Κατάληψη στο Δημαρχείο Μεσσήνης και στην Τράπεζα Πειραιώς από αγρότες (φωτογραφίες και βίντεο)


Το Δημαρχείο Μεσσήνης κατέλαβαν χθες το πρωί αγρότες από τη Μεσσήνη και τις γειτονικές περιοχές, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για το ζήτημα της φορολόγησής τους.
Οι αγρότες συναντήθηκαν με το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, στον οποίο εξέθεσαν τις απόψεις τους.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συζητήσει επί των αιτημάτων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Λευκοχώρας και του Λυκότραφου, σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου. «Εμείς», συνέχισε, «αποφασίσαμε να ζητήσουμε το αφορολόγητο να είναι από 40.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι το αφορολόγητο γίνεται 15.000 ευρώ. Αυτό παραμένει πρόβλημα, οι αγρότες αντιδρούν και κατέλαβαν το Δημαρχείο. Τους δέχθηκα και στο γραφείο μου. Εξήγησα πως τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο κι εγώ προσωπικά συμπαριστάμεθα στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματά τους και θέλουμε να μπορέσει να ισχύσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν μικρό καλλιεργητικό κόστος και να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, μιας και για τα άλλα ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει, ως Δημοτική Αρχή έχουμε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία αγοράς αγροτών στην Πανηγυρίστρα, που θα μπορέσει να περιορίσει ή να καταργήσει τους μεσάζοντες και οι παραγωγοί θα πωλούν απευθείας στους καταναλωτές. Η προσπάθειά μας αυτή είναι σε εξέλιξη και θα συνεργαστούμε με τους αγρότες για να λειτουργήσει όσο γίνεται υπέρ τους και υπέρ της αύξησης του εισοδήματός τους.
Επειδή είμαστε κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος, είναι αυτονόητο πως βρισκόμαστε δίπλα στα αιτήματα των αγροτών, τα στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις, ώστε να υπάρξει όφελος για εκείνους που θέλουν να καλλιεργήσουν και όχι από την πρώτη στιγμή να θεωρούν ότι “μπαίνουν μέσα”, χωρίς καν να ξεκινήσουν. Θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση κι ελπίζω να δοθεί λύση».
 
Τρίωρη κατάληψη αύριο στην Τράπεζα Πειραιώς
Οι αγρότες λίγη ώρα αργότερα μετακινήθηκαν προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, νυν Πειραιώς, στην κεντρική πλατεία, με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους, έκαναν τον κύκλο και γνωστοποίησαν στο διευθυντή του καταστήματος πως θα προβούν σε κατάληψη από τις 10.00 αύριο το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.
 
Χαρίζονται χρέη στις ΠΑΕ
Μιλώντας στο «Θ» ο αγρότης, Ν. Ηλία Δουρούμης, ανέφερε ότι με τη φορολογία που θα επιβληθεί, διώχνονται οι αγρότες από τη γη τους, ενώ πρόσθεσε πως εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα των δανείων τους. «Είναι θέμα που θα έρθει σύντομα», επισήμανε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι η πρώην Αγροτική και νυν Πειραιώς δεν ήταν σε θέση να του απαντήσει για τις οφειλές δανείου του πατέρα του, ενώ πως πληροφορήθηκε ότι έχει σταλεί ο φάκελος προς εκκαθάριση στον εκκαθαριστή, υπονοώντας πως τα χρέη μπορούν να δοθούν σε εισπρακτική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Παρατήρησε δε, πως οι αγρότες θα ζητήσουν διαγραφή των υπέρογκων τόκων και όχι του χρέους, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο να χαρίζονται χρέη στις ΠΑΕ και να μη διευκολύνονται οι αγρότες.       
 
Εμπαιγμός από τη Δημοτική Αρχή
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μεσσήνης», Κ. Αποστολόπουλος, κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για εμπαιγμό των αγροτών από τη Δημοτική Αρχή. Αφού αναφέρει την απόφαση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 5 Φεβρουαρίου (να κλείσει ο Δήμος για μια ημέρα), συνεχίζει λέγοντας πως οι αγρότες της περιοχής ενημέρωσαν έγκαιρα, μέσω του Τύπου και της τηλεόρασης, για την πρόθεσή τους να «κατέβουν» στο δημαρχιακό κατάστημα Μεσσήνης το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου. «Τα τρακτέρ ήρθαν, περικύκλωσαν το Δημαρχείο και περίμεναν ανταπόκριση από το δήμαρχο, ο οποίος έκανε πως δε βλέπει και δεν ακούει. Κλεισμένος στο γραφείο του, διεκπεραίωνε τις δουλειές του, έχοντας δώσει παράλληλα εντολή σ’ όλους τους υπαλλήλους να εργάζονται κανονικά. Επρόκειτο για κραυγαλέα και παράνομη αθέτηση απόφασης του Δ.Σ του Δήμου, οπότε αναγκάστηκα να παρέμβω και να υπενθυμίσω την απόφαση που είχε ψηφιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., λέγοντάς του πως δεν είχε δικαίωμα να μην τη σεβαστεί και να μας ντροπιάσει όλους στους αγρότες και στους υπόλοιπους δημότες.
Ο δήμαρχος, χάνοντας την ψυχραιμία του, μου απάντησε ότι δε “θέλει να τον πάνε μέσα” (ακόμα αναρωτιέμαι με ποιο σκεπτικό το είπε αυτό) και “αν θέλουν οι αγρότες, ας κάνουν κατάληψη για να γλιτώσουν το μεροκάματο οι εργαζόμενοι στο Δήμο”. Πράγμα που σε λίγα λεπτά έγινε κι έτσι ο δήμαρχος γλίτωσε… τη φυλακή. Αλλά δεν είναι μόνο ο δήμαρχος, ηχηρή απουσία είχαν και όλοι οι σύμβουλοι της παράταξής του, εκτός από ελάχιστους που ήταν κρυμμένοι στα γραφεία τους. Όσον αφορά στην υπόλοιπη μειοψηφία, δικαιολόγησαν την απουσία τους από το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα από το δήμαρχο. Ο εμπαιγμός όλων τους δεν έχει όριο».
Ακολούθως, επισημαίνει πως μόνο με μαζικές, αγωνιστικές, ταξικές κινητοποιήσεις, με συμμετοχή όλων των αγροτών στα μπλόκα που ήδη έχουν στηθεί στην περιοχή μας (Σουληνάρι, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι) και σ’ ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει ελπίδα να κερδίσουν κάτι και κάλεσε να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε. –συγκυβέρνησης στις ευρωεκλογές. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου