Απευθείας ανάθεση… με δικαιολογία από το Δήμο Καλαμάτας


Ενίσχυση των εναλλακτικών ρευμάτων ζήτησε η αντιπολίτευση 
Σε απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών για τη «Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ – ανακυκλώσιμα – κ.λπ.)» προχώρησε, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.
Όπως αναφέρθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός από τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι την παροχή εγκρίσεως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεδομένου ότι πρόκειται για διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η Επιτροπή προέβη στην απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών για τη «Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ – ανακυκλώσιμα – κ.λπ.)», ύψους 226.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Η ανάθεση ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κυρία Κ. Γιαννοπούλου από το Δήμο Καλαμάτας ανέφερε, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ότι η καταγραφή της παραδοτέας ποσότητας γίνεται σε καθημερινή βάση, σχολιάζοντας, χαρακτηριστικά, ότι «τα πάντα ζυγίζονται».
Πρόσθεσε, δε, ότι χάρις στα διάφορα προγράμματα του Δήμου Καλαμάτας που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικά, το 2012 η ετήσια παραγωγή ήταν 35.000 τόνοι, ενώ το 2013, 28.000 τόνους. Υπάρχει, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 25% περίπου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης, ανέφερε ότι η πολιτική του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για δεκάδες άλλους Δήμους της χώρας, τονίζοντας ότι το κόστος της συγκεκριμένης πολιτικής είναι πολύ χαμηλότερο από την προοπτική που σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην παρέμβασή του και ο Αθ. Ηλιόπουλος, που σημείωσε ότι, παρά την πολεμική που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή στο παρελθόν και τις πολιτικές σκοπιμότητες που προσπάθησαν κάποιοι να επιβάλλουν, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της.
Ο Στ. Μπεχράκης, από τον «Ανοιχτό Δήμο», υπογράμμισε ότι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αν η Δημοτική Αρχή ενίσχυε περαιτέρω το ρεύμα της κομποστοποίησης, αλλά και της ανακύκλωσης. Από εκεί και πέρα, έκρινε τη σύμβαση που υπογράφει ο Δήμος Καλαμάτας ως «αόριστη», από τη στιγμή που δεν περιγράφονται ακριβώς οι παραγόμενες ποσότητες.
Ο Α. Νιάρχος, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είπε πως η παράταξή του συμφωνεί με τις πολιτικές της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης, αλλά τα όποια προγράμματα θα πρέπει να τα διαχειρίζεται ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου», Μ. Μάκαρης, υπενθύμισε ότι από τη στιγμή που εμπλέκεται στο έργο κάποια «Κοινσεπ», υπάρχει σκεπτικισμός για τη θετική αξιολόγηση του έργου, αφού τέτοιου είδους ενέργειες υποθάλπουν ανασφάλιστη εργασία και απευθείας αναθέσεις, τακτική με την οποία η παράταξή του διαφωνεί.
Τέλος, ο κ. Μπρεδήμας χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά αναποτελεσματική την πολιτική του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης, ενώ σχολίασε ότι το ρεύμα της ανακύκλωσης θα πρέπει να ενισχυθεί και έξω από τα όρια της Καλαμάτας.  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη