Το θέμα «Γιατί χρειάζεται να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά σήμερα;», με ομιλητή τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, θα αναλυθεί αύριο Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης», στο πλαίσιο του 3ου Κύκλος Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων από το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης.
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται, επίσης, στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρίκο, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.
Βραβεία: -1962: Β΄ Βραβείο Πανσπουδαστικής Ποίησης με κριτές τον Ο. Ελύτη, τον Γ. Ρίτσο και τον Ν. Βρεττάκο -1982: Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης -1983: Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Ιστορία» – 2005: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα “Ο παππούς μου και το κακό”.
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης έχει γράψει πεζογραφία, ποίηση, αυτοτελείς νεοελληνικές μελέτες και μεταφράσεις στα αγγλικά, γερμανικά και στα εβραϊκά.
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια στη Σχολή της Καλαμάτας
