Έκθεση ζωγραφικής με 28 έργα των Δασκαλάκη, Μαδένη, Ρόρρη

Έκθεση ζωγραφικής με 28 έργα των Δασκαλάκη, Μαδένη, Ρόρρη

«Όψεις πραγματικότητας» ονομάζεται η έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.30 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος» (Παπάζογλου 5), με 28 έργα των γνωστών ζωγράφων Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη και Γιώργου Ρόρρη, ενώ θα είναι καθημερινά επισκέψιμη έως τις 9 Απριλίου (Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ. και Πέμπτη, Παρασκευή 4.00-8.00 μ.μ.).
Η αποψινή εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει παρουσία των τριών εικαστικών, καθώς και των συλλεκτών που παραχώρησαν τους πίνακες.
Για το χαρακτήρα και τη σημασία της έκθεσης μίλησαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο παλιό δημαρχείο ο εικαστικός επιμελητής της Νίκος Καλατζής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο να την επισκεφθεί.
«Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας “Α. Τάσσος”, πέρα από τον ιστορικό-θεσμικό της ρόλο ως θεματοφύλακας της νεοελληνικής τέχνης, αναζητά κι άλλους ρόλους και τρόπους να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων της πόλης και να ενισχύσει τις σχέσεις παιδείας-πολιτισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει και περιοδικές εκθέσεις» εξήγησε αρχικά ο κ. Λαμπρινίδης και συνέχισε: «Θεωρώ ότι τη 10ετία που ασχολούμαι με τις επιλογές των εκθέσεων έχω δείξει όλα τα κυρίαρχα εικαστικά ρεύματα. Οι “Όψεις πραγματικότητας” είναι, όμως, η πρώτη αποκλειστικά με παραστατική τέχνη. Παρουσιάζονται έργα από τρεις πολύ σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, από τους συνεπέστερους στην παραστατική τέχνη, τον Στέφανο Δασκαλάκη, τον Μιχάλη Μαδένη και τον Γιώργο Ρόρρη.
Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον επιμελητή, Νίκο Καλατζή, ώστε να συγκεντρωθούν τα έργα που έχουν έρθει από μουσεία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, όπως της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, του Θανάση Μιχαηλίδη, του Σωτήρη Φέλιου και του ζεύγους Γιώργου και Αλίνας Δημαράκη –τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και την εταιρεία επικοινωνίας Wind.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το να επισκεφτούμε την έκθεση, γιατί μέσα από μια έκθεση αντλούμε ιδέες και όταν έχουμε τέτοιους αυθεντικούς προορισμούς, είναι ανάγκη να τους εκμεταλλευθούμε» κατέληξε ο κ. Λαμπρινίδης.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καλατζής ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Πινακοθήκης «Α. Τάσσος» και το Δήμο Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «μια καλή επιλογή για την πόλη», με έργα καταξιωμένων ζωγράφων «οι οποίοι έχουν μια ιστορία, έχουν διαμορφώσει στυλ, κρατώντας στερεά πάρα πολύ αυτό που κάνουν». Αναφερόμενος στην επιλογή της παραστατικής ζωγραφικής, ο κ. Καλατζής εξήγησε πως «είναι μια διαχρονική εικαστική άποψη. Ένα στυλ το οποίο δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, όσα ρεύματα κι αν προέκυψαν. Πάντα έχει ένα μεγάλο κοινό που ασχολείται και ενδιαφέρεται».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι τρεις ζωγράφοι, ο Στέφανος Δασκαλάκης, ο Μιχάλης Μαδένης και ο Γιώργος Ρόρρης, ήταν στενοί φίλοι, και μαθητές οι δύο, του Παναγιώτη Τέτση.
Ο κ. Καλατζής προϊδέασε ακόμη ότι στα 28 ζωγραφικά έργα που θα εκτεθούν για ένα μήνα στην Καλαμάτα κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή, άμεσα ή έμμεσα, κυρίως γυναίκες (ειδικά ο Ρόρρης), αλλά και άνδρες (από πλευράς Μιχ. Μαδένη) και κάποιες νεκρές φύσεις του Στέφανου Δασκαλάκη, όπου η ανθρώπινη παρουσία υπάρχει με έμμεσο τρόπο.
«Νομίζω, το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι έντονο, γιατί είναι πολύ γνωστοί ζωγράφοι και τα έργα είναι πάρα πολύ όμορφα» κατέληξε.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη