Ηλ. Αξιωτόπουλος: «Με το οδικό δίκτυο που έχουμε ή πρέπει να τηρούμε τον ΚΟΚ ή να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε»


Π. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σημαντικά στοιχεία και σοκαριστικές φωτογραφίες από τροχαία ατυχήματα που έχουν συμβεί στη Μεσσηνία παρουσιάσθηκαν προχθές το βράδυ στην ημερίδα που διοργάνωσε η Τροχαία Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο για την οδική ασφάλεια.
Βασικοί ομιλητές ήταν ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας Ηλίας Αξιωτόπουλος, ο γιατρός, επιμελητής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο συγκοινωνιολόγος Παναγιώτης Παπαντωνίου.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του διοικητή της Τροχαίας στο οδικό μας δίκτυο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι από τα χειρότερα εθνικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εάν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει είτε να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε σε αυτό είτε να τηρούμε τον ΚΟΚ, καθώς «οι δρόμοι αυτοί δε θα συγχωρήσουν το παραμικρό λάθος».
Από την πλευρά του, ο γιατρός Παναγιώτης Γιαννόπουλος σόκαρε το κοινό με φωτογραφίες από τροχαία και τραυματίες στην περιοχή μας, ενώ ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι στη Μεσσηνία το 26% των ατυχημάτων συμβαίνει ημέρα Παρασκευή. Επίσης, ανακοίνωσε μια σημαντική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα 9-11 Οκτωβρίου, με βιωματική εκπαίδευση.

Οδικό δίκτυο
Πρώτος ο διοικητής της Τροχαίας κ. Αξιωτόπουλος αναφέρθηκε στα αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την περιοχή μας. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τροχαίας και τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τροχαίου ατυχήματος.
Μίλησε ακόμη για το πώς αντιδρούν οδηγοί που περνούν από σημείο που έχει συμβεί τροχαίο ατύχημα: «Όσοι το είδαν και είναι πρώτοι στην κυκλοφοριακή σύγχυση που θα δημιουργηθεί, παγώνουν, τρέμουν και δεν παραβιάζουν τους κανόνες του ΚΟΚ για τα επόμενα 100 χλμ. που θα διανύσουν ή για τις επόμενες δέκα διαδρομές».
Στη συνέχεια παρατήρησε ότι αναμφίβολα η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε τουλάχιστον οι επόμενες γενεές να σταματήσουν να θρηνούν αθώα θύματα της ασφάλτου.
Εκτός από την παραβίαση του ΚΟΚ, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αξιωτόπουλος και στο οδικό δίκτυο: «Το οδικό δίκτυο της χώρας, διαμορφωμένο πριν από πολλά χρόνια κατά το μεγαλύτερο μέρος του, απέχει πολύ από το να προσφέρει την αναγκαία ασφάλεια στους οδηγούς που το χρησιμοποιούν, ενώ εμφανίζεται ως ένα από τα χειρότερα εθνικά οδικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει είτε να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε σε αυτό είτε –εφόσον τούτο είναι αδύνατο-να τηρούμε τον ΚΟΚ, συνειδητοποιώντας την πικρή αλήθεια ότι οι δρόμοι αυτοί δε θα συγχωρήσουν το παραμικρό μας λάθος.
Οι αριθμοί των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών που συμβαίνουν στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν προσλάβει διάσταση επιδημικής μορφής. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε 24ωρο στην Ελλάδα σε τροχαία ατυχήματα».

Μείωση ατυχημάτων
Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία της περιοχής μας, αποδεικνύεται αισθητή μείωση των ατυχημάτων το 2012 με το 2013.
Σύμφωνα με αυτά:
2012 2013
Θανατηφόρα 12 4
Σοβαρά 2 4
Ελαφρά 38 23
Σύνολο 52 31

ΠΑΘΟΝΤΕΣ 2012 2013
Νεκροί 12 4
Βαριά 5 4
Ελαφρά 51 30

Κατά τον κ. Αξιωτόπουλο: «Η Υπηρεσία μας, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και έπειτα από μελέτη και ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν συμβεί από το έτος 2002 μέχρι και σήμερα, προέβη στην αποτύπωση του εθνικού οδικού δικτύου και το χαρακτηρισμό των επικίνδυνων σημείων, τόσο σε αυτό όσο και εντός της πόλεως της Καλαμάτας».
Ως επικίνδυνα σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο χαρακτήρισε χιλιομετρικές θέσεις της εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας, ενώ ως επικίνδυνα σημεία εντός της Καλαμάτας τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Λακωνικής, Φαρών, Ναυαρίνου και Αθηνών.
Έμφαση έδωσε ο κ. Αξιωτόπουλος στα μέτρα προστασίας, όπως η ζώνη ασφαλείας και το κράνος.
Σημείωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με στατιστικές, το 50% των νεκρών θα ζούσαν εάν φορούσαν ζώνες, το 50% των βαριά τραυματισθέντων θα ήταν ελαφρά και το 50% των ελαφρά τραυματισθέντων δε θα είχαν πάθει τίποτα.
Κλείνοντας τόνισε: «Ως Υπηρεσία Τροχαίας πιστεύουμε ότι έχουμε ανταποκριθεί στην αποστολή μας, στη μείωση δηλαδή των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Η προσπάθεια όλων των αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας είναι έντονη και διαρκής. Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη μας είναι μεγάλη και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι για εμάς ψυχροί αριθμοί. Δεν είναι κλάσματα ούτε αναλογίες. Για μας είναι συνάνθρωποι, είναι νέα παιδιά, είναι φίλοι και γνωστοί, για τους οποίους πρέπει να μοχθήσουμε, να ξενυχτήσουμε, ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ομαλή μετακίνηση. Είναι οι συμπολίτες και σύμμαχοί μας στον ίδιο αγώνα και εμείς τους δίνουμε την υπόσχεση ότι η προσπάθειά μας δε σταματάει ποτέ».

Η υποδοχή των πολυτραυματιών
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου και αντιδήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος μίλησε για την υποδοχή πολυτραυματιών και την αντιμετώπιση τους.
Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται και στα όσα γίνονται, όταν ένας πολυτραυματίας φθάσει στο νοσοκομείο. Μίλησε για όλα τα στάδια, ενώ επισήμανε ότι η αρχική εκτίμηση και η αναζωογόνηση των ζωτικών λειτουργιών γίνονται συγχρόνως και είναι δουλειά ομάδας. Μίλησε, επίσης, για τα βοηθήματα των γιατρών για την αρχική εκτίμηση του τραυματία, ενώ επισήμανε τη σημαντικότητα της πρώιμης διακομιδής, χωρίς να υπάρχει καθυστέρηση για διαγνωστικές εξετάσεις.
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννόπουλος σόκαρε το κοινό με αληθινές φωτογραφίες από τροχαία και τραυματίες που έχουν συμβεί στη Μεσσηνία και τις τραγικές συνέπειες.

Επικίνδυνη ημέρα η Παρασκευή
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ομιλία του Παναγιώτη Παπαντωνίου, πολιτικού μηχανικού, υποψήφιου διδάκτορος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα «Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων».
Όπως παρατήρησε, την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 27, ενώ το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των νεκρών, τραυματιών και υλικών ζημιών των καταγεγραμμένων οδικών ατυχημάτων με παθόντες στην Ελλάδα, ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, παρατηρείται σημαντική μείωση των οδικών ατυχημάτων και των παθόντων κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ έχουμε υπερδιπλασιασμό κυκλοφορούντων οχημάτων και συνεπαγόμενες αλλαγές στα χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας και της κυκλοφοριακής παιδείας των οδηγών, αναβάθμιση κατά την τελευταία δεκαετία του κύριου οδικού δικτύου της χώρας σε αυτοκινητόδρομους, εξέλιξη της τεχνολογίας των οχημάτων, εισαγωγή του νέου ΚΟΚ το 2007 και οικονομική κρίση και συνεπαγόμενη αλλαγή στα χαρακτηριστικά κυκλοφορίας και συμπεριφοράς των οδηγών.
Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια στη Μεσσηνία, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι οι βασικοί δείκτες οδικής ασφάλειας παρουσιάζουν τη χαμηλότερη τιμή τα έτη 2011 και 2012, ενώ δεν παρατηρείται σημαντική μείωση των οδικών ατυχημάτων και των παθόντων την τελευταία δεκαετία στη Μεσσηνία.
Στατιστικά, όπως είπε, το 1/3 των ατυχημάτων έλαβε χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο), ενώ η πιο επικίνδυνη μέρα αποδεικνύεται ότι είναι η Παρασκευή (σημειώνεται το 26% των ατυχημάτων).

Σημαντική εκδήλωση στην πλατεία
Οι κρίσιμοι παράγοντες πρόκλησης οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, κατά σειρά σημασίας, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, είναι:
•οδήγηση με υψηλές ταχύτητες
•υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών
•χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, ιδίως στους συνεπιβάτες
•ανοργάνωτη-απροστάτευτη κυκλοφορία ευάλωτων χρηστών της οδού
•οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και με χρήση κινητού τηλεφώνου
•γενικευμένη επιθετική οδήγηση.
Οι δε βασικές αιτίες υψηλού αριθμού οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι:
•ανεπαρκής αστυνόμευση που δε γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό
•οδική υποδομή και συνολική οργάνωση του χώρου και της κυκλοφορίας στην πόλη προσανατολισμένη στα ΙΧ και στην ταχύτητα
•υπεραστικό οδικό δίκτυο με ανεπαρκή συντήρηση και ατέλειες που επιφυλάσσουν επικίνδυνες εκπλήξεις στους οδηγούς και ταυτόχρονα δεν τους συγχωρούν τα λάθη
•ανεπάρκειες της Πολιτείας – κακό παράδειγμα για τους πολίτες
•αδιαφορία της Πολιτείας και των πολιτών για την τήρηση των κανόνων και τη σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά
•προβολή προτύπων κακής οδηγικής συμπεριφοράς
Τα βασικά θεσμικά προβλήματα οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα είναι:
•ανυπαρξία οργανωμένων δομών της Πολιτείας με ευθύνη την οδική ασφάλεια και η μη λογοδοσία των φορέων της για την εφαρμογή των δράσεων τους
•ανυπαρξία κεντρικού φορέα οδικής ασφάλειας με ουσιαστική ευθύνη, με εξουσία στις υπηρεσίες της Πολιτείας και με λογοδοσία για τις δράσεις του
•ανεπαρκής χρηματοδότηση για την οδική ασφάλεια
•αδυναμία κατανόησης πως η οδική ασφάλεια είναι επιστήμη.
Σύμφωνα με το συγκοινωνιολόγο, οι δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν, κατά σειρά σημασίας, είναι:
•Δημιουργία και λειτουργία μίας Κεντρικής Αρχής
•Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης για την οδική ασφάλεια
•Συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων
•Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης της οδικής υποδομής
•Επανασχεδιασμός της οδικής υποδομής και κυκλοφορίας στην Καλαμάτα
•Σχεδιασμός και εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής προώθησης της ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι 9 με 11 Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική εκδήλωση Οδικής Ασφάλειας. Συνδιοργανωτές είναι ο Τομέας Μεταφορών και Κυκλοφοριακής Τεχνικής του ΕΜΠ, ο Δήμος Καλαμάτας και το Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.
Εκεί θα γίνει βιωματική εκπαίδευση, με προσομοιωτή ανατροπής οχήματος και προσομοιωτή πρόσκρουσης, με ειδικά γυαλιά προσομοίωσης κατανάλωσης αλκοόλ, «ζυγαριά» συσχέτισης βάρους-ταχύτητας και συσκευή μέτρησης χρόνου αντίδρασης και απόστασης ακινητοποίησης.
Κλείνοντας, είπε πως συμπερασματικά:
•Οι οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται ότι στην πολυπλοκότητα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, ταχύτητα και ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν
•Οδηγούν επιθετικά και με ταχύτητα ακατάλληλη για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θεωρώντας ότι τα οδικά ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους και ποτέ στους ίδιους.
•Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα μόνο με συστηματική εφαρμογή και ένταξή τους στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμού του χώρου και της κινητικότητας εντός και εκτός πόλεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη