Απολογία Νίκα για την… παρωδία με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο
Εποχές 1950, μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, έζησε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Δεν είναι υπερβολή, αφού δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να… υπογράψει ομολογία πίστης στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι ναι μεν δεν κατέβηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει. Έτσι θεωρούν κάποιοι ότι είναι το σωστό. Διαφορετικά, η Δημοτική Αρχή δείχνει αντιευρωπαϊκά στοιχεία (!) και αχαριστία, γιατί από τους ευρωπαϊκούς κρουνούς χρήματος έγιναν ένα σωρό έργα στην Καλαμάτα, βιτρίνας αλλά και υποδομών. Το γεγονός, βέβαια, ότι υπάρχουν σε δεκάδες άλλους χώρους σημαίες της Ε.Ε. δε σημαίνει τίποτα. Η κεντρική πλατεία είναι το θέμα…
Επίσης, ο κ. Νίκας κατηγορήθηκε γιατί στην επιστολή του προς τον Έπαρχο του Schwabisch Hall, Gerhard Bauer, ήταν από λίγο ως πολύ «κρύος», ενώ κατηγορήθηκε και γιατί παραβρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του κομματικού οργάνου της Νέας Δημοκρατίας, επομένως, δεν είναι ανεξάρτητος, όπως σημειώνει σε κάθε ευκαιρία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος ήταν από τις ελάχιστες φορές που δε «στρογγύλεψε» τα πράγματα. Δεν ήταν δυνατό, άλλωστε, από τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι ο πολιτικός του χώρος είναι ιδεολογικά ταυτισμένος όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τη νεοφιλελεύθερη θεωρία που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Τόνισε, λοιπόν, μεταξύ άλλων: “Οι ιδεολογικές απόψεις είναι γνωστές και το λέω, μάλιστα, και γι’ αυτούς που τις κακοποιούν. Δεν πρόκειται να δώσω λογαριασμό σε κανέναν για το πού πηγαίνω. Εκείνο, όμως, που πρέπει να κυριαρχεί στην άσκηση των καθηκόντων μου ως δήμαρχος Καλαμάτας, είναι να εργάζομαι και να συμπεριφέρομαι με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπερασπίζομαι όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους ταυτότητα. Κι αυτό, θεωρώ ότι ισχύει.
Θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάκουσα σε κανένα κομματικό κέλευσμα και κανείς δεν κατάφερε να μου επιβάλει την άποψή του. Οι αποφάσεις, σωστές ή λάθος, ήταν δικής μου επιλογής.
Ο ιδεολογικός μου χώρος πιστεύει στον ελεύθερο χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και με βάση αυτή μου τη θέση προσπάθησα να βρεθεί μια καλύτερη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Βεβαίως και δεν κατέβασα καμία σημαία από κανέναν ιστό. Αλλά αναρωτιέμαι πόσες σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υπάρχουν στην πόλη, ώστε να αποδεικνύεται το… αυτονόητο. Θεωρώ ότι κάποιοι ξέφυγαν του μέτρου και της λογικής.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη Γερμανία, δεν καλλιεργώ κανέναν “αντιγερμανισμό”. Αλλά, αν θέλουμε να ακούσουμε αυτή την περίοδο την κοινωνία, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τη συγκεκριμένη χώρα και τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα. Σε αντίθεση, βέβαια, κάποιοι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού γέμισαν ένα αεροπλάνο και επισκέφθηκαν κάποια περιοχή της Γερμανίας. Εμείς δεν είμαστε μέσα. Ας περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις και εδώ είμαστε να υπογράψουμε ένα σωρό συμφωνίες”.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση που επέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν αυτή την υποψηφιότητα, ευχαρίστησε επίσης την κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμένου, ενώ τόνισε ότι είναι αυτονόητες οι ευχαριστίες και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη