Στον αέρα και πάλι η μελέτη της Βέργας

Στον αέρα και πάλι η μελέτη της Βέργας

Ας αρχίσουμε από τα θετικά. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, η επικαιροποιημένη πολεοδομική μελέτη Παραλίας Βέργας θα ήταν αναρτημένη μέχρι σήμερα, στο ισόγειο του Δημαρχείου, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες.
Σύμφωνα, όμως, με όσα δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα στο “Θάρρος”, εξετάζεται πολύ σοβαρά να δοθεί παράταση κάποιων ημερών, για την πληρέστερη  ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Μέχρι εδώ είναι όλα καλά. Πάμε τώρα σε ένα θέμα που προέκυψε με το που αναρτήθηκε η μελέτη. Σύμφωνα με τα σχέδια, υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή ενός πεζόδρομου, από το ύψος περίπου του “Φιλοξένια” μέχρι τον “Αλμυρό”, σε ύψος οκτώ περίπου μέτρων από τη θάλασσα.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η παραπάνω πρόβλεψη θα έχει υψηλό τίμημα τόσο για το Δήμο Καλαμάτας όσο και για πλειάδα ιδιοκτητών, οι οποίοι θίγονται από το σχεδιασμό και βλέπουν κτίσματα και περιουσίες δεκαετιών να δεσμεύονται, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Ο πεζόδρομος αποτελεί γι’ αυτούς πλέον “κόκκινο πανί” και είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν ο Δήμος επιμείνει στην απόφασή του.
Σύμφωνα με πρόχειρες μελέτες που έχουν γίνει, για να υλοποιηθεί ο παραλιακός πεζόδρομος απαιτούνται, ούτε λίγο-ούτε πολύ, 35 και πλέον εκατομμύρια ευρώ (!) για αποζημιώσεις ιδιοκτησιών και επικείμενων, μέτρα προστασίας, σε μια περιοχή, μάλιστα, η οποία “υποφέρει” από έλλειμμα γης.
Για τους ίδιους η πρόταση είναι εκτός “τόπου και χρόνου”, αφού, εκτός των άλλων, δημιουργείται σε μια περιοχή η οποία έχει σοβαρό πρόβλημα με το πρανές, που βρίσκεται πάνω από το “χαραγμένο πεζόδρομο.
Το “Θάρρος” έθεσε υπόψη της αντιδημάρχου Παναγιώτας Ντίντα τις παραπάνω αιτιάσεις. Η απάντησή της ήταν ότι η πολεοδομική μελέτη προς το παρόν οριοθετεί την περιοχή και τις χρήσεις της και από εκεί και πέρα υπάρχει ένα άλλο στάδιο. Για τον πεζόδρομο και την επικινδυνότητά του έκανε επίκληση της γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας,  σημείωσε ότι είναι προφανές ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ για την αναγκαιότητά του επικαλέστηκε “τουριστικούς λόγους”…
Βέβαια, το να δεσμεύεις περιουσίες για ένα τόσο κοστοβόρο έργο, σε χρήμα και χρόνο, δε βλέπουμε ποια αναγκαιότητα ικανοποιεί. Τη στιγμή, μάλιστα, που η εκφρασμένη θέση της Δημοτικής Αρχής, δια στόματος του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, είναι ότι οικόπεδα τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τους λόγους που έχουν δεσμευτεί, θα πρέπει να αποδίδονται άμεσα στους δημότες, μια και αρκετά έχουν υποφέρει από σχέδια που έχουν μείνει στα… συρτάρια.  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη