Γ. Φιλανδριανός και Β. Χειλάς: Όταν η συνέργεια κάνει θαύματα…


Έναν πρωτότυπο ρομποτικό βραχίονα παρουσίασαν οι εικοσάχρονοι φοιτητές, Γεώργιος Φιλανδριανός και Βασίλειος Χειλάς, την περασμένη Κυριακή στο Athens Science Festival 2016 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Ο Γιώργος είναι 3ετής φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Βασίλης 3ετής φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αμφότεροι με καταγωγή από τη Βέργα.
Το έκθεμα που παρουσιάστηκε είναι ένα ρομποτικό χέρι, το οποίο ο χρήστης μπορεί να χειρίζεται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σκέψη και την κίνηση των ματιών του.
Οι ίδιοι λένε σχετικά:
 
-Πώς γεννήθηκε η ιδέα σας;
Αφορμή στάθηκε ένα σεμινάριο εμβιομηχανικής που είχαμε παρακολουθήσει, κύριος άξονας του οποίου ήταν η προσθετική χειρουργική. Εκεί, αντιληφθήκαμε πόσο κοστοβόρα, επίπονη και τραυματική είναι η διαδικασία πρόσθεσης ενός τεχνητού μέλους για το χρήστη.
Στην προσπάθεια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα αναπτύξαμε το Markus 1.
 
-Ποια τα στοιχεία που κάνουν το ρομποτικό βραχίονα που σχεδιάσατε και υλοποιήσατε ξεχωριστό;
Ελέγχεται αποκλειστικά με εγκεφαλικά κύματα και την κίνηση των ματιών. Διαθέτει μεγάλη ενεργειακή αυτονομία. Δεν απαιτεί πρόσθετη στήριξη από υπολογιστικό σύστημα. Χαμηλό κόστος παραγωγής. Custom προσαρμογή τόσο σε μηχανικό όσο και σε προγραμματιστικό επίπεδο. Λογισμικό γραμμένο σε Open Source Code (ελεύθερη πρόσβαση προγραμματιστών διεθνώς για τη βελτίωση της κατασκευής που βρίσκεται σε φάση Beta – MVP). Δεν απαιτεί καταπόνηση του χρήστη με πρόσθετες ιατρικές επεμβάσεις. Απλό στην εκμάθηση και στη χρήση.
 
-Γιατί Markus 1;
Το Markus αντιπροσωπεύει την ιστορία του πρώτου ιστορικά καταγεγραμμένου ατόμου που χρησιμοποίησε προσθετικό μέλος. Συγκεκριμένα, ο Markus Sergius ήταν ένας Ρωμαίος στρατηγός, ο οποίος έχασε το χέρι του σε μια μάχη, ωστόσο το σιδερένιο μέλος που του προστέθηκε αργότερα, του επέτρεψε να γυρίσει στην ενεργό δράση.
Πρακτικά, σκοπός του ονόματος αυτού είναι να αναδείξει την επιστροφή του ατόμου στην προτέρα κατάσταση, πριν δηλαδή χάσει κάποιο μέλος του.
 
-Επόμενα βήματα;
Σκοπός μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Markus, τόσο σε μηχανικό όσο και σε ηλεκτρονικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ευελπιστούμε στο να γίνει ακόμα πιο οικονομικό, πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο και πιο ανθεκτικό. Ύστερα αποσκοπούμε σε συνεργασία με κάποιο ίδρυμα ή φορέα, με σκοπό τη στήριξη για την υλοποίηση των παραπάνω.
 
-Προσωπικοί στόχοι;
Όντας φοιτητές, έχουμε ασχοληθεί με αρκετά εγχειρήματα. Ενδεικτικά, έχουμε αναπτύξει ένα διαφορικό μηχανισμό κατοχυρωμένο από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Αρ 1008716. Ύστερα αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα ασχολούμαστε και με άλλα project στον τομέα της βιοϊατρικής, στον οποίο η συνέργεια των ειδικοτήτων μας βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.
 
-Συνεισφορά στην κοινωνία;
Η κατασκευή αυτού του προσθετικού μέλους δεν αποσκοπεί στην εξασφάλιση οικονομικών απολαβών. Ενδεικτικά, στο μέλλον στοχεύουμε στην ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας, όπου τόσο τα μηχανικά σχέδια όσο και ο αλγόριθμος λειτουργίας θα είναι δωρεάν, διαθέσιμα στο ευρύ κοινό για ελεύθερη χρήση.
 
-Γιατί η νέα τεχνολογία συμβάλλει στην αλλαγή του κόσμου;
Η συγκεκριμένη τεχνολογία στην οποία βασίστηκε η κατασκευή του Markus, BC I (Brain Computer Interface), βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο επίπεδο, χωρίς ωστόσο αυτό να στερεί τις δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει. Ενδεικτικά, βρίσκει απήχηση σε πλήθος εφαρμογών και ενδείκνυται για άτομα τα οποία έχουν περιορισμένη κινητικότητα, αλλά πλήρη εγκεφαλική λειτουργία.