Δωρεάν ίντερνετ σε 254 οικισμούς της Μεσσηνίας από τον ΟΤΕ


Μέσω ειδικού προγράμματος για τις ευρυζωνικές υποδομές

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δωρεάν αγροτικό ίντερνετ σε 254 οικισμούς της Μεσσηνίας, από το οποίο θα εξυπηρετηθούν συνολικά 22.300 κάτοικοι, θα εγκαταστήσει ο ΟΤΕ μέσω του προγράμματος «Λευκές Πόλεις» από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Χθες ο προϊστάμενος του Τεχνικού Διαμερίσματος ΝΑ Πελοποννήσου, Νικόλαος Φοίφας, συνοδευόμενος από το διευθυντή του έργου Συντονισμού Επικοινωνίας και Τεχνικών Θεμάτων της Τεχνικής Περιφέρειας νοτίου Ελλάδας, Γιάννη Βλαχάκη και τον κ. Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο από τη Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, επισκέφθηκαν την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, και συζήτησαν τον τρόπο και τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος.

254 οικισμοί
Η «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά στη δημιουργία υποδομών δικτύου για τοποθέτηση οπτικών ινών για τη βελτίωση της βασικής τηλεφωνίας και την παροχή δωρεάν internet, με μεγάλη ταχύτητα, σε όλους τους οικισμούς της Μεσσηνίας που είναι χωρίς ευρυζωνικό δίκτυο.
Το πρόγραμμα θα καλύψει 254 οικισμούς στο νομό και χθες στη συνάντηση συζητήθηκε η διαδικασία έκδοσης άδειας διέλευσης από το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο με στόχο την υλοποίηση του έργου.
Η κα Αλειφέρη τόνισε τη σημαντικότητα του έργου, που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές, αλλά και θα συμβάλει στην ανάσχεση της ερήμωσης της ελληνικής επαρχίας.

Ενίσχυση των περιοχών
Στρατηγικός στόχος του έργου είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται καν η βασική πρόσβαση στο ίντερνετ, και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας όπου, ήδη, προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Με την άμεση υλοποίηση των έργων Rurals (όπως αναφέρονται) θα ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες ψηφιακές υποδομές για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η άμεση διάθεση αγροτικών προϊόντων θα ενισχυθεί σημαντικά με την άμεση επαφή με νέες αγορές, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Επίσης, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα αξιοποιούν άμεσα βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η ψηφιακή χορήγηση βεβαιώσεων και δημοσίων εγγράφων.