Ξεκλήρισμα των αγροτών η φορολόγηση των αγροτεμαχίων


Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των αγροτών επισημαίνουν στο «Θ» αγρότες της Τριφυλίας, δηλώνοντας τη σφοδρή αντίθεσή τους σε αυτό το άδικο, βάρβαρο και εξοντωτικό, όπως το χαρακτηρίζουν, εισπρακτικό μέτρο.
 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου, σχολίασε σχετικά: «Οποιαδήποτε φορολόγηση μπαίνει, σε οποιονδήποτε τομέα, γενικά, δεν είναι η καλύτερη εικόνα. Το μέτρο, αυτή τη στιγμή, επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και στον αγροτικό τομέα – να μην κοροϊδευόμαστε που λένε πολλοί και χαίρονται ότι ενάμισι εκατομμύριο γυρίσανε στη γεωργική παραγωγή, είναι μόνο για να έχουν να φάνε, σε ποια αγορά να απευθυνθούν; Είναι άδικη και βάρβαρη αυτή η φορολόγηση.
Εδώ, για κάθε συμβόλαιο που κάνεις πληρώνεις τη γη σου στο κράτος, για κάθε αλλαγή περιουσιακή πληρώνεις τα συμβόλαια στο κράτος. Πόσους φόρους πρέπει να πληρώσεις πια; Είναι τελείως άδικη και πάει τον αγρότη στο ξεκλήρισμα της αγροτικής γης».
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μπουντουβάς σημείωσε: «Είναι άλλο ένα ακόμη άδικο φοροεισπρακτικό και εξοντωτικό μέτρο. Όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, που το κουβεντιάζουμε, στόχος είναι τα ακίνητα, είτε είναι γη είτε σπίτια. Μέχρι τώρα, άνθρωποι που ήταν ετεροεπαγγελματίες κρατούσαν με το ζόρι τα χωράφια τους, τις ελιές τους, γιατί πληρώνανε όλα τα έξοδα και δεν τους έμενε τίποτα. Τώρα, αν θα τους φορολογήσουν και μ’ αυτά τα λεφτά που ακούγονται, είναι σίγουρο ότι αυτοί δεν μπορούν να τα κρατήσουν τα χωράφια τους. Θα ξεκινήσουν όλοι να πουλάνε, να γλιτώσουν από τους φόρους. Οι τιμές, ως επακόλουθο, θα πέσουν. Όποιος μπορεί τότε, που δεν μπορούμε οι πολλοί, θα αγοράζει. Θα αγοράζουν οι έχοντες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Για εμάς, τους αγρότες, και για όλους, είναι εξοντωτικό το μέτρο αυτό. Μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας. Όλα τα μνημονιακά μέτρα αυτών που συγκυβερνάνε καταλήγουν στη φτωχοποιήση της ελληνικής κοινωνίας. Όσο πιο γρήγορα τους διώξει ο λαός, τόσο καλύτερα.
Με τη σειρά του, ο Νίκος Σινάνης είπε: «Όλα αυτά, με τη φορολόγηση και τις αυξήσεις των φόρων, είναι μέτρα της βάρβαρης αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας. Κάθε φορολόγηση είναι σε βάρος των λαϊκών και αγροτικών στρωμάτων της κοινωνίας. Καμία πολιτική δε στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγροτιάς. Αντίθετα, με όλα τα μέτρα μειώνεται η παραγωγή, συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και εξαθλιώνονται οι αγρότες, που οδηγούνται στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Μιλούν για ανάπτυξη. Με ποια αγορά και σε ποια κοινωνία; Μην κοροϊδευόμαστε… Με τα μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων έχουν πληγεί όλες οι κοινωνικές τάξεις και οι αγρότες περισσότερο. Όσο μένουν αυτοί που μας κυβερνούν, με τις εντολές του ΔΝΤ και της τρόικας, δε θα έχουμε μέλλον. Τι θα γίνει; Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, έπρεπε να είναι στους δρόμους να αντισταθεί, αλλά βλέπω απόγνωση και αδιαφορία. Εγώ ελπίζω και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ξεσηκωθεί ο κόσμος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πότε και εάν, δεν είμαι προφήτης ούτε μάντης».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, επισήμανε: «Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή που οι αγρότες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, αλλά δεν μπορούν, λόγω του ότι δεν έχουν τιμές τα προϊόντα και δεν πωλούνται. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ήταν απ’ τις χειρότερες περιόδους που περάσαμε αυτό το καλοκαίρι. Τώρα έχουμε χαράτσια, έχουμε αυξήσεις στο ρεύμα, φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Όταν μιλάμε για μείωση του κόστους παραγωγής, αυτό δεν το βλέπουμε τελικά. Βλέπουμε αύξηση, κάτι που θα οδηγήσει στο να σταματήσουμε, πλέον, να καλλιεργούμε. Όλα αυτά που ευαγγελίζονται τα υπουργεία, να γυρίσει ο κόσμος πίσω, με ποια προοπτική και τι να κάνει, όταν δεν υπάρχει καμία στήριξη.
Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό το μέτρο και σίγουρα θα είναι βαρίδι στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που λένε ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Ο Τέλης Καναβός πρόσθεσε: «Αντί να αποδεσμεύσουν τις επιδοτήσεις από τα στρέμματα και να επιδοτήσουν την παραγωγή, να επιδοτήσουν τα προϊόντα που παράγονται και όχι τις εκτάσεις, που αυτή είναι η σωστή διαδικασία, μας φορολογούν. Από πού να τα βρούμε να τα δώσουμε; Επιτρέπονται όλου του κόσμου οι εισαγωγές, παγκοσμιοποίηση γαρ, κάνει διακρατικές συμφωνίες η Ε.Ε. με το Μαρόκο και την Τυνησία για το λάδι, έρχονται από τα βόρεια σύνορά μας χωρίς κανέναν έλεγχο, παρά τις καταγγελίες που κάνουμε κι εμείς ως Αγροτικός Σύλλογος, κηπευτικά προϊόντα ελληνοποιούνται ασύστολα και πωλούνται σ’ όλη την Ελλάδα ως ελληνικά, κι έρχονται μετά να μας ζητήσουν να πληρώσουμε και φόρο για το χώρο που καλλιεργούμε;
Τι άλλο να πω; Είμαστε αγανακτισμένοι και κακώς που δεν έχουμε ξεσηκωθεί. Δυστυχώς, δεν έχουμε ξεσηκωθεί για να τους διώξουμε. Δεν είναι κατάσταση αυτή, δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να μας ζητάνε εμάς να πληρώνουμε συνέχεια φόρους και εκείνοι να μην ελέγχουν το εμπόριο, να φεύγουν από τα χωράφια τα προϊόντα τσάμπα και ο κόσμος να τα τρώει σε πολλαπλάσια τιμή. Άρα, λοιπόν, δεν ευθυνόμαστε εμείς. Εμείς ευθυνόμαστε γιατί δεν μπορούμε να οργανώσουμε ομάδες και συνεταιρισμούς…».
Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Καλογερόπουλος επισήμανε: «Από την εποχή που ήταν ο Γιώργος Κανελλόπουλος γραμματέας στο υπουργείο, υπήρχαν διαρροές και δημοσιεύματα ότι θα μπει φορολογία στα αγροτεμάχια. Εμείς, ως Σύλλογος, είχαμε αντιδράσει και είχαμε στείλει επιστολές διαμαρτυρίας. Τότε στον Τύπο και στα ΜΜΕ λέγανε ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, αλλά να που ήταν σχεδιασμένο και μεθοδευμένο και ήρθε τώρα. Τα συνδικαλιστικά συνεταιριστικά όργανα των αγροτών, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, για μία ακόμα φορά σιωπούν στο βάρβαρο εισπρακτικό μέτρο της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που μας φέρνει πολύ κοντά στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς είναι ταυτισμένες με την κυβερνητική πολιτική και υπηρετούν πιστά το μνημόνιο και τη λαίλαπα που σαρώνει την κοινωνία. Για ακόμα μία φορά έχουν αποδειχτεί τσιράκια της εκάστοτε εξουσίας, γιατί βολεύονται με τις πλάτες των αγροτών, επιδιώκοντας ιδιοτελή μικροσυμφέροντα.
Πρέπει όλοι μας να ανασκουμπωθούμε, Αγροτικοί Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε, γιατί αυτό το βάρβαρο εισπρακτικό μέτρο θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Χαρίσανε σε μια νύχτα την Αγροτική Τράπεζα στον όμιλο της Πειραιώς και με τη φορολόγηση αυτή δίνουν στα χέρια των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών την αγροτική γη…».