Διεθνές συνέδριο για το Αθηναϊκό Δράμα και την Αττική Ρητορεία στην Καλαμάτα

Διεθνές συνέδριο για το Αθηναϊκό Δράμα και την Αττική Ρητορεία στην Καλαμάτα

Το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για το Αθηναϊκό Δράμα και την Αττική Ρητορεία, με θέμα «Μάρτυρες και Μαρτυρία. Συλλογή Πληροφοριών και Λήψη Αποφάσεων στο Αθηναϊκό Δράμα και στην Αττική Ρητορεία-Από την Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο» οργανώνει και φιλοξενεί το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» στην Πανεπιστημιακή Σχολή.
 
Θεματικό Πλαίσιο – Σκοποθεσία
Αυτό το τριήμερο διεθνές συνέδριο, το οποίο συν τοις άλλοις αποσκοπεί να αναδείξει την αξιοσημείωτη και πολυδιάστατη συνεισφορά του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης στην Καλαμάτα και συνάμα τις ευρείες σχέσεις συνεργασίας του με μια σειρά έγκριτων ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως είναι το Κέντρο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), το Κέντρο Ρητορείας και Ρητορικής (COR – Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), και το  Eotvos Jozsef College, Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), έχει ως κεντρικό στόχο να εξετάσει ένα συναρπαστικό και άκρως περίπλοκο θέμα: «Μάρτυρες και Μαρτυρία. Συλλογή Πληροφοριών και Λήψη Αποφάσεων στο Αθηναϊκό Δράμα και στην Αττική Ρητορεία – Από την Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο». Κεντρικός ομιλητής για το Αττικό Δράμα θα είναι ο καθηγητές Patrick Finglass από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ για την Αττική ο καθηγητής Michael Gagarin από το Πανεπιστήμιο Austin at Texas των ΗΠΑ.
Στο εν λόγω διεθνές συνέδριο θα συμμετάσχουν μελετητές με εξειδίκευση σε ποικίλες πλευρές του αττικού δράματος και της αττικής ρητορείας, της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής φιλοσοφίας, της πολιτικής και της ανθρωπολογίας.
Κεντρικοί θεματικοί άξονες είναι οι ακόλουθοι: κοινωνική, πολιτική, λογοτεχνική και ηθική θεωρία εν σχέσει προς τη δραματική και ομιλητική τέχνη στην αρχαιότητα και στη χριστιανική εποχή, καθώς επίσης η συλλογή πληροφοριών και η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο αθηναϊκό δράμα και την αττική ρητορεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη και ηθική.
Γενικότερα, αυτό το δεύτερο διεθνές συνέδριο, όπως βεβαίως και το εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο, θεωρείται μέρος ευρύτερης προσπάθειας, η οποία αναγνωρίστηκε ως εξόχως έγκυρη και λυσιτελής, να εξετάσει σε βάθος το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η ομιλητική τέχνη στην αττική ρητορεία και στο αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό δράμα ως προπάντων ηθική και παιδευτική δύναμη.
Π.Μπ.