Σε όξυνση βρίσκονται τα προβλήματα που έχει προκαλέσει και στους Δήμους της Μεσσηνίας η αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος επί μία εβδομάδα.
Τα θέματα που τίθενται σε καθημερινή βάση επί τάπητος είναι ασφυκτικά, καθώς προμηθευτές και εργολάβοι ζητούν χρήματα μόνο σε μετρητά, εργολάβοι έχουν εγκαταλείψει τα έργα που εκτελούσαν, ο εφοδιασμός των οχημάτων με καύσιμα γίνεται χάρη στην εγγύηση που έχει δώσει ο δήμαρχος στον προμηθευτή, κάποιοι καταστηματάρχες θέλουν να πληρώνονται από τους επισκέπτες με μετρητά και όχι μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία είναι σχεδόν μηδενικά.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς απαιτείται η προκαταβολή κάποιων εξόδων, γεγονός δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος δείχνει αξιοπερίεργη αυτοσυγκράτηση, υπομονή και ελπίδα πως όλα αυτά θα είναι παρελθόν και σύντομα θα επανέλθει η ομαλότητα.
Δήμος Δυτικής Μάνης
Προβλήματα με τις μη πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με το δήμαρχο Ι. Μαραμπέα.
Ο κ. Μαραμπέας αναφέρθηκε και στις ακυρώσεις κρατήσεων που έχουν γίνει από Έλληνες παραθεριστές του Αυγούστου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δε θα επηρεαστεί δυσμενέστερα η τουριστική κίνηση της περιοχής. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κάποιοι καταστηματάρχες έχουν αρχίσει να μη δέχονται πληρωμή με πιστωτικές κάρτες, καθώς δεν μπορούν να πάρουν γρήγορα τα χρήματά τους με τις τράπεζες κλειστές.
Όσον αφορά στη συμπεριφορά του κοινού, σημείωσε πως «ο κόσμος είναι “κουμπωμένος”, φοβάται, περιμένει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, είναι νηφάλιος και επιδεικνύει ανοχή».
Δήμος Καλαμάτας
Τα ίδια προβλήματα με τους άλλους συναδέλφους του αντιμετωπίζει και ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Όπως μας είπε, υπάρχει απροθυμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς από προμηθευτές, οι οποίοι δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν και πότε, επίσης αδυναμία προμήθειας μηχανημάτων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, καθώς θα πρέπει να προπληρωθούν εισιτήρια και γενικότερα άλλα έξοδα της διοργάνωσης.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του Δήμου είναι πενιχρά, δεδομένου ότι είναι ελάχιστοι όσοι προσέρχονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Δήμος Μεσσήνης
Σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιστολή κάθε λειτουργικής δαπάνης έχει προβεί ο Δήμος Μεσσήνης, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση που επικρατεί με τη μη λειτουργία των τραπεζών, μας ανέφερε ο δήμαρχος Γ. Τσώνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μείωσης της συμμετοχής του Δήμου σε εκδηλώσεις.
«Εκ των πραγμάτων, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την καθημερινή βασική λειτουργία του Δήμου και αυτό προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας πως οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
«Η κατάσταση δεν είναι τραγική, δεν έχουμε τσακωμούς, αλλά ανθρώπους που ελπίζουν, όπως και εγώ, ότι έστω και με δυσκολία, θα τον περάσουμε τον “κάβο”», είπε χαρακτηριστικά.
Δήμος Οιχαλίας
Σωρεία ζητημάτων έχει προκαλέσει και στο Δήμο Οιχαλίας η αναστολή της λειτουργίας των τραπεζών, καθώς, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αριστ. Σταθόπουλος, «υπάρχει γενικώς μια δυσλειτουργία. Δεν πληρώνονται οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι υποχρεώσεις στο taxisnet, τα χρηματικά εντάλματα και οι προμηθευτές και εργολάβοι του Δήμου δε θέλουν να λαμβάνουν επιταγές, αλλά “ζεστό χρήμα”».
«Η κατάσταση που επικρατεί», συνέχισε, «έχει επηρεάσει και τους διαγωνισμούς, καθώς είναι αδύνατη η έκδοση εγγυητικών επιστολών και άλλων απαραίτητων δικαιολογητικών για τη συμμετοχή τους σε αυτούς. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος δεν εισπράττει και είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα του μήνα, εισέρρευσαν στα ταμεία του μόλις 600 ευρώ».
Όσον αφορά στα καύσιμα, ο συνδυασμός της λελογισμένης κίνησης των οχημάτων του Δήμου και της κατανόησης που επιδεικνύει ο προμηθευτής τους, είναι η αιτία που ο Δήμος Οιχαλίας δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα. Είναι άλλωστε, χαρακτηριστικό πως κυκλοφορούν μόνο τα απορριμματοφόρα και κάποια οχήματα για την αντιμετώπιση βλαβών.
Ωστόσο, ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε πως θα πρέπει να αναζητηθεί και βρεθεί ένας τρόπος για την αποζημίωση του προμηθευτή, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δε θα χάσει τα χρήματά του.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας ανέφερε, επίσης, πως ο κόσμος επιδεικνύει μια πρωτόγνωρη αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και να ξαναρχίσει η ρευστότητα χρήματος στην αγορά. «Αν δε βρεθεί λύση, θα ξεπεραστούν τα όρια υπομονής και τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο», κατέληξε.
Δήμος Πύλου – Νέστορος
Έντονη ήταν η αγωνία του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, ο οποίος μας πληροφόρησε πως έχει ζητήσει με εξώδικό του από την Τράπεζα της Ελλάδος την πληρωμή των χρημάτων που αναλογούν στο Δήμο και έχουν παρακρατηθεί. Πρόσθεσε πως οι εργολάβοι έχουν φύγει, ο τόπος είναι σκαμμένος και χάνονται έργα του ΕΣΠΑ, για τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι τόκους υπερημερίας, αν δεν έχουν καταστεί λειτουργικά έως τις 31 Δεκεμβρίου, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι αν δεν έχει λειτουργήσει ο βιολογικός της Μεθώνης (επέκταση του δικτύου αποχέτευσης), ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει 2 εκατ. ευρώ με τη μορφή τόκων υπερημερίας.
Ανακοίνωσε, δε, πως θα συγκαλέσει σε σύσκεψη τους επαγγελματίες της περιοχής σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Σύμφωνα με τα όσα είπε, κλείνουν ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις κρατήσεων, κόσμος χάνει τη δουλειά του και εκείνο που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι αν θα συνεχιστεί να καταβάλλεται και έως πότε το ΕΚΑΣ.
Όσον αφορά στα καύσιμα, ο προμηθευτής του Δήμου έχει την προσωπική εγγύηση του κ. Καφαντάρη πως δε θα ζημιωθεί, ενώ το χειρότερο από όσα μας περιέγραψε, είναι ότι ικανοποίησε αίτημα του διευθυντή του Κ.Υ. Πύλου για ανεφοδιασμό του ασθενοφόρου με καύσιμα για διακομιδή ασθενών…
Τέλος, όσον αφορά στον κόσμο, είπε πως περιμένει με αισιοδοξία και ελπίδα να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση και εξέφρασε την ευχή «μακάρι το “Όχι” να είναι τελικά “Ναι”».
Δήμος Τριφυλίας
Εργολάβοι και προμηθευτές που είναι μειοδότες και ανάδοχοι έργων, εργασιών ή υπηρεσιών στο Δήμο Τριφυλίας, αρνούνται την υπογραφή συμβάσεων εξαιτίας των κλειστών τραπεζών και όσων συμβαίνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη χώρα και την οικονομία, αφού δεν είναι σίγουροι αν θα πάρουν, πότε και πώς τα χρήματά τους!
Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν «παγώσει» έργα, εργασίες, υπηρεσίες και προμήθειες στο Δήμο.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την κίνηση οχημάτων και μηχανημάτων, ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, έπειτα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, παρεμβάσεις και επαφές με το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Επίτροπο, επιλύθηκε το σοβαρό ζήτημα που είχε ανακύψει με την προμήθεια πετρελαιοειδών. Αυτή γίνεται με διαδικασία cash πληρωμής, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου. Όπως τόνισε χθες στο «Θ» η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, «οι μειοδότες αρνούνται την υπογραφή συμβάσεων και έχουν “παγώσει”, για την ώρα, έργα, εργασίες και υπηρεσίες που ήταν σε φάση υλοποίησης, ενώ ο Δήμος σχετικά με τα καύσιμα για την κίνηση οχημάτων και μηχανημάτων, μέρα παρά μέρα, προχωρά σε προμήθεια, με όσα μετρητά έχουμε διαθέσιμα. Γίνεται συντηρητική διαχείριση της κίνησης των οχημάτων και των μηχανημάτων. Κοιτάζουμε ν’ αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και επείγουσες ανάγκες που μπορεί να προκύπτουν. Με συνετή διαχείριση, καθώς δε γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα επέλθει ομαλοποίηση της κατάστασης».
Των Χάρη Χαραλαμπόπουλου,
Ηλία Γιαννόπουλου