Στη Χριστίνα Γεωργιάδου και στο Φαίδωνα Μουδόπουλο – Αθανασίου το Βραβείο Πολυδούρη 2017

Στη Χριστίνα Γεωργιάδου και στο Φαίδωνα Μουδόπουλο – Αθανασίου το Βραβείο Πολυδούρη 2017

Αφιέρωμα στην Αγγελάκη- Ρουκ
 
Η Χριστίνα Γεωργιάδου, για τη συλλογή ποιημάτων «Σπορά» και ο Φαίδων Μουδόπουλος – Αθανασίου, για την ποιητική συλλογή «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)» επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή για την απονομή εξ ημισείας του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2017, ύστερα από ομόφωνη απόφαση την 25η Απριλίου, όσον αφορά σε ποιητικές συλλογές πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών που εκδόθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
 
Περιορισμένος κατάλογος
Από την επιτροπή καταρτίσθηκε περιορισμένος κατάλογος επιλογής όσον αφορά στις υποβληθείσες ποιητικές συλλογές, στον οποίο – πέραν των επιλεγεισών για την απονομή του βραβείου – περιλαμβάνονταν επίσης τα εξής έργα: Φωτεινής Βασιλοπούλου «Πρωσικό μπλε», Αριστείδη Καραπανάγου «Τέσσερις εποχές κι άλλη μια άνοιξη»  και Μαρίας Λάτσαρη «Εν δυνάμει πραγματικότητα».
 
Επίδοση του βραβείου
Η επίδοση του βραβείου, που συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο θα μοιρασθούν οι επιλεγέντες, θα γίνει το Σάββατο 29 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς τότε διοργανώνουν τα Θ΄ Πολυδούρεια ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση αυτή – με ελεύθερη είσοδο – είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, με ώρα ενάρξεως 20.00. Για την τιμώμενη ποιήτρια θα μιλήσει η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά. Θα παρευρεθεί η ποιήτρια και θα διαβάσει ποιήματά της. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα «Ήχος του Νότου».
 
Καθιέρωση του θεσμού
Επισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους βραβευθέντες στο παρελθόν με το βραβείο Πολυδούρη έχουν προταθεί για τα Κρατικά Βραβεία Ποίησης. Το βραβείο Πολυδούρη αποτελεί πλέον θεσμό και, μαζί με το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, είναι οι διακρίσεις που ο Δήμος Καλαμάτας έχει θεσπίσει σε ένδειξη υποστήριξης των πνευματικών δημιουργών, καθώς και για την ανάδειξη και προαγωγή της ελληνικής γλώσσας.
 
Χριστίνα Γεωργιάδου
Η Χριστίνα Γεωργιάδου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Πάροδος» και στο ιστολόγιο του Τόλη Νικηφόρου “dreaming-in-the-mist.blogspot.gr”.
 
Φαίδων Μουλόπουλος – Αθανασίου
Ο Φαίδων Μουδόπουλος – Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Αρχαιολογίας και Προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Ασχολείται με την Αρχαιολογία, κυρίως μέσω της γραφής και με τη λογοτεχνία, ανασκάπτοντας.
Οι «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)» γράφτηκαν ανάμεσα σε δύο δυάρια δευτέρου ορόφου στον Μασταμπά του Ρεθύμνου με θέα τη Φορτέτσα, στα τραμ, τις πλατείες και το Smoking Dog της Λυών και το μόνιμο τόπο επιστροφής, την Αθήνα.