Αντίδραση υπαλλήλων της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας για τα εκτός έδρας

Αντίδραση υπαλλήλων της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας για τα εκτός έδρας

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο για τις μετακινήσεις των κρατικών υπαλλήλων καταργεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και σε ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους.
Όπως σημειώνει, με την εφαρμογή του θα μειωθούν οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, που πολλές φορές γίνονται με τα δικά τους οχήματα.
 
Μετακινήσεις κρατικών υπαλλήλων
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει ότι η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κάνοντας αδύνατη την υποβολή προτάσεων από τους εργαζομένους και επισημαίνει: «Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι μετακινήσεις στις οποίες αναφέρεται ο υπό ψήφιση νόμος υπηρετούν κάτι πολύ σημαντικό, την εφαρμογή της νομοθεσίας, που πρώτα από όλα προστατεύει τους πολίτες και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό οι κρατικοί υπάλληλοι διεξάγουμε ελέγχους που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων, τον τρόπο διεξαγωγής του εμπορίου, την καταλληλότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, την προστασία του περιβάλλοντος, την παραλαβή των δημοσίων έργων, τη διερεύνηση καταγγελιών κ.ά. Το έργο αυτό ουσιαστικά υπηρετεί την κοινωνία.
Στη συνέχεια θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο καταλογισμός των παραβάσεων είναι πολύ δύσκολο έργο, καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με ύβρεις, προπηλακισμούς και καταγγελίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε το συμφέρον του πολίτη και τη νομιμότητα».
 
Θα μειωθούν οι έλεγχοι
Οι υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας προσθέτουν ότι σε πολλές περιπτώσεις για τους ελέγχους χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα (λόγω έλλειψης υπηρεσιακών), ενώ οι έλεγχοι αυτοί φέρνουν έσοδα στο κράτος, από τη βεβαίωση παραβάσεων, που είναι πολλαπλάσια αυτών που το κράτος ξοδεύει για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
«Με το σχέδιο νόμου αυξάνεται η απόσταση για την εκτός έδρας μετακίνηση από 40 χλμ. στα 50 και καταργείται η αποζημίωση των υπαλλήλων που μετακινούνται. Αυτό στην πράξη θα μειώσει τους αυτεπάγγελτους ελέγχους και θα κάνει αδύνατη τη μετακίνηση με τα προσωπικά μας αυτοκίνητα. Σίγουρα υπήρχαν αδικίες και προβλήματα όσον αφορά στην αποζημίωση των υπαλλήλων για εκτός έδρας μετακινήσεις, όμως η κατάργηση της αποζημίωσης δεν είναι λύση, καθώς υιοθετεί την λογική πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι, μια αντίληψη με καταστροφικές συνέπειες στο δημόσιο τομέα και στον κοινωνικό ρόλο που αυτό επιτελεί», καταλήγει ο Σύλλογος.
Β.Β.