Μονόδρομος η νέα σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νίκα


Ως «το μη χείρον… βέλτιστον» βλέπει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, την πρόταση της κυβερνητικής επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Σε δηλώσεις του, χθες το μεσημέρι, υπογράμμισε ότι η λύση της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, αλλά με τους νέους όρους στη διαπραγμάτευση που πέτυχε η κυβέρνηση, είναι μονόδρομος.
Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση, είπε ότι η πρώτη σύμβαση ήταν εντελώς ασύμφορη για τους Δήμους της Περιφέρειας, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που διεφάνη από την όλη ιστορία είναι ότι, εκτός από ελάχιστους Δήμους, δεν υπήρξε συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση από τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου».
Συμπληρωματικά ευχήθηκε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ διυπουργικής επιτροπής, Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και Δήμων.
Αναφερόμενος στο θέμα της Καλλιρρόης, είπε ότι, όπως φαίνεται, καταργείται ως λύση και θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος χώρος, κάτι που δε θεωρεί, ιδιαίτερα, δύσκολο.
Υπενθυμίζουμε ότι κύριοι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:
1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως.
2. Προστίθενται στο σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά Δήμο. Κι αυτό, γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων). Η ωφέλεια υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 10 ευρώ/τόνο.
3. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό.
4. Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από τα ΣΜΑ.
5. Όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε το εξής: μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη.

  1. Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα αποκτήσει μόνιμη πηγή εσόδων.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη