Καθορίσθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το πρόγραμμα σίτισης στη Μεσσηνία

Καθορίσθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το πρόγραμμα σίτισης στη Μεσσηνία

Σε ΦΕΚ όλες οι λεπτομέρειες

Στην τελική ευθεία μπαίνει πια το πρόγραμμα σίτισης για αστέγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα εφαρμοσθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, αφού τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλοι οι σχετικοί νόμοι και αποφάσεις.
Πλέον στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις σε επίπεδο υπουργείου.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και ως έργο έχει διάρκεια έως τέλος του 2015, ενώ η παροχή στους δικαιούχους είναι για 5 μήνες.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για συνολικά 1.290 άστεγα άτομα, εκ των οποίων 80 διαβιούν στο δρόμο. Με βάση τον πληθυσμό των αστέγων, για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα διατεθούν 60.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν αναλυτικά τα κριτήρια για ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, το σχετικό ΦΕΚ διευκρινίζει ότι ως «άστεγοι» για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)» θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δε διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ ορίσθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αυτά, όπως ορίζονται από την απόφαση, έχουν ως εξής:
Το εισόδημα του ωφελουμένου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εξής όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από ένα μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαξευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.
Ενδεικτικά το ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι δικαιούχος είναι το εξής:
-Μεμονωμένο άτομο 3.000 ευρώ (μηνιαίο 250 ευρώ)
-Οικογένεια χωρίς ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος 4.500 ευρώ (μηνιαίο 375 ευρώ)
-Οικογένεια με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 5.400 ευρώ (μηνιαίο 450 ευρώ)
-Οικογένεια με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 6.300 ευρώ (μηνιαίο 525 ευρώ)
-Οικογένεια με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 7.200 ευρώ (μηνιαίο 600 ευρώ)
-Οικογένεια με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 8.100 ευρώ (μηνιαίο 675 ευρώ).

Περιουσιακά κι άλλα κριτήρια
Πραγματικό εισόδημα νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια του οικονομικού έτους − μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του Ν. 4093/2012 ή υπέρ Δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011.
Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται: αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης, διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.
Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών που προβλέπονται από το πρόγραμμα.
Φυσικά, το ΦΕΚ διευκρινίζει ότι δε θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.
Στις εξαιρέσεις του προγράμματος (αυτούς, δηλαδή, που δεν μπορούν να ενταχθούν) περιλαμβάνονται:
-Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
-Άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων
Διαμερισμάτων
-Άτομα ή οικογένειες οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος
-Άτομα τα οποία, αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, δεν ωφελούνται των παροχών του προγράμματος, εκτός εάν υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η εξαίρεση αυτή δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων.

της Βίκυς Βετουλάκη