Παναγιώτης Νίκας: Δε δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τα σκουπίδια στο Περιφερειακό

Παναγιώτης Νίκας: Δε δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα  ερωτήματα για τα σκουπίδια στο Περιφερειακό

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Εξόχως προβληματισμένοι από τα τεκταινόμενα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, όπως ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.
Όπως ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου έκανε αποτίμηση της κατάστασης και σχολίασε: «Δεν παρασυρόμαστε από απόψεις τύπου “κόσμημα” και “το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό έργο”», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένου ότι οι παραπάνω φράσεις έχουν ειπωθεί τόσο από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη όσο και από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.
Όπως σημείωσε, δε δόθηκαν απαντήσεις, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τα κριτήρια της χωροθέτησης των μονάδων και των σταθμών μεταφόρτωσης, το κόστος της διαχείρισης ανά τόνο, ο  επιμερισμός ανά Δήμο της υποχρεωτικής παράδοσης απορριμμάτων στις μονάδες (σύνολο 150.000 τόνοι τουλάχιστον), η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία και άλλα.
 
Απαντήσεις ζητά ο ΦΟΔΣΑ  
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός είναι κεκτημένο», αλλά και ότι θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα.
Όπως ανέφερε, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα συνεδριάσει εκ νέου και θα καλέσει και την προσωρινή ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα των δημοτών που εκπροσωπούμε».
Ακολούθως παρατήρησε ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει κανένα λόγο στο θέμα και τόνισε: «Δεν μπορεί οι Δήμοι να είναι έξω από όλα αυτά. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δε θεωρούμε ότι είναι λυμένα τα θέματα με τα σκουπίδια. Τα θέματα που υπάρχουν, μπορούμε να τα λύσουμε, μπορούμε να προστατεύσουμε το διαγωνισμό, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και αλληλοσεβασμός».
 
Επικείμενοι κίνδυνοι 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους επικείμενους κινδύνους, όπως το να μην προχωρήσει η διαδικασία με την προσωρινή ανάδοχο και να συνεχιστεί η διαδικασία με το δεύτερο μειοδότη και, κατά συνέπεια, με αυξημένο ποσό, να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει γίνει η σύμβαση, να αρχίσει σιγά σιγά η διαδικασία κατασκευής, να μην κατασκευαστεί κάτι στη Μεσσηνία και να υποχρεώνεται να πηγαίνει τα σκουπίδια της στην Παλιόχουνι.
Τέλος, μίλησε για ένα συνολικό μπλοκάρισμα του θέματος, αναφέροντας πως η αναφορά της γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία της για την Καλλιρρόη, σημαίνει ότι «δεν είναι μόνη της».