Εισαγωγή σε ΑΕΙ- ΤΕΙ μόνο με το απολυτήριο Λυκείου, αλλαγές και στο Γυμνάσιο


Η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μόνο με το απολυτήριο λυκείου περιλαμβάνεται στις νέες προτάσεις που μελετά η ομάδα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία ενώ παράλληλα εξετάζεται η φοίτηση στο Γυμνάσιο να είναι τετραετής και στο Λύκειο διετής.
Πιο συγκεκριμένα μελετάται η εισαγωγή χωρίς απολυτήριο σε μη δημοφιλείς σχολές ενώ όπως σημειώνει ο “Ελέυθερος Τύπος” είναι η πρώτη φορά, που ο πρόεδρος του Διαλόγου κ. Αντώνης Λιάκος κρίνει ότι μόνο το απολυτήριο Λυκείου είναι αρκετό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για θέσπιση άλλων κριτηρίων πλην εξετάσεων.
Από όσα είπαν οι κ. Φίλης και Λιάκος σε ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση προκύπτει ότι η Κυβέρνηση και η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου επεξεργάζονται σχέδια για τουλάχιστον πέντε σοβαρές αλλαγές στη δομή του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο εξεταστικό σύστημα και στους εκπαιδευτικούς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία εξέφρασε, σύμφωνα με Τα Νέα, τη σκέψη (προς το παρόν μίλησε για σενάριο και υπόθεση εργασίας) ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί το Λύκειο μέσα από ένα νέο δομικό σύστημα που θα περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο, ώστε να παράγει ένα αξιόπιστο δίπλωμα.
«Η δημιουργία τετραετούς Γυμνασίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν κορμό εκπαίδευσης για τους μαθητές, ενώ για το Λύκειο το σχήμα αυτό θα ήταν περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων», είπε ο κ. Λιάκος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Αυγή”.
Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι θα μπορούσαν ορισμένες ειδικότητες ΙΕΚ να ενταχθούν στη λυκειακή βαθμίδα, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις ΤΕΙ, είτε μεταξύ τους είτε με πανεπιστήμια.
Η δήλωση του κ. Φίλη που αναμένεται να συζητηθεί περισσότερο πάντως είναι ότι προανήγγειλε ρύθμιση που θα επιβάλει σε εκπαιδευτικούς να διδάσκουν περισσότερα αντικείμενα από το δικό τους.
Οι προτάσεις αυτές θα πάρουν πιο σαφή μορφή τον Μάιο, οπότε αναμένονται και τα πρώτα συμπεράσματα του διαλόγου για την παιδεία.
antenna.gr