Σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τα ΔΗΠΕΘΕ ο Π. Νίκας

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού  για τα ΔΗΠΕΘΕ ο Π. Νίκας

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα θα μετάσχει σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Στην εν λόγω σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, θα λάβουν μέρος περιφερειάρχες από τις Περιφέρειες της χώρας στις οποίες λειτουργούν ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα). Σκοπός είναι να συζητηθεί η αναδιοργάνωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ τον οποίον δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Για τη διαφύλαξη της μνήμης περισσότερο, αφού δε γνωρίζουμε αλλά ούτε και ελπίζουμε κάτι από το υπουργείο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ξεκίνησε την πολιτιστική του προσφορά το 1982, με πρώτη παράσταση τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε διασκευή Γ. Χουρμουτζή και σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα.

Η προσφορά του στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης που το δημιούργησε, αλλά και της περιφέρειας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού στα 38 χρόνια της δημιουργικής του διαδρομής έχει παρουσιάσει περισσότερα από 250 θεατρικά έργα κι έχει φιλοξενήσει στο θεατρικό του σανίδι σπουδαίους ηθοποιούς. Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, χωρίς υπερβολή, αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην Πελοπόννησο.

Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου ο θεσμός άρχισε να φθίνει, έγινε χώρος πολιτικών παιγνιδιών των τοπικών αρχόντων και στο πλαίσιο αυτών των παιγνιδιών ο ερασιτεχνισμός εισέβαλε επικίνδυνα στις παραστάσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν για κάποιο διάστημα να μην κάνει πλέον παραγωγές και με τη συρρίκνωση της επιχορήγησης από την περίοδο Γερουλάνου και ένθεν, μειώθηκε και η εποπτεία του υπουργείου.

Έχει γίνει πολλή κουβέντα για αναμόρφωση και «αναδιοργάνωση» του θεσμού με τη δημιουργία μεγάλων Περιφερειακών Θεάτρων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, να καταθέσει νέα πρόταση για το θέατρο στην περιφέρεια. Την πρόταση αυτή αναμένει με αγωνία όλος ο κόσμος του Θεάτρου, αλλά και πολίτες της περιφέρειας. Η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί πως πρέπει να προταθεί ένα άλλο μοντέλο, που θα συνενώνει δυνάμεις, θα επιτυγχάνει οικονομία κλίμακος και θα έχει δημοκρατική διοίκηση με διαφάνεια στις αποφάσεις και ενέργειές της.

Α.Π.