Οι προσδοκίες… στα ύψη για το σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας

Οι προσδοκίες… στα ύψη για το σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας

Μέχρι σήμερα η τουριστική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας είναι σαν τις φωτοβολίδες. Προκαλούν ένα θαυμασμό προς στιγμήν, αλλά χωρίς καμία διάρκεια. Μπορεί να απέχει χρονικά, αλλά ακόμα είναι “φρέσκια” η δήλωση του τέως δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου η χάραξη τουριστικής πολιτικής, αλλά πρωτίστως της Περιφέρειας και άλλων νομικών προσώπων. Εν μέρει, μπορεί να έχει και δίκιο.

Εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, τα καταστήματα εστίασης στην Καλαμάτα, ακόμα και το Επιμελητήριο, ποτέ δεν πλήρωσαν από το ταμείο τους προσπάθειες για την τουριστική προβολή της Καλαμάτας, αλλά και του νομού γενικότερα.

Από την άλλη, με την πάροδο των ετών ο τέως δήμαρχος έκανε κάποιες προσπάθειες, αλλά κι αυτές είχαν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως τόνισε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, έχει άλλη λογική, γι’ αυτό και σχεδίασε ένα πρόγραμμα δράσεων για το 2020, ύψους 170.000 ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει και την… πυξίδα για την ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και η εισηγήτρια, αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι το πρόγραμμα – πιλότος και για τα επόμενα χρόνια- σχεδιάστηκε δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην προβολή της πόλης σε διάφορες εκθέσεις και στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, υπενθύμισε την πρότασή του για στρατηγική πολιτική στον τουρισμό εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ δήλωσε, τουλάχιστον, ικανοποιημένος για το νέο ξεκίνημα. Το χαρακτήρισε ως μια δυναμική διαδικασία, η οποία θα εξελίσσεται, θα τροποποιείται και θα βελτιώνεται.

Θετικός στην τοποθέτησή του ήταν και ο Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία τόσο με την Costa Navarino όσο και με το “Διάζωμα”, αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα.

Λίγο αργότερα ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του, Γ. Τσαπόγας, διαβάζοντας ένα κείμενο, τόνισε ότι ο πρόεδρος του “Διαζώματος”, Σταύρος Μπένος, έχει κάθε διάθεση να συνδράμει αφιλοκερδώς την προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας.

Βεβαίως, ο κ. Τζαμουράνης μίλησε και για την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, την ουσιαστική αισθητική βελτίωση στην εικόνα της πόλης, αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

Από την πλευρά της παράταξης της κας Οικονομάκου, η Ελένη Γκλεγκλέ σημείωσε ότι είναι θετική στην προσπάθεια που ξεκινά, αν και κρατά επιφυλάξεις, σχολιάζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Ο Μανώλης Μάκαρης πρότεινε ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, διαφήμιση της Καλαμάτας ακόμα και στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αλλά και «να χτιστεί» η ταυτότητα της περιοχής με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Χρήστος Αναστασόπουλος, που ήταν και βασικός εισηγητής, έθεσε κάποιες προτεραιότητες: της σταθερής προσήλωσης στις αξίες του ανθρωποκεντρισμού και της αειφορίας, της πιστής εφαρμογής των βημάτων του στρατηγικού σχεδιασμού, της υιοθέτησης της φιλοσοφίας του μάρκετινγκ με την ολιστική του διάσταση, της τήρησης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στις διαδικασίες ανάθεσης των επιμέρους έργων, της ενημέρωσης τόσο της Επιτροπής όσο και του Δ.Σ. σχετικά με την πορεία των δράσεων και των παραδοτέων από κάθε φάση, της δέσμευσης του συνόλου της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση του εγχειρήματος. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και ο “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” υπερψηφίζει το πρόγραμμα.

Η Τόνια Κουζή, από την πλευρά της, σχολίασε ότι αντί η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε ένα συνολικό προγραμματισμό και σχεδιασμό, προτίμησε το μερικό και… βλέπουμε, ενώ τόνισε και την ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα διαχείρισης του έργου, που θα αποτελείται από επιστήμονες γύρω από τον τουρισμό.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Δημήτρης Οικονομάκος. Επισήμανε ότι το αφήγημα της μεταπολίτευσης είναι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο, αν είχε οικονομική λογική, η Ταϋλάνδη θα έπρεπε να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Αναφέρθηκε στο εργασιακό καθεστώς γαλέρας των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, ενώ είπε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να δώσει 170.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει άλλες τραγικές ελλείψεις. “Αν οι ιδιώτες θέλουν ανάπτυξη του τουρισμού, ας βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη και όχι να… δοξάζουν τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό”, επισήμανε.

Τέλος, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η Καλαμάτα δεν έχει υποδομές για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ούτε πλεονέκτημα αποτελεί ο μαζικός τουρισμός.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη