Προφυλακίσθηκε η 51χρονη για το “φονικό” στο χωριό Κόκκινο


Της Μαρίας Νίκα
 
Με την ενδιαφέρουσα ομιλία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, ο οποίος αναφέρθηκε στην άλωση του ιερού χώρου της υγείας από τους νόμους της αγοράς, άνοιξαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Filoxenia», στην Καλαμάτα, οι Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες.
«Βιομηχανία της υγείας, καταναλωτές της υγείας, προμηθευτές της υγείας, ακόμη και ο πάσχων συνάνθρωπος αποκαλείται πελάτης από ορισμένους γιατρούς» σημείωσε ο κ. Σκαλκέας, κάνοντας λόγο για τις ανθρώπινες αξίες που έχουν συρρικνωθεί και το χρήμα που βασιλεύει. Πρόσθεσε ότι κάποιοι συνάδελφοί του έχουν υποκύψει, όμως, τους χαρακτήρισε μειοψηφία και είπε ότι δεν πρέπει να δυσφημούν τον κλάδο, αλλά να απομονώνονται και να απορρίπτονται. Από την άλλη, παρατήρησε ότι και η πολιτεία θα πρέπει να κατοχυρώνει τους γιατρούς θεσμικά και επαγγελματικά, ώστε να μην υποκύπτουν σε πειρασμούς, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωποι με μακροχρόνιες σπουδές και ασκούν μια εργασία – λειτούργημα με σωματική κόπωση, ιδιαίτερη ευθύνη και μεγάλο ψυχικό άγχος.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος προέταξε την ανάγκη για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση από το πρώτο στάδιο της πάθησης. Έτσι, όπως είπε, θα προωθηθεί η υγεία με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης που έχουν οι χρόνιες παθήσεις για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Στις «Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες», που πραγματοποιούνται για 18η χρονιά στην Καλαμάτα και ξεκίνησαν από τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Δημόπουλο, αναφέρθηκε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Κατσίβελας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θεσμό που συμβάλλει στο δέσιμο των Μεσσήνιων πανεπιστημιακών μεταξύ τους, αλλά και με τη γενέτειρά τους.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Άλκη Κωστάκη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ, τον Μιχάλη Κουτσιλιέρη, πρόεδρο ΕΚΙΠΑ, την αν. καθηγήτρια Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του Συλλόγου ΔΕΠ της ίδιας Σχολής Μαρία Λυμπέρη, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Παύλο Μπουζιάνη. Τις εισηγήσεις άνοιξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής επίσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το θέμα «Σχέση Θρησκείας και Επιστήμης».
Το ιατρικό συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ οι εισηγήσεις θα ξεκινήσουν από τις 9.00 το πρωί, με τους εξής ομιλητές: Μ. Τσιρώνη, πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μ. Λαλιώτη, επ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Καραμπίνης, καθηγητής Εντατικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Μαχαίρας, καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Διαμάντη, καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π. Χαλβατσιώτης, επ. καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Λιάππας, καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Κουράκλης, καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Θανοπούλου, επ. καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σ. Χατζηιωάννου, επ. καθηγήτρια Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σ. Τσελένη – Μπαλαφούτα, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Κουρέας, επ. καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χ. Δεληβελιώτης, καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Σταματελόπουλος, επ. καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Κωστακόπουλος, αν καθηγητής Ουρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Μιχαήλ, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Καλαμάτας, Α. Πουλόπουλος, διευθυντής Νεφρολογικού Κέντρου «Μεσόγειος» και Ν. Γκιούλος, παθολόγος, διευθυντής Κ.Υ. Αγίου Νικολάου.