Πρ. Παυλόπουλος: «Χρέος της Πολιτείας η κατασκευή μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη»

Πρ. Παυλόπουλος: «Χρέος της Πολιτείας η κατασκευή μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη»

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος, ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και ο πρώην Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Για περίπου μια ώρα ο Καθηγητής, που με τη σκαπάνη του έφερε στο «φως» αυτό το μοναδικό χώρο, Πέτρος Θέμελης, ξενάγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου, συνοδεία και του αρχαιολόγου κ. Νίκου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του από την πλήρη ανάδειξη της αρχαία πολιτείας, καθώς, όπως εκμυστηρεύτηκε στον κ. Θέμελη, η τελευταία του επίσκεψη στο χώρο ήταν πριν από 13 χρόνια  μαζί με τον Κώστα Καραμανλή. Γι’ ακόμα μια φορά δε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους με τις γνώσεις του γύρω από την Αρχαία Ελληνική Ιστορία.
Η κατασκευή Μουσείου
Μετά το πέρας της ξενάγησης και πριν αναχωρήσει για την Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση, τονίζοντας το χρέος της ελληνικής πολιτείας για την κατασκευή μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη. «Εδώ και 30 χρόνια, ο κορυφαίος Αρχαιολόγος μας κ. Πέτρος Θέμελης φέρνει στο φως, με τη μοναδική επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την υποδειγματική επιμονή του, την Αρχαία Μεσσήνη. Έτσι, αναδύεται η πορεία της Αρχαίας Μεσσήνης από την εποχή του 7ου αιώνα π.Χ. –όταν διαμορφώθηκαν τα οχυρά των Μεσσηνίων στην Ιθώμη, το άντρο του Ιθωμάτα Δία- ως το 370 π.Χ., όταν ο Επαμεινώνδας, μετά τη μάχη των Λεύκτρων, ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη. Κάπως έτσι ο κ. Πέτρος Θέμελης αναδεικνύει την Αρχαία Μεσσήνη ως ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της Ελληνικής Αρχαιότητας.
Είναι χρέος της Πολιτείας, απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά, αλλά και ανταποδίδοντας στον κ. Πέτρο Θέμελη αυτό που πραγματικά του αναλογεί, να οργανωθεί το ανάλογο Μουσείο. Από την πλευρά μου, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την εκπλήρωση αυτού του χρέους».

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας