Εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υλοποιεί την Πράξη με τίτλο «Εκπαίδευση και πιστοποίηση ανανηπτών στη βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πληθυσμού», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 13).
Αντικείμενο της πράξης είναι η εκπαίδευση στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.ΠΑ) επαγγελματιών υγείας, μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων, προκειμένου να καταστούν αυτοί ικανοί να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής που συμβαίνουν είτε ενδονοσοκομειακά είτε εκτός του νοσοκομειακού χώρου, η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων ανανηπτών, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για τη χρησιμότητα των γνώσεων γύρω από τις τεχνικές Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Πράξης προβλέπεται η διενέργεια ημερίδων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε 8 πόλεις της Ελλάδος και η υλοποίηση Κλινικών Φροντιστηρίων στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή.
Η μία εκ των προαναφερόμενων ημερίδων έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα κατά την 30ή Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρες 11.00 – 13.30, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ τα Κλινικά Φροντιστήρια αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου.
Τα Κλινικά Φροντιστήρια θα περιλαμβάνουν 2 τμήματα των 18 θέσεων το καθένα (σύνολο εκπαιδευομένων: 36). Οι συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς την παρακολούθηση, θα λάβουν πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC). Τα Κλινικά Φροντιστήρια είναι δωρεάν για όλους τους εκπαιδευόμενους.