Η χαμένη γενιά…


Είναι πολλοί, μορφωμένοι και απελπισμένοι. Τα 5,6 εκατομμύρια νέοι που είναι άνεργοι στην Ευρώπη αλλά και όλοι όσοι εργάζονται σε κακοπληρωμένες δουλειές, ανασφάλιστοι ή με μερική απασχόληση, συνιστούν κατά τους ειδικούς μια «χαμένη γενιά». 
Τον Απρίλιο σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων που αναζητούσαν δουλειά στην ΕΕ ήταν άνεργοι. Στην Ελλάδα βεβαίως το ποσοστό των ανέργων κάτω των 25 ετών φθάνει το ιλιγγιώδες 62,5% (και σε ορισμένες περιοχές της χώρας λέγεται ότι είναι 75%!), στην Ισπανία το 56%. 
Η χαμένη αυτή γενιά είναι παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας και αποκλεισμού. Πολλοί – ειδικά από τη Νότια Ευρώπη που έχει πληγεί βαθύτερα από την κρίση – αναζητούν δουλειά, συχνά κατώτερη των προσόντων τους, στο εξωτερικό. Το καινούργιο – και πιο τρομακτικό – με την παρούσα «χαμένη γενιά» είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε μια γενιά τόσο μορφωμένη και τόσο άνεργη ταυτόχρονα (στην Ελλάδα το 30% των ανέργων νέων είναι μορφωμένοι, στην Ισπανία το 40%). 
Οι ειδικοί προειδοποιούν: η χαμένη γενιά, που διευρύνεται σε όγκο ενώ συγχρόνως περιορίζονται οι προοπτικές της, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των πολιτικών άκρων, δεν αποκλείεται και στη διάλυση της Ευρώπης. Πώς να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή συνοχή όταν οι περισσότερες πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες εντείνουν την κρίση; 
Κι όμως οι άρχοντές μας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν… 
Α.Π.