Όπως αναφέραμε στην έκδοση της περασμένης Κυριακής, περισσότερα από 30 χρόνια είχαν να γίνουν εργασίες καθαρισμού στην κοίτη του ποταμού Νέδα στην Ηλεία, ενώ έπειτα από τις συγκεκριμένες εργασίες, αναμένεται να ξεκινήσουν νέες, με σκοπό την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων, για την προστασία τόσο των παρόχθιων περιουσιών όσο και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων Δυτικής Ελλάδας Γιάννη Λύτρα, η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων θα γίνει σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από πλημμύρες οι παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Νέδα, στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, αλλά και για να προστατευτεί το παραποτάμιο περιβάλλον. Όσον αφορά το κόστος των εργασιών, αυτές έχουν προϋπολογιστεί στο ποσό των 200.000 ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, για να γίνουν τα έργα, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού το ποτάμι αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο περιφερειών, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, «δεν είναι δυνατό να γίνονται εργασίες μόνο στη μία όχθη, διότι έτσι δεν πρόκειται να δοθεί αποτελεσματική λύση».
Για το λόγο αυτό επικοινωνήσαμε χθες με τη θεματική αντιπεριφερειάρχη, με ανάλογο αντικείμενο, Ντίνα Νικολάκου, προκειμένου να μάθουμε για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως μας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο και μετά από συνεννόηση που είχε με τον Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, αλλά και με τον συνάδελφό της στη Δυτική Ελλάδα, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης και ανάδειξης της Νέδας, μια περιοχή φυσικού κάλλους που κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους φίλους.
“Ο χαρακτήρας της νέας προγραμματικής περιόδου προβλέπει την πολυσυμμετοχικότητα αλλά και τη διάθεση ικανών κονδυλίων για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών.
Για το σκοπό αυτό έχουμε σχεδιάσει να καταθέσουμε κοινή πρόταση, οι δύο περιφέρειες, ώστε να γίνει μια σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια για την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για να γίνει η περιοχή γνωστή τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, προβάλλοντας έτσι και το θεματικό τουρισμό.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούν μεγάλα κονδύλια και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει συμπόρευση μεταξύ των δύο πλευρών για τη βελτίωση της κατάστασης. Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα έργα”, πρόσθεσε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη