Δηλώνουμε φτωχοί αλλά η Μεσσηνία αναπτύσσεται

Δηλώνουμε φτωχοί αλλά η Μεσσηνία αναπτύσσεται

Σε αντίθεση με τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει για την οικονομική κατάσταση της Μεσσηνίας, οι συγκρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2015 και το 2016 δείχνουν ότι ο νομός συγκαταλέγεται στους φτωχότερους της χώρας.
Ειδικότερα, το 2015 το μέσο δηλωθέν εισόδημα ήταν 10.935 ευρώ και ο μέσος φόρος 870 ευρώ. Το 2016 δε, τα πράματα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού το δηλωθέν εισόδημα ήταν 9.734 ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου λιγότερα εισοδήματα δηλώνουν μόνο στο Νομό Λακωνίας.
Ωστόσο, το ερώτημα, αν πραγματικά τα εισοδήματα στη Μεσσηνία παρουσιάζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των κατοίκων, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, αφορά και άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες εμφανίζονται στο φορολογικό χάρτη ως φτωχές, αλλά οι κάτοικοί τους ζουν πάνω από το μέσο όρο.
Στη Λάρισα, για παράδειγμα, όπου πριν από μερικά χρόνια είχε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι είχαν πουληθεί τα περισσότερα Cayen σε όλη την Ευρώπη, το μέσο δηλωθέν εισόδημα 153.963 φορολογουμένων είναι 12.013 ευρώ και ο μέσος φόρος που προέκυψε για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους ανήλθε το 2016 (εισοδήματα 2015) σε περίπου 948 ευρώ, όταν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το μέσο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) διαμορφώθηκε στις 13.254 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 1.296 ευρώ.

«Μαύρα εισοδήματα»
Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το ότι σε μια περιοχή οι κάτοικοί της δηλώνουν πολύ λιγότερα δε σημαίνει πως οι πολίτες φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη στρατηγική των ελέγχων.
Είναι, όμως, προκλητικό κάποιοι να συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το «ραντάρ της εφορίας», να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και την ίδια στιγμή να διαθέτουν «μαύρα εισοδήματα» εις βάρος φορολογουμένων που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης