Για το Μάιο αναβλήθηκε δίκη χειρούργου που κατηγορείται για το θάνατο γυναίκας

Για το Μάιο αναβλήθηκε δίκη χειρούργου  που κατηγορείται για το θάνατο γυναίκας

Έπειτα από χειρουργείο για κήλη
 
 
Για τις 23 Μαΐου αναβλήθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη χειρουργού του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια ενέργειας και δια παραλείψεων τελεσθείσα.
Αν και η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί άλλη μία φορά, χθες κρίθηκε εκ νέου απαραίτητο, καθώς απουσίαζαν οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς μάρτυρες του κατηγορητηρίου, τους οποίους μάλιστα το δικαστήριο τιμώρησε με χρηματικό πρόστιμο ως λιπομάρτυρες.
 
Προγραμματισμένο χειρουργείο
Συγκεκριμένα, ο χειρουργός κατηγορείται ότι το Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποίησε επέμβαση κήλης σε 70χρονη και εκ σφάλματος προκάλεσε διάτρηση του λεπτού εντέρου στην ασθενή, την οποία δε φρόντισε να επανορθώσει.
Η γυναίκα τις επόμενες ημέρες παρουσίασε δυσφορία, πόνους, δύσπνοια, εμετούς και πυρετό, αλλά ο χειρουργός ήταν καθησυχαστικός. Έπειτα από περίπου 20 μέρες η γυναίκα εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε η ρήξη του εντέρου και η κοιλιά της πλήρης εντερικού περιεχομένου. Αυτό επέφερε πολυοργανική  ανεπάρκεια, προσβάλλοντας όλα τα ζωτικά όργανα και εν τέλει το θάνατο της γυναίκας περίπου 15 ημέρες μετά.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Παναγιώτης Νταής, το χειρουργείο για την κήλη ήταν προγραμματισμένο και όχι έκτακτο, ενώ η γυναίκα δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας, όπως φαίνεται από το ιατρικό της παρελθόν.
 
Πολυοργανική ανεπάρκεια
Ο κ. Νταής διευκρίνισε ότι το χειρουργείο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έγινε στις 19 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαρτίου η κόρη της θανούσας, λόγω της κατάστασης της μητέρας της, την οποία έβλεπε να χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει μετά το χειρουργείο, την πήρε και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα.
Ο κ. Νταής σημείωσε ότι υπήρξε πρόβλημα με τον ιατρικό φάκελο της ασθενούς, ο οποίος δε δόθηκε εκείνη τη στιγμή, ενώ στη συνέχεια ήταν ελλιπής. Στο νοσοκομείο της Αθήνας υπήρξε εξαήμερη νοσηλεία για να ανέβει το κάλιο της ασθενούς και ακολούθησε χειρουργείο, όπου οι χειρουργοί διαπίστωσαν  περιτονίτιδα. Η γυναίκα, σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας, δεν «ξύπνησε» ποτέ από αυτό το χειρουργείο και στις 25 Μαρτίου, έπειτα από 34 ημέρες από το πρώτο χειρουργείο, κατέληξε.
Ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε από τον κ. Νταή, ο ανακριτής Καλαμάτας κάλεσε τον επικεφαλής του δεύτερου χειρουργείου από το Νοσοκομείο Σωτηρία, όμως και εκεί υπήρξε πρόβλημα με το φάκελο της ασθενούς, τον οποίο ο γιατρός δεν μπορούσε να βρει.
Το ίδιο το Νοσοκομείο Σωτηρία με έγγραφό του στην πταισματοδίκη Καλαμάτας ενημερώνει ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το τμήμα του φακέλου της ασθενούς που απουσιάζει. Μάλιστα, από τον ανακριτή Καλαμάτας ορίζεται ως πραγματογνώμονας ιδιώτης χειρουργός της Καλαμάτας, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα από τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του, ότι ο θάνατος της γυναίκας οφείλεται σε πολυοργανική ανεπάρκεια, συνέπεια της περιτονίτιδας έπειτα από χειρουργική επέμβαση, χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε προκλήθηκε η περιτονίτιδα.
Για την εκδίκαση της υπόθεσης χθες απουσίαζαν οι τρεις γιατροί, μάρτυρες του κατηγορητηρίου, που συμμετείχαν στο δεύτερο χειρουργείο που έγινε στο Σωτηρία. Το δικαστήριο προχώρησε σε αναβολή εκδίκασης για το Μάιο, ενώ ζήτησε μέχρι τότε να του προσκομισθεί και το πόρισμα της ΕΔΕ για το τι έγινε ο φάκελος της άτυχης γυναίκας από το νοσοκομείο της Αθήνας.
 
 Της Βίκυς Βετουλάκη