Με αιχμές, όχι μόνο του προέδρου Κ. Μαργέλη, αλλά και αρκετών δικηγόρων, κατά άλλων φορέων που δε συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Αυτό, ωστόσο, που κυριάρχησε ήταν η κατηγορηματική πρόθεση όλων να συνεχισθεί ο αγώνας των δικηγόρων κατά του Ασφαλιστικού μέχρι το τέλος. Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης είπε ότι υπάρχει και δυνατότητα κλιμάκωσης των αγώνων, αφού μπορεί να καταργηθεί η χορήγηση κάθε άδειας στους δικηγόρους. Κάτι που θα είχε ως συνέπεια ακόμα και την αποφυλάκιση προσωρινών κρατουμένων με τη λήξη του 18μηνου.
Μη βιώσιμο
Ο κ. Μαργέλης στην ενημέρωση που έκανε τόνισε για άλλη μια φορά ότι το νέο Ασφαλιστικό σαρώνει τη ζωντανή οικονομία και έχει καθαρά φορολογικό χαρακτήρα.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έπεσαν στην αντίληψή τους, όπως ότι:
-εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως το σχέδιο συζητείτο ήδη από τον Αύγουστο του 2015
-κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων οι δικηγόροι ούτε κλήθηκαν ούτε ρωτήθηκαν να μετάσχουν σε ουσιώδη διαβούλευση
-το σχέδιο που ετοιμάστηκε ουδέποτε τους δόθηκε επίσημα, αλλά περιήλθε σε γνώση τους από διαρροή.
«Το δικηγορικό σώμα αντέδρασε από την αρχή συγκροτημένα, και μάλιστα όχι σε επίπεδο συλλόγων, αλλά Ολομέλειας, με την εξαγγελία αποχής με αυστηρότατο πλαίσιο. Διατυπώσαμε εξ αρχής δημόσια τη θέση ότι το προσχέδιο αυτό δε συνιστά μια πραγματική και αξιόπιστη πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Με επιχειρήματα και αριθμούς καταδείξαμε ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι ατελές, ανορθολογικό και μη βιώσιμο», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
«Μόνο εμείς ματώνουμε…»
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσής του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αναφέρθηκε στο μοναχικό αγώνα των δικηγόρων:
«Γίνομαι κι εγώ, όπως όλοι μας, δέκτης αιτιάσεων συναδέλφων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα αγωνιζόμαστε μόνοι. Οι λοιποί επιστημονικοί φορείς συμπαραστέκονται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων και εξαγγελιών, όχι όμως έμπρακτα. Οι δικηγόροι είναι αυτοί που απέχουν και ματώνουν. Ούτε οι αγρότες, που επέστρεψαν στα χωράφια και τις αγροτικές εργασίες, ούτε οι άλλοι επιστήμονες, που εργάζονται κανονικά ή σχεδόν κανονικά.
Στο ερώτημα εμείς γιατί συνεχίζουμε, οφείλουμε μιαν απάντηση. Απαντούμε λοιπόν:
-Είμαστε κατ’ αρχάς υπερήφανοι που ηγούμαστε ενός αγώνα για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας
-Είμαστε υπερήφανοι, αν η προσπάθειά μας έχει θετικές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους ή και την κοινωνία συνολικά
-Ο δικηγόρος είναι υπερασπιστής των δικαιωμάτων και αυτό το αποδεικνύει διαχρονικά, με την καθημερινή του επαγγελματική δράση, αλλά και το δημόσιο λόγο και τη δημόσια δράση του
-Αυτό έπραξε και πράττει και τώρα. Δείξαμε ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ότι έχουμε πίστη στις ιδέες και τις δυνάμεις μας, και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε
-Μέχρι σήμερα μπορεί να έχουμε δει ορισμένες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτές όμως δεν είναι ούτε οριστικές ούτε βέβαιες. Η υποχώρησή μας τώρα θα εξέπεμπε εσφαλμένο μήνυμα, θα σήμαινε τη ματαίωση των προσπαθειών μας και θα αδικούσε τον αγώνα που κάναμε.
Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, πρέπει να καταφέρουμε να ακουσθεί η φωνή μας: Να μας ακούσουν. Να μας προσέξουν. Να μας υπολογίσουν!».
«Μπορούμε να γίνουμε και σκληρότεροι»
Επίσης, είπε ότι ακόμα κι αν δεν υιοθετηθεί η ακραία άποψη για πειθαρχική δίωξη ή ακόμα και διαγραφή των βουλευτών που είναι δικηγόροι, στην περίπτωση που ψηφίσουν τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να τους γίνει σαφές ότι παρακολουθούν τη δράση τους και περιμένουν την εκ μέρους τους συναδελφικά υπεύθυνη στάση. Γι’ αυτό θα τους αποσταλεί σχετική επιστολή.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις απώλειες που έχει το ελληνικό Δημόσιο από την αποχή των δικηγόρων, όπως, για παράδειγμα, από τις μετατροπές ποινών, τις καταθέσεις εγγυήσεων, τα φορολογικά έσοδα, άμεσα ή έμμεσα κ.ά.
«Με όλα αυτά πρέπει, επιτέλους, το Δημόσιο να πονέσει. Να καταλάβει ότι χάνει και θα χάνει όλο και περισσότερο, όσο θα συνεχίζεται η αποχή μας.
Πρέπει ακόμη να εξαγγελθεί, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εάν εξαναγκαστούμε προς τούτο, υπάρχει περιθώριο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών μας. Δεν έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα να αποκλείσουμε εντελώς τη χορήγηση αδειών.
Να μη δίνονται άδειες για οποιονδήποτε λόγο. Ας αποφυλακισθούν οι προσωρινώς κρατούμενοι. Ας αποφυλακισθούν εκείνοι που συμπληρώνουν το 18μηνο. Ας παραγραφούν οι υποθέσεις. Οι αγώνες έχουν συνέπειες», κατέληξε ο κ. Μαργέλης διευκρινίζοντας ότι δεν εισηγείται κάτι τέτοιο, αλλά θα είναι η «αναγκαία και έσχατη λύση απελπισίας».
Της Βίκυς Βετουλάκη